A jó szilvás gombóc titka

David Fehérvár

A jó szilvás gombóc titka

Az örök kedvenc szilvás gombóc egy megunhatatlan, csodás fogás, amely a család szinte minden tagjának fent van a favorit ételek listáján és sosem lehet belőle eleget készíteni.

A tökéletes szilvás gombócnak azonban van néhány olyan titkos fortélya, amelyeket ha betartunk az elkészítése közben, akkor bizony a varázslattal egyenlő dolgokat tehetünk az asztalra.

A valódi szilvás gombóc krumpliból készül, a tészta állaga krémesen lágy, a gombóc belül pedig édes és egyszerre savanykás a bordó héjú, ízletes szilvától. A gombócok másik fontos alkotóeleme az aranyszínű, ropogós zsemlemorzsa és persze nem felejthetjük el a fahéjas cukrot sem.

Tippjeink a következők:

Válasszunk a gombóchoz lisztesebb fajtájú, akár öregebb burgonyát. Kiváló ehhez a C típusú krumpli, mely már nem olyan magas víztartalmú, ezért kiváló vele dolgozni. Az újburgonyát messziről felejtsd most el!
A klasszikus megfőzés helyett inkább süssük meg a burgonyát, héjában! Igaz, ez egy hosszadalmasabb eljárás, de cserébe aztán kevesebb liszt szükséges a tészta összeállításához és emiatt a végeredmény is omlósabb, puhább lesz. Fajtától függően körülbelül 45-90 perc közt süssük, de véletlenül se süssük túl, mert akkor nehéz lesz összetörni.
A főzés kevésbé időigényes, nagyjából félóra alatt megfőzhetjük a krumplikat.
A krumplikkal azonnal kezdjünk el dolgozni és még forrón törjük át! Minél inkább kihűl, annál nehezebb vele a munka.
A jó szilvás gombóc titka, hogy a liszt mindig egyedi mennyiségű, mely attól függ mennyire vizes vagy lisztes a krumpli. Kezdjük mindig kis mennyiséggel és szükség szerint folyamatosan adagoljuk hozzá a krumplihoz a megfelelő tésztaállag eléréséig.
A tészta állagához a két legfontosabb jelző: lágy, de nem ragadós! A lényeg, hogy éppencsak összeálljon, így könnyű gombóc lesz a végeredmény
Olaj helyett jöjjön a vaj: a morzsa pirításakor sokkal ízletesebb végeredményt érhetünk el, ha lecseréljük az olajat vajra.
A zsiradék nagyon könnyen odaég, így alacsony lángon kezdjük el a pirítást, vastag serpenyőben és szánjunk rá kellő időt.
Extra tippek:

Cseréld a szilvát barackra, ha valami újat próbálnál ki vagy kifutottál a szilvaszezonból.
Ha az extra ropogósságot kedveled, használj a hagyományos zsemlemorzsa helyett panko morzsát a bundahoz!
Íme a tuti recept!

Hozzávalók:

1 kg krumpli
200 gr finomliszt sütés esetén és 40 dkg, ha főzzük a krumplit
100 gr búzadara
1 db tojás
2 db tojássárgája
2x100 gr vaj
15 gr só
300 gr zsemlemorzsa
20 szem szilva, magozva
őrölt fahéj
porcukor a tálaláshoz
cukor


Az első lépés, hogy a krumplit megfőzzük vagy megsütjük héjában. Ezután meghámozzuk és összetörjük még melegen.
Hozzáadjuk a tojást és a sárgákat is, a grízt és a lisztnek egy részét, valamint 100 gr olvasztott vajat és egy csipet sót. Összegyúrjuk az alapanyagokat tésztává. A lisztet ezután fokozatosan adagoljuk hozzá.
Amennyiben magozott szilvánk van, úgy magozzunk ki nagyjából 20 szem szillvát.
A tésztát nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra és vágjunk belőle négyzeteket, nagyjából 5-7 cm oldalhosszokkal.
Tegyük bele a szilvaszemeket és óvatosan formázzunk belőlük gombócokat.
Olvasszuk meg a serpenyőben a másik 100 gr vajat, alacsony lángon. Miután felolvadt, adjuk hozzá a morzsát és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára.
Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, amihez adjunk egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
Tegyük a gombócokat a felforrt vízbe és nagyjából 10-12 percig főzzük őket. Várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére, utána pedig még hagyjuk őket főni további 2-3 percig.
Szűrjük le a gombócokat, majd forgassuk bele a morzsába és fahéjas porcukorral szórjuk meg őket.