Skip to main content

A koriander hatása

| Blog

A koriander – másnéven kínai petrezselyem - az egyik legnépszerűbb ehető zöldfűszer, főleg az ázsiai gasztronómia használja előszeretettel. Találkozhatunk vele friss levélként, de leginkább őrölt formája terjedt el, levele mellett pedig magját is fogyasztjuk.
Igazi történelmi növény, már az ókori egyiptomi fáraók sírkamrájában is találkoztak maradványaival. A görögök is ismerték, sőt, előszeretettel használták: a koriandernövény levelét étkezési célokra, illóolaját pedig parfümnek.

Hazánkban kevésbé ismert és elterjedt, de érdemes közelebbről is megismerni, hisz izgalmas íze mellett számos további előnyös tulajdonságai is vannak.

Mutatjuk is, hogy mik ezek és bebizonyítjuk: a koriander hatása csodálatos!

1. A cukorbetegség kialakulását csökkenti

A koriander pozitív hatással van az inzulintermelésre, így nagy mértékben járul hozzá a normál vércukorszint fenntartásához. A koriander magja és a levelekben található illóolaj továbbá a szénhidrát-anyagcserét és a hipoglikémiás hatást is javítja. Elősegíti továbbá az LDL-koleszterin szintjének csökkenését („rossz koleszterin”), míg a HDL-koleszterinét növeli („jó koleszterin”). Összességében tehát előnyös hatással van a cukor-és szénhidrát-anyagcsere folyamatokra.

2. Vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok forrása

Folsav, C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, béta-karotin... csak hogy néhány fontos vitamint említsünk. A koriander bizony dúskál ezekben a csodás és nélkülözhetetlen vitaminokban. Emellett pedig az ásványi anyagok is szép számmal találhatók meg benne, úgy mint a kálium, a vas, a magnézium vagy a kalcium.

3. Bőrproblémák esetén is hatásos

Antibakteriális hatása miatt kiváló szer a pattanások ellen, pakolásokban jól kifejti fertőtlenítő hatását. Azonban a pattanásoknál „kritikusabb” esetekben is remekül hat: ekcéma, viszkető bőr, kiütések, gyulladások mind-mind jól reagálnak a korianderre.

4. Turbózza az emésztést

A koriander a magas antioxidáns tartalom miatt a máj és a belek egészséges működését erősen támogatja, valamint stimulálja az emésztőenzimek működését. Enyhíti továbbá a hányingert és a kellemetlen gázképződést, puffadást is visszafogja.

5. Vérszegénység ellen kiváló

A koriander kimagasló vastartalommal rendelkezik. A vas a vérszegénység kialakulására van hatással, így főleg hölgyeknek különösen javasolt a koriander fogyasztása.

6. Hajhullás, viszlát!

A koriander a hulló haj esetén is megoldást nyújt: adj a hajolajadhoz őrölt koriandert és masszírozd a fejbőrödbe, hetente legalább két alkalommal. Ezzel nemcsak a hajhullást gátolhatjuk, hanem új hajak növekedését is serkenthetjük.

7. Mondjunk búcsút az allergiának

Az allergia, szénanátha igen kellemetlen problémák, de a koriander természetes erejével ezen is segíthetünk. A növény képes az orrdugulás vagy a tüsszögés panaszainak mérséklésében. A koriander, illetve annak illóolaja az allergiás bőrtüneteket, kiütések megjelenésének rizikóját is csökkenti és a rovarcsípések okozta kellemetlenségek esetén is remekül bizonyít.

8. Stressz- és szorongáskezelés korianderrel

A koriander mérsékelten izomlazító hatással is rendelkezik, így általános feszültségcsökkenés és a káros stressz panaszainak a mérséklődése is a számlájára írható. Szorongó betegeknél is alkalmazzák: kitartó alkalmazása mellet a páciensek jobb alvásminőségről számoltak be.

9. Méregtelenítés felsőfokon

A koriander méregtelenítő hatásáról is ismert, ez leginkább a káros vegyületek, nehézfémek mellett érvényesül, mint a higany, az arzén, az ólom vagy az alumínium. Amennyiben ezek felhalmozódnak a szervezetben, azok súlyos krónikus betegségekhez vezetnek, mint memóriavesztés, látásvesztés, valamint a szív- és érrendszer, illetve az idegrendszer nem megfelelő működése. A méregtelenítő hatásának köszönhetően javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát is, és csökkenti bizonyos daganatos betegségek, a máj- és vesekárosodás esélyét is.

10. Szív- és érrendszeri panaszokra is remek

A fűszernövény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomásra is normalizáló hatással van. A benne található egyéb anyagok továbbá a szív izomzatára és ingerületátvivő rendszerére is kedvezően hatnak. A koriander szabályozza a szívverést, és még a stroke, illetve a szívroham kockázatát is minimálisra redukálja.

Ha étkezésünkben szeretnénk a fent említett okok miatt egyre gyakrabban szerepeltetni, íme néhány tanács, tudnivaló a koriander maghoz és levélhez:

  • a koriandermag és levél teljesen különböző ízekkel rendelkeznek, így azok nem cserélhetők fel.
  • a korianderlevéllel készült receptek esetében igyekezzünk friss zöldfűszert használni
  • a koriander gyökere akár a fokhagymást is helyettesítheti
  • amikor egy ételhez korianderlevelet adunk, azt mindig az utolsó pillanatban, tálaláskor tegyük meg, hogy az ízek és aromák megmaradjanak
  • a petrezselymet helyettesíthetjük korianderrel, ám azt vegyük számításba, hogy utóbbinak sokkal markánsabb, intenzívebb íze van
  • egy kávéskanál őrölt koriander egy kávéskanál koriandermaggal egyenlő

Ne féljünk hát alkalmazni konyhánkban és mindennapjainkban ezt a csodás növényt, hajrá koriander! 

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.