A Brokkoli fogyasztása
| Blog
A brokkoli népszerűsége az utóbbi években egyre nagyobb, köszönhetően többek közt annak, hogy már minden piacon és zöldségesnél elérhető, valamint számos egészségünkre gyakorolt kedvező hatása is ismert. A növény, amely vélhetően Olaszországból származik a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, ugyanúgy, mint a kelkáposzta, a karfiol vagy a kelbimbó. Színe az egészen világos zöldtől a sötétzöldig terjedhet, de létezik lilás árnyalatú verziója is. Napjainkra a brokkolit már egyenesen szuperélelmiszerként emlegetik, hiszen lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Ebben a blogbejegyzésünkben azt járjuk körül, hogy miért érdemes a brokkolit étkezésünk rendszeres részévé tenni, de természetesen nem fog elmaradni megszokott ajánlatunk a KIOSK tavaszi nyári kínálatából sem.
A brokkoli a szívre is igazán jó hatással bír. Hogy miért? Egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a szív- és érrendszer működését.
Növény tele tápanyagokkal
Kezdjük talán a brokkoli egyik legfőbb jellemzőjével, mégpedig azzal, hogy tele van számos alapvető tápanyaggal, köztük C-, K- és A-vitaminnal, valamint folsavval, rosttal és káliummal. Emellett kitűnő forrása az antioxidánsoknak, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól. Mivel ezek a tápanyagok nagyon nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, a brokkoli fogyasztása egyszerű módja tehát a szükséges tápanyagbevitelnek.Csökkentheti a rák kockázatát, jót tesz a szívnek
Számos tanulmány bizonyította már, hogy a brokkoli fogyasztása csökkentheti bizonyos ráktípusok, köztük a mell-, tüdő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ennek nagyon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy ez a növény úgynevezett glükozinolát vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rákos sejtek kialakulását és azok fejlődését. Ezenkívül a brokkoli rostokban is gazdag, amely egyértelműen összefüggésbe hozható a vastagbélrák kockázatának csökkenésével, de szintén a rostok játszanak kiemelkedő szerepet a koleszterinszint csökkentésében, amely hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez.A brokkoli a szívre is igazán jó hatással bír. Hogy miért? Egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a szív- és érrendszer működését.