Skip to main content

Száraz élvezet - Mit jelent a brut pezsgő?

| Blog

A pezsgő valójában egy borszármazék, jellemzője pedig, hogy a bor második érése a palackban megy végbe. Itt születik tehát a varázslat, ami megannyi örömteli pillanat kísérője. Mai bejegyzésünk témája a pezsgő, aminek neve egybeforrott az ünnepléssel, a különlegességgel. Hogyan született meg a pezsgő? Milyen típusai léteznek és mit jelent a brut pezsgő? Jöjjenek a részletek!

Don Perignontól Törley-ig
A szénsavas bor Franciaországból ered. A hűvösebb területeken ugyanis igen gyakran az erjedés csak a szüret utáni évben fejeződött be, így alakult ki a szénsavas bor, amit ekkoriban még selejtes árunak gondoltak. Az első pezsgőt az 1600-1700-as évek fordulóján Dom Pierre Pérignon készítette el, aki a hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője volt. A borosüveget parafából készült dugóval zárta le, majd viaszba mártotta, hogy semmi esetre se tudjon a dugó elmozdulni. Így állították elő az első pezsgőket.

Hazánkban valószínűleg először Sümeg környékén készítettek pezsgőt. Itt élt ugyanis barkóczi Rosty Lajos, aki Champagne vidékén tanulmányozta a pezsgőkészítést, majd hazatérve itthon is megvetette e nemes folyamat gyökereit. Munkájának eredményeképpen 1806-ban már két pezsgős pince is működött Sümegen a Rost és a Bajomi pince. Maga a pezsgő szó egyébként Széchenyi Istvántól származik, amik a Hitel című művében nevezte így először a francia italt.

Az első pezsgőgyárat Pozsonyban hozta létre Fischer János és dr. Schönbauer Mihály. 1840-ben már 10 ezer palackot gyártottak évente, végül 1877-ben az osztrák Johann E. Hubert tulajdonába került az üzem.

A pezsgőfogyasztás egyre inkább népszerű lett az országban, így a XIX. század végén már 8 nagyobb gyár is működött: a Belatiny Velencén, az Esch és Társa Pozsonyban, a Hölle Budaörsön, a Hubert Pozsonyban, a Littke Pécsen, a Törley Budafokon, a Francios szintén Budafokon és a Willibald Nagymaroson. Ebben az időszakban évente 1,75 millió palack pezsgőt gyártottak az országban.

A pezsgő típusai
A pezsgő tipizálása többféle szempont alapján is történhet. A legelterjedtebb, amivel már biztosan mindenki találkozott, ha máshol nem is, akkor a pezsgősüveg címkéjén, az a cukortartalom. Attól függően, hogy az italban mennyi a cukor, az alábbi kategóriákba lehet besorolni:

  • doux: több mint 50 gramm/liter
  • demi sec: 33-50 gramm/liter
  • dry: 17-35 gramm/liter
  • extra dry: 12-20 gramm/liter
  • brut: maximum 15 gramm/liter
  • extra brut: maximum 6 gramm/liter
  • brut nature: maximum 3 gramm/liter

 A doux pezsgő tehát a legédesebb, a brut nature pedig a legkevesebb maradványcukrot tartalmazza. A két típus között a cukortartalom tekintetében csaknem 17-szeres a különbség.

A brut pezsgő ízvilága
A brut pezsgő tehát a száraz italok táborát erősíti, ahogy láthatjuk a cukortartalma 6-15 g/liter között van. Ez nagyon alacsony, ennél már csak a brut nature szárazabb a pezsgők kategóriájában.

A brut pezsgő, vagy ahogy mondani szokták, a brut champagne egy igazi különlegesség a pezsgőkedvelők számára. Roppant sajátos ízvilága van, kiérződik belőle az erőteljes ásványosság, de a vajas jegyeknek köszönhetően mégis egyszerre lágy is. Savtartalma magas, az alkohol tekintetében azonban az erőssége közepesnek mondható.

Ez a különlegesen száraz, ízletes ital az egyik legnépszerűbb pezsgőfajta. A KIOSK-ban többféle brut pezsgőt is kóstolhatsz. Készen állsz az ízutazásra?

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.