Skip to main content

Miért fogyasztunk tortát szülinapokon?

| Blog

Gyertyák és a jól ismert kerek sütemény – bizony a világ számos országában alapvető hagyomány a születésnapokat tortával, gyertyafújással és énekléssel ünnepelni. Hogy miért is ünneplünk ily módon? Most ez is kiderül.

Apróbb eltérésekkel, de a nyugati kultúrában a születésnapokat torták kíséretében ünnepeljük. Az elméletek szerint ez a szokás Németországból ered, itt ugyanis a kicsik lelkének megvédése céljából megünnepelték a születésnapokat, melyeket Kinderfestnek hívtak. Egy másik tézis szerint az ókori görögöknek lehetünk ez ügyben hálásak, akik Artemisz, a Hold istennője előtt tisztelegtek.

Ahogy az idő múlt, ez a szokás is cizelláltabbá vált, egyre fontosabb lett a torta díszítettsége. Németországban a 15. században a pékségek már hivatásszerűen készítették az egyszerűbb tortákat, a 17. századtól pedig külön művészetté nőtte ki magát a tortakészítés. Ebben az időszakban még csak a gazdagok kiváltsága volt egy minőségibb torta, hiszen az eszközök és az alapanyagok is mind nagyon költségesek voltak, az ipari forradalom után azonban széles rétegek számára vált elérhetővé.

A gyertyák különféle ősi rítusokhoz köthetően kerültek a torták tetejére: a tűz tisztító erővel bír, amelyek hatással vannak a szellemekre. Az ünneplés napján ugyanis úgy tartották, hogy az ünnepeltet meglátogatják az eltávozottak szellemei és az elűzésükre szolgáltak a hangos bulik és a gyertyaégés.

Legyen szó születésnapról vagy bármilyen családi ünnepről, a KIOSK torták között biztosan megtalálod kedvencedet. Gyümölcsös, csokoládés és mentes tortáink több méretben is megvásárolhatók. Rendeld meg weboldalunkon keresztül az édes KIOSK élményt!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Konyha zárása: 22:00.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.