Skip to main content

Minden, amit az ételek eltarthatóságáról tudnod kell

| Blog

Legyen szó francia, olasz, kínai vagy magyar konyhaművészetről minden séf és fogyasztó egyetért abban, hogy a legjobb alapanyagokból készült, friss ételek a legfinomabbak. Lehetőségeink és kapacitásunk azonban legtöbbünknek nem teszi lehetővé a mindennapi főzést, ezért általánossá vált hazánkban is az elkészített remekművek tárolása. Blogbejegyzésünkben most végig vesszük a legjellemzőbb ételek tárolásának ideális módját, illetve a különböző alapanyagok eltarthatósági idejét.

A magyar ember szereti a hasát és a változatos alapanyagokat, ugyanakkor nyitottak vagyunk más nemzetek konyhájára is. Más országokkal ellentétben elterjedd a különböző halmazállapotú ételek fogyasztása, így széles palettán fogyasztunk leveseket, főtt ételeket, sülteket, ínycsiklandozó desszerteket.

Mindent a levesek eltarthatóságáról:
A leveseket általában 2-5 fok között érdemes tárolni hűtőben, és jellemzően 2-3 napig tudjuk így megtartani az eredeti ízeket. Opció a fagyasztás is, amivel akár fél évig is megfelelő minőségben fogyaszthatjuk az elkészített levest. Speciális törődést igényel a húsleves, ami hűtőben 1-2 napnál tovább nem nagyon áll el. Fagyasztásnál is érdemes 2-3 hónappal számolni maximum, de ebben az esetben érdemes az alkotóelemeket, mint a hús vagy a zöldségek, külön tárolni.

Főtt húsok a hűtőből:
A levesekkel ellentétben a főtt húsok 3-4 napig is kibírják a rendes hűtőben, fagyasztós tárolásukat viszont nem ajánljuk 2-3 hónapnál tovább. Gyakori probléma, hogy egy-egy ünnepi lakomát fél év után találunk meg a fagyasztóban, de az ízük és a minőségünk sem megfelelő. Nem is javasoljuk ezeknek az ételeknek a fogyasztását, hiszen az alacsony hőmérséklet ellenére is képesek a baktériumok szaporodni.

Tészták változatosan:
A tészták fajtájuktól és feltétüktől függően tárolhatók rövidebb-hosszabb ideig. A sima főtt tészta 3-4 napot is kibír a hűtőben, ugyanakkor fagyasztása kifejezetten nem ajánlott. A feltéttel elrakott étel ennél tovább, akár egy hónapig is fogyasztható állapotban marad a mélyhűtőben. Érdemes átgondolni a fagyasztott pizza „intézményét is”, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem örökké, sokkal inkább 3 hónapig javasolt a melegítés utáni fogyasztás. 

Amit soha ne fagyasszunk:
Több olyan termék is van, ami gyorsan megromlik, akkor is, ha a mélyhűtőben tároljuk. Ezek iskolapéldája a tojás és a tej. Javasolt, hogy bármilyen ételt, amiben ezek az alapanyagok megtalálhatók, frissen, vagy maximum 2-3 nap után fogyasszunk el a hűtőből. Ne kockáztassunk egy rosszullétet!

 

Néhány tipp az eltarthatóság növelése érdekében:

Dobozolj!
Az ételt soha ne abban az edényben tegyük el, amiben készítettük. Porciózzuk, osszuk kisebb adagokra, lehetőleg minél laposabb, tiszta edényekbe, ezzel elősegítve az egyenletes hűlést.

Hűtsd le!
Fontos, hogy a hűtés a lehető leggyorsabban megtörténjen, de legkésőbb akkor kerüljön a kiporciózott étel a hűtőszekrénybe, mire szobahőmérsékletre hűlt. A hűtőszekrényben mindig lefedve tároljuk az ételmaradékot és figyeljünk az optimális tárolási hőmérsékletre, ami 2-5C.

Hagyj neki helyet!
A főtt étel soha ne érintkezzen nyers élelmiszerrel! A hűtőszekrényt ne pakoljuk tele, illetve az edények között legyen elegendő hely, hogy a hideg levegő megfelelően áramolhasson.

Címkézz!
Az edényeket érdemes feliratokkal ellátni. Szerepeljen rajta, hogy milyen étel van benne, ill. mikor készítettük azt, így lehet a későbbi felhasználással előre tervezni, valamint a többi családtag is nyomon tudja követni, hogy mit mikor tettünk be a hűtőbe.

Forrósítsd át!
Az ételmaradékot alaposan át kell melegíteni a fogyasztás előtt, ami a minimum 75°C-ra történő hevítést jelenti. A megfelelő hőmérsékletet ellenőrizzük akár ételhőmérővel.

Szagolj és kóstolj!
Még a leggondosabb ételkészítés és maradéktárolás mellett is előfordulhat, hogy az eltett ételeink romlásnak indulnak. Hogy ne az asztalnál érjen bennünket a kellemetlen meglepetés, már melegítés közben, de legkésőbb tálalás előtt szagoljuk és kóstoljuk is meg az ételt. A megadott időintervallumok rövidnek tűnhetnek, azonban így élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan ételek kerülhetnek az asztalra – másodszorra is. Az odafigyeléssel félretett finom falatok jó szolgálatot tehetnek, főleg egy hosszúra nyúlt nap után, amikor már nincs idő főzni!

Keresd kollégáinkat, akiktől naprakész információt kaphatsz az általunk elkészített ételek tárolhatóságáról, az ideális fogyasztásukról!

 

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.