KIOSK-Budapest

webshop
Foglalás | Booking

A jó szilvás gombóc titka

| Blog

A jó szilvás gombóc titka

Az örök kedvenc szilvás gombóc egy megunhatatlan, csodás fogás, amely a család szinte minden tagjának fent van a favorit ételek listáján és sosem lehet belőle eleget készíteni.

A tökéletes szilvás gombócnak azonban van néhány olyan titkos fortélya, amelyeket ha betartunk az elkészítése közben, akkor bizony a varázslattal egyenlő dolgokat tehetünk az asztalra.

A valódi szilvás gombóc krumpliból készül, a tészta állaga krémesen lágy, a gombóc belül pedig édes és egyszerre savanykás a bordó héjú, ízletes szilvától. A gombócok másik fontos alkotóeleme az aranyszínű, ropogós zsemlemorzsa és persze nem felejthetjük el a fahéjas cukrot sem.

Tippjeink a következők:

  • Válasszunk a gombóchoz lisztesebb fajtájú, akár öregebb burgonyát. Kiváló ehhez a C típusú krumpli, mely már nem olyan magas víztartalmú, ezért kiváló vele dolgozni. Az újburgonyát messziről felejtsd most el!
  • A klasszikus megfőzés helyett inkább süssük meg a burgonyát, héjában! Igaz, ez egy hosszadalmasabb eljárás, de cserébe aztán kevesebb liszt szükséges a tészta összeállításához és emiatt a végeredmény is omlósabb, puhább lesz. Fajtától függően körülbelül 45-90 perc közt süssük, de véletlenül se süssük túl, mert akkor nehéz lesz összetörni.
  • A főzés kevésbé időigényes, nagyjából félóra alatt megfőzhetjük a krumplikat.
  • A krumplikkal azonnal kezdjünk el dolgozni és még forrón törjük át! Minél inkább kihűl, annál nehezebb vele a munka.
  • A jó szilvás gombóc titka, hogy a liszt mindig egyedi mennyiségű, mely attól függ mennyire vizes vagy lisztes a krumpli. Kezdjük mindig kis mennyiséggel és szükség szerint folyamatosan adagoljuk hozzá a krumplihoz a megfelelő tésztaállag eléréséig.
  • A tészta állagához a két legfontosabb jelző: lágy, de nem ragadós! A lényeg, hogy éppencsak összeálljon, így könnyű gombóc lesz a végeredmény
  • Olaj helyett jöjjön a vaj: a morzsa pirításakor sokkal ízletesebb végeredményt érhetünk el, ha lecseréljük az olajat vajra.
  • A zsiradék nagyon könnyen odaég, így alacsony lángon kezdjük el a pirítást, vastag serpenyőben és szánjunk rá kellő időt.

Extra tippek:

  • Cseréld a szilvát barackra, ha valami újat próbálnál ki vagy kifutottál a szilvaszezonból.
  • Ha az extra ropogósságot kedveled, használj a hagyományos zsemlemorzsa helyett panko morzsát a bundahoz!

Íme a tuti recept!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 200 gr finomliszt sütés esetén és 40 dkg, ha főzzük a krumplit
  • 100 gr búzadara
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 2x100 gr vaj
  • 15 gr só
  • 300 gr zsemlemorzsa
  • 20 szem szilva, magozva
  • őrölt fahéj
  • porcukor a tálaláshoz
  • cukor
  1. Az első lépés, hogy a krumplit megfőzzük vagy megsütjük héjában. Ezután meghámozzuk és összetörjük még melegen.
  2. Hozzáadjuk a tojást és a sárgákat is, a grízt és a lisztnek egy részét, valamint 100 gr olvasztott vajat és egy csipet sót. Összegyúrjuk az alapanyagokat tésztává. A lisztet ezután fokozatosan adagoljuk hozzá.
  3. Amennyiben magozott szilvánk van, úgy magozzunk ki nagyjából 20 szem szillvát.
  4. A tésztát nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra és vágjunk belőle négyzeteket, nagyjából 5-7 cm oldalhosszokkal.
  5. Tegyük bele a szilvaszemeket és óvatosan formázzunk belőlük gombócokat.
  6. Olvasszuk meg a serpenyőben a másik 100 gr vajat, alacsony lángon. Miután felolvadt, adjuk hozzá a morzsát és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára.
  7. Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, amihez adjunk egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
  8. Tegyük a gombócokat a felforrt vízbe és nagyjából 10-12 percig főzzük őket. Várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére, utána pedig még hagyjuk őket főni további 2-3 percig.
  9. Szűrjük le a gombócokat, majd forgassuk bele a morzsába és fahéjas porcukorral szórjuk meg őket.

KIOSK BUDAPEST

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-311-1969

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Vasárnap
12:00 – 24:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Az első rendelés felvételének ideje: 11:30. Kiszállítás indulása: 12:00. Az utolsó rendelés leadásának határideje: 21:15. Konyha zárása: 22:00.
Megértéseteket köszönjük!
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.

KIOSK BUDAPEST
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.