Skip to main content

Kiről nevezték el a híres Cézár-salátát?

| Blog

Ha nem ismernétek a történetet, elmondjuk: nem Julius Cézárról. J A Cézár-saláta egy népszerű, ismert étel szerte a világban és nagyon pontosan tudjuk a megalkotásának időpontját és körülményeit is.

A Cézár-saláta Caesar Cardini (1896-1956) nevet viselő, olasz származású étteremtulajdonos nevéhez fűződik, aki Amerikában, Kaliforniában működtetett népszerű éttermeket, valamint Mexikóban. Néhány étterme még a mai napig is működik.
Lánya visszaemlékezése alapján apja 1924. július 4-én, a Függetlenség Napján hívta életre az első – és azóta róla elnevezett – salátát az egyik mexikói egységükben. A mexikói Tijuan népszerű buliváros hírében állt a szesztilalom idején. Az ünnepnapon estefelé részeg tivornyázók állítottak be az étterembe, akik követelték a harapnivalót. Az étteremben azonban kifogytak a felhasználható alapanyagok nagy többségéből, így rögtönözni kellett. Cardini úr a maradékokból, egyenesen a vendégek asztala mellett állította össze az ételt.

A nagy hirtelenséggel megalkotott fogás óriás sikert aratott és gyorsan hódító hadjáratra indult. Azóta a konyhák és az éttermek egyik kihagyhatatlan fogása.

Az összetétele már nem ennyire egyértelmű, ahány ház, annyi Cézár-saláta. Az egészen biztos elemei a római saláta levelek és az ízes szósz voltak a kezdetek kezdetén. Nagyon fontos szót külön is szót ejtenünk a saláta lelkéről, a szószról. Az umami bomba tartalmaz parmezánt, szardellát, tojássárgáját, olajat, citromot és Worchester-szószt is, mely egy nagyon teljes ízt ad, miközben szépen beburkolja a salátaleveleket.

Ma már kiegészíti az alapsalátát valamilyen hús feltét, amely általában csirkemell, de lehet marha, esetleg hal vagy rákhús is. Hozzájön ehhez a mixhez a pirított kenyér és a reszelt sajt is, mely leginkább parmezán.

Julia Child, a népszerű amerikai tévés receptjét tartják az autentikus Cézár-saláta receptnek. Az ő receptje szerint a hozzávalók a következők: 1 nagyobb fej római saláta belső levelei, 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is), 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához, 1 db L-es tojás, 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz, 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve, fél citrom leve, 1 evőkanál Worcester-szósz, só, bors parmezán, ízlés szerint.

Ő maga egyébként egy családi nyaralás alkalmával kóstolta meg a fogást Cardini eredetijében. Elmondása szerint az étteremtulajdonos nagyívű mozdulatai a készítés közben éppen annyira hozzájárultak az összélményhez, mint maguk az ízek.

Ha egy könnyed fogásra vágysz, diétázol vagy csak simán kedvet kaptál a salátához, a KIOSK étlapján a klasszikus cézárt is megtalálod!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.