Skip to main content

Van olyan, hogy tökéletes guacamole recept?

| Blog

Ahány ház, annyi guacamole recept. A guacamole egy mexikói, négyévszakos mártogatós, melynek alapja az avokádó. Népszerűségét egyszerűségének köszönheti, hiszen egy könnyen elkészíthető, egészséges szószról van szó. Az avokádó semleges íze miatt, pedig számtalan verziója létezik. Hogy melyik a tökéletes? Azt mindenki maga döntse el!

A guacamole rövid története

Az avokádó Dél-Közép-Mexikóban honos, így nem meglepő, hogy guacamole-t először az aztékok készítettek, akik ebben a régióban laktak. Az aztékok tisztában voltak vele, hogy az avokádó nagyon egészséges így sokat fogyasztották, és igazi afrodiziákumnak tartották. Az avokádó szó az azték ahuacatl szóból ered, melyet a spanyolok később aguacata-ként tartottak számon. Jelentése pedig az, hogy here. Nem tudni, hogy azért nevezték-e így az aztékok, mert az avokádó párosával lóg le a fáról, vagy pedig afrodiziákumi mivoltára céloztak ezzel. A guacamole szó, azték nevén ahuacamolli, egy azték szóösszetételből származik, melyben összevonták az avokádó és a szósz szót. Az akkori guacamole recept avokádóból és különböző fűszerekből állt. Spanyolországban az 1500-as években vált népszerű étellé. A különböző hódítások során megismert gyümölcs annyira megtetszett a spanyoloknak, hogy nagy mennyiségben importáltak be az országba. Később pedig avokádófákat ültettek el.
A guacamole a 21. században éli aranykorát. Bár az étel jóval előbb ismert és kedvelt volt, a különböző korlátozásoknak köszönhetően az avokádó vagy nem volt kapható a 20. században, vagy csak nagyon drágán. Az Egyesült Államokban például 1910-től egészen 1997-ig tiltva volt a mexikói avokádó behozatala. A 21. században fordul a kocka, szinte minden háztartásban visszatérő vendég a guacamole.

A guacamole sokszínűsége

Az eredeti guacamole, ahogy írtuk is, avokádót és különböző fűszereket tartalmazott. Mára viszont számtalan verziója ismert. A legismertebb receptekben avokádó, lime, paradicsom, koriander, lilahagyma szerepel, sóval és borssal megbolondítva. Vannak, akik ezt az alapot továbbfejlesztették, és tejfölt, fokhagymát, majonézt, illetve egyéb zöldfűszereket raktak a szószba. A hozzávalók határa tehát a csillagos ég. Gyorsan elkészíthető, sokszínű, finom és egészséges, nem csoda, hogy sokan szeretik.
A guacamole kiváló választás baráti és családi összejövetelekre, vagy ha éppen nincs időd főzni. Sokan nachos mellé kínálják, azonban pirítóson is isteni. Könnyedén fel lehet vele dobni egy egyszerű szendvicset, de nasinak sem utolsó. A diétázók is bátran fogyaszthatják, az avokádónak köszönhetően egészséges zsírokat és sok vitamint tartalmaz ez a mártogatós.

Könnyen elkészíthető guacamole

Egy igazán egyszerű, de nagyszerű guacamole recepttel készültünk nektek, ami pár perc alatt elkészíthető, a rossz hír az, hogy pár perc alatt el is fogyasztható, így érdemes belőle rögtön többet készíteni.

Hozzávalók

  • 2 db érett avokádó
  • 1 db nagy fej lilahagyma
  • 1 db lime
  • koriander
  • chilipehely
  • bors és só

Elkészítés
A lilahagymát vágjuk apróra, vagy rakjuk be egy aprítóba. Az avokádókat vágjuk ketté, ügyelve arra, hogy a magot ne vágjuk szét, majd kaparjuk ki a gyümölcs húsát. Tegyük a lilahagymára, egy villa segítségével nyomjuk szét az avokádót. Mehet rá az apróra vágott koriander, a lime leve és a fűszerek. Keverjük össze jó alaposan, majd élvezzük az ízeket!


Mi a KIOSK-ban mindig is szerettünk kísérletezni az ízekkel, így a mi guacamole receptünkbe egy kis csavar került, a lime-ot felváltotta a narancs, mellyel páratlan ízharmónia született. A narancs citrusossága, tökéletesen ellensúlyozza a koriander erőteljes ízét és az avokádó semlegességét. Látogass el éttermünkbe, és add át magad a kulináris élvezeteknek!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.