Skip to main content

Íme a legjobb téli immunerősítő ételek!

| Blog

A téli időszakban a szervezetünk és immunrendszerünk kimerül, így hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre, betegségekre, fáradékonyak leszünk. Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, tudatos táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel segíthetjük szervezetünk védekező rendszerének működését.

A szervezet organikus ellenálló képessége fejleszthető és növelhető, ha az étrendünk optimális mennyiségben tartalmaz az immunrendszer működéséhez szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül vasat, szelént, magnéziumot, rezet, cinket, továbbá egyes vitaminokat, így például C-, D-, E-, A-, B2-, B6-, B12- és B9-vitamint.

A szokásos mantrát már ismerjük: zöldség, gyümölcs. De vajon melyek azok a konkrét típusok, amelyekből a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket magunkhoz vehetjük?

  • Citrusfélék: a citrusfélékben – mint a narancs, citrom, mandarin, grapefruit – található flavonoidok segítik a C-vitamin megfelelő hasznosulását a szervezetben. A C-vitaminra, Szentgyörgyi Albert óta, mint az immunrendszer alapkövére tekintünk. A C-vitamin segíti a fehérvérsejtek számának növelését, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a vírusokkal szemben és egyben gátolják is a vírusok elszaporodását.
  • Zöldpaprika: ha már a C-vitamint és Szentgyörgyit emlegettük, nem mehetünk el a zöldpaprika mellett. A paprikában arányaiban átlagosan háromszor annyi C-vitamin van, mint a citrusfélékben – a téli időszakban ennek pedig különösen nagy hasznát vehetjük. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért szintén nagyon fontos a megfelelő vérképzéshez is számos további jó tulajdonsága mellett.
  • Alma: az alma számos vitaminban bővelkedik, az egyik legfantasztikusabb benne található anyag a pektin. A pektin növényi rostanyagként funkcionál. A szervezetben nem szívódik fel, de az emésztést és a felszívódást képes szabályozni és a vastagbélben található baktériumok számára valóságos támogatást nyújt ez az összetevő. Amint pedig már tudjuk, az immunrendszerünk legnagyobb része a beleinkben található, így az alma ennek támogatásához nagy mértékben járul hozzá.
  • Sárgarépa: az A-vitamin, azaz a retinol előanyaga a béta-karotin. Ez a szervezeten belüli anyagcserefolyamatok során aktív A-vitaminná alakul át. Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező retinol nagy mértékben segíti az immunrendszer működését. Mint antioxidáns, hatástalanítja a szabad gyököket és védi testünket az oxidatív stresszel szemben, melyek krónikus betegségekért és a rákért is felelősek.
    Ezek mellett a jó tulajdonságai mellett a béta-karotin a látást is segíti és a sejtek közötti kommunikációban is részt vesz.
  • Egészséges zsírok: az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladásokat és szabályozzák a T- és a B- limfociták működését. A halolajban megtalálható EPA és DHA zsírsavak a gyulladások csökkentésében is aktívan szerephez jutnak. Az omega-3 zsírsavak hatással vannak az immunsejtek összetételére és a fagocitákat segítik. A fagociták, azaz falósejtek az immunrendszer részei és a testbe került idegen anyagok, vírusok, baktériumok bekebelezését és elszállítását segítik.
  • Brokkoli: az élénk színű brokkoli, mint immuntámogató élelmiszer már régóta nagyágyúja az egészséges táplálkozásnak. Cink, béta-karotin, szelén és antioxidánsok – a lista hosszú és nagyon pazar.
  • Fokhagyma: a fokhagyma előnyös tulajdonságairól először ókori írásokban találkozunk. Ekkoriban ugyanis a rabszolgákkal etették, hogy legyen erejük a piramisok építésére. A kutatások szerint két gerezd fokhagyma csaknem 100 000 egységnyi penicillinnel baktériumölő hatásával egyezik meg.
  • Mandula: a mandula egy valóságos tápanyagbomba. Tele van rosttal, folsavval, magnéziummal, kalciummal, káliummal, riboflavinnal és E-vitaminnal. Önmagában komplett táplálék, hiszen fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot egyaránt tartalmaz.
  • Tengeri halak: a D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény segítségével. Éppen ezért itthon a lakosság D-vitamin-szintje a téli szezon végére látványosan leesik, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek a megfelelő utánpótlás hiányában. Táplálkozással azonban tehetünk ez ellen: a tengeri halak nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, amely az új kutatások szerint az immunrendszer egyik legfőbb támogatója.
  • Savanyú káposzta: a jótékony probiotikumok fermentáció révén megtalálhatók a savanyú káposztában. Ezek a jótékony mikroorganizmusok születésünktől fogva a bélrendszerünkben élnek, melyeket az immunrendszerünk zavartalan működésének érdekében érdemes támogatni.
  • Lencse: ez a fehérjében és folsavban gazdag zöldség ellenállóvá teszi szervezetünk védelmi vonalát és nagy mértékben tartalmaz cinket, kalciumot, magnéziumot, vasat, de bővelkedik A-vitaminban és B1-vitaminban is. Keményítőtartalma miatt pedig jelentős enerigaforrást is nyújt a hideg, téli időszakban, hasonlóan a búzához, szójához, babhoz vagy borsóhoz.
  • Gyömbér: a gyömbér egy természetes gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású növény, amely a megfázásos esetekben épp úgy nyújt segítséget, mint preventív céllal. A benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak se szeri, se száma – mondhatni egy igazi superfood, legyen mindig a konyhánkban!

A téli immunerősítő ételekkel tehát nagy mértékben tehetünk egészségünkért a lehető legtermészetesebb módon. Fogyasszuk őket bátran!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.