Skip to main content

A Brokkoli fogyasztása

| Blog
A brokkoli népszerűsége az utóbbi években egyre nagyobb, köszönhetően többek közt annak, hogy már minden piacon és zöldségesnél elérhető, valamint számos egészségünkre gyakorolt kedvező hatása is ismert. A növény, amely vélhetően Olaszországból származik a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, ugyanúgy, mint a kelkáposzta, a karfiol vagy a kelbimbó. Színe az egészen világos zöldtől a sötétzöldig terjedhet, de létezik lilás árnyalatú verziója is. Napjainkra a brokkolit már egyenesen szuperélelmiszerként emlegetik, hiszen lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Ebben a blogbejegyzésünkben azt járjuk körül, hogy miért érdemes a brokkolit étkezésünk rendszeres részévé tenni, de természetesen nem fog elmaradni megszokott ajánlatunk a KIOSK tavaszi nyári kínálatából sem.

Növény tele tápanyagokkal

Kezdjük talán a brokkoli egyik legfőbb jellemzőjével, mégpedig azzal, hogy tele van számos alapvető tápanyaggal, köztük C-, K- és A-vitaminnal, valamint folsavval, rosttal és káliummal. Emellett kitűnő forrása az antioxidánsoknak, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól. Mivel ezek a tápanyagok nagyon nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, a brokkoli fogyasztása egyszerű módja tehát a szükséges tápanyagbevitelnek.

Csökkentheti a rák kockázatát, jót tesz a szívnek

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a brokkoli fogyasztása csökkentheti bizonyos ráktípusok, köztük a mell-, tüdő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ennek nagyon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy ez a növény úgynevezett glükozinolát vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rákos sejtek kialakulását és azok fejlődését. Ezenkívül a brokkoli rostokban is gazdag, amely egyértelműen összefüggésbe hozható a vastagbélrák kockázatának csökkenésével, de szintén a rostok játszanak kiemelkedő szerepet a koleszterinszint csökkentésében, amely hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez.

A brokkoli a szívre is igazán jó hatással bír. Hogy miért? Egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a szív- és érrendszer működését.

A brokkoli fogyasztása

A brokkoliról valóban kijelenthetjük, hogy egy igazán sokoldalú növény, hiszen egyik szintén nagyszerű tulajdonsága, hogy könnyű elkészíteni. Elkészítésének megannyi módja ismert, lehet párolni, grillezni, sütni, vagy akár nyersen is fogyasztható. De felhasználható még levesekhez, salátákhoz, párolva köretként húsokhoz, de akár egy kitűnő főzelék is készthető belőle. Ha tényleg egy gyors és egyszerű módját keressük annak, hogy elkészítsük, süssük meg egy kis olívaolajjal és fokhagymával kiegészítve, így egy igazán finom és egészséges ételt kapunk, amely tényleg rövid idő alatt elkészül.

Finom

Végül, de közel sem utolsósorban semmiképp nem menjünk el a legfontosabb és egyben talán legegyszerűbb érv mellett sem, ami nem más, mint az, hogy hogy a brokkoli finom. Enyhén édes és diós íze van, amely kitűnően párosítható számos étellel, így felhasználható tésztaételekhez, omlettekhez vagy akár egy pizza feltétje is lehet. Ha pedig egyszerűen egy egészséges nassolnivalót keresünk, mindenképpen próbáljuk ki a nyers brokkolivirágokat humusszal vagy bármilyen mártogatós szósszal együtt fogyasztva

Brokkoli a KIOSK kínálatában

Összefoglalva tehát, a brokkoli egy tápanyagokban, vitaminokban gazdag zöldség, amely számos egészségre gyakorolt jó hatással bír, a rák kockázatának csökkentésétől kezdve a szív- és érrendszeri egészségünk javításáig. Ha a KIOSK tavaszi/nyári kínálatát böngésszük már étlapunk, legelső, „erős kezdés” névre hallgató szekciójában összefuthatunk a brokkolival. Brokkoli fa nevű kompozíciónkat miso dresszinggel, zöldfűszeres szezámkrém és puffasztott hajdinával kínáljuk, azonban választható mellé kakukkfüves csirkemell vagy grillezett tofu is.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.