Skip to main content

Néhány szóban az előételekről...

| Blog

Rohanó világunkban sajnos egyre kevesebb idő jut arra, hogy leüljünk és nyugodt körülmények között fogyasszuk el ebédünket, vacsoránkat. Felgyorsult minden és sokszor csak utólag vesszük észre, hogy egyre többször csupán jövet-menet, rohanva estünk túl egyik-másik főétkezésen, ráadásul úgy, hogy csak egy főfogást fogyasztunk, pedig nem is gondolnánk milyen jelentősége van egy-egy jól elkészített előételnek.

Az előtételek jelentősége

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy egy előétel semmiképp sem számít különlegességnek, hanem igenis fontos szerepe van egy jól felépített menüsorban. Egyébként a mediterrán népek már jóideje felfedezték ennek fontosságát, hiszen amióta világ a világ, nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. Véleményük szerint egyrészről összehozza az embereket, másrészről egy olyan étvágygerjesztő fogásnak tartják, amely előkészíti a gyomrot a főételre, arról nem is beszélve, hogy az étkezés során elfogyasztott alkohol hatását is semlegesíteni hivatott némiképp.

Előétel történelem

Bár az előételek világhírűvé válását egyértelműen a reneszánszkori Franciaországnak, illetve Itáliának köszönhetjük, bölcsője mégis az ókori Görögországban és a Római birodalomban keresendő, ahol előszeretettel fogyasztották ezt az akkoriban például halakból, kagylóból, fokhagymából vagy éppen kolbászból vagy olajbogyóból készült fogást, úgynevezett hideg büféként.

Az előételek szerepe és csoportosításuk

Az előételek alapvető feladata tehát, hogy színesebbé változatosabbá tegyék az étkezést, hogy a főfogáshoz érve felkészítsük gyomrunkat annak fogyasztására. Fontos, hogy az előételek esetében egy kisebb mennyiségből álló, könnyen emészthető fogás kerüljön a tányérra, amely tartalmazhat akár egy különlegesebb, ritkaságnak számító összetevőt is. A cél egy előétel esetén semmiképp sem a jóllakás érzésének elérése, hanem pont az ellenkezője, hogy az étvágyat minimálisan csillapítsa és felkészítse gyomrunkat az étkezés központjában álló főfogásra.

Az előételeket alapvetően kétféleképpen csoportosíthatjuk, így léteznek hideg és meleg előételek. Azonban fontos, hogy egy-egy előétel kiválasztása során nem ez alapján döntsünk. Sokkal inkább úgy kerüljön kiválasztása előételünk, hogy bár ízvilágában eltérjen, azonban az egész étkezést tekintve tökéletesen harmonizáljon az utána elfogyasztásra kerülő főétellel. Egy előétel kapcsán az is fontos, hogy ne legyen túlzottan fűszeres, hiszen egy karakteres ízzel rendelkező étel fogyasztása még kis mennyiség esetén is a jóllakottság érzetét okozza, így elveszi a fókuszt a főételről.

A világ előételei

Mint már említettük a világ különböző országaiban különböző hagyományai vannak az előételeknek. Elsősorban a mediterrán országokat, valamint az arab világot górcső alá véve, fussunk tehát gyorsan végig, hol mivel érdemes indítani az ebédet.

Olaszország: Az olaszok az előételt antipstinak nevezik, de ez a szó, már szinte világszerte beépült a köznyelvbe, így akár hazai éttermek étlapjain is előszeretettel használják. Hogy milyen összetevőkre számíthatunk? A teljesség igénye nélkül: szalámi, füstölt sonka, paradicsom, mortadella, articsóka, olajbogyó, sajtok, esetleg a tenger gyümölcsei alkotják a talján listát.

Spanyolország: Az antipasti mellett talán a spanyol eredetű tapas az az előétel, amelyről bizonyára mindenki hallott már, hiszen tapasbárokkal a világ szinte bármely pontján találkozhatunk. Az eredetileg kenyérből és valamilyen hús alapú feltétből álló falatkák az idők során tovább fejlődtek és már zöldségeket, így paradicsomot vagy akár burgonyát is tartalmazhatnak, sőt akár meleg verzióik is hódítanak.

Görögország: Az előételt mezének nevezik, amely elnevezés egyébként Törökörszágban, az arab országokban, de akár Szerbiában is használatos. A görögök általában a tengeri herkentyűket használják előszeretettel, de természetesen ugyanúgy előfordulnak náluk a sajtokból vagy éppen az olajbogyóból készült apró, de annál ízletesebb különlegességek.

Törökország: A törököknél egyértelműen a padlizsán viszi a prímet, ha előételekről van szó. A lila zöldségből készült saláták nagyon népszerűek, de asztalra kerülhetnek például a török fasírt, a köfte, illetve a tenger gyümölcsei is.

Az arab országokat járva a csicseriborsóból készült hummusz a legismertebb előétel fogás, amelynek története egészen ókori Egyiptomig, valamit a Római birodalomig nyúlik vissza.

Előételek a KIOSK-ból

Mondanunk sem kell, a KIOSK kínálatából sem hiányozhatnak az előételek, amelyek nagy választékával várunk minden hozzánk betérő vendéget. Ajánljuk például a KIOSK kenegetősöket, amelyek válogatott kenyérre kenhető, krémes ínyenc falatokat tartalmaznak, de ugyanilyen népszerű Hazai húsosdeszkánk is, amelyben szarvas kolbász, mangalica szalámi, szárított sonka, zöldségek, paprikakrém található és természetesen kenyérkosárral tálalva.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.