Skip to main content

Mákos guba – a KIOSK kedvenc

| Blog

Egy izgalmas klasszikus, a Március 15. tér leghíresebb, örök csibésze – naná, hogy a mákos gubáról van szó. Hogy miért is olyan izgalmas ez a desszert nálunk? Most egy kicsit beavatunk!

Mákos guba, bobájka – akárhogyan is hívjuk, egy olyan kedvencről van szó, amellyel nagy valószínűséggel a legtöbbünk találkozott anyu vagy a nagyi konyhájában. Mondhatnánk, hogy hungarikum, de ismerik Németország keleti részében is Mohnpielen néven és Lengyelországban pedig Makówki -ként tartják számon.
A mákos guba itthon eredetileg egy karácsonykor készített édesség volt. A sok mákszem a bőségre, sok pénzre és a jó terményre utalt, így aztán állandósult az ünnepi asztalokon, később pedig a hétköznapi ételek és desszertek között is rendszeres szereplővé vált.

A közhiedelemmel ellentétben a mákos guba alapja nem a kifli, hanem egy finom, élesztős kelt tészta. A megkelt tésztát az asszonyok tepsi hosszúságú rudakat formázták, melyet sütés előtt vagy után felkarikáztak. A felhasználások alkalmával langyos vízzel öntözték le és cukorral elkevert darált mákkal szórták meg.

Napjainkban általában – praktikus okok miatt - karikára vágott kiflivel helyettesítik az eredeti alapot. Ezt aztán leöntik vaníliás forró tejjel, melyet a kifli szépen felszív. Ettől lesz az egész szaftos és ízletes. A desszertet ezután vagy átforrósítják tepsiben vagy cukros mákkal tökéletesítik és vanília sodóval, aztán pedig azonnal tálalják.

Népszerűsége miatt természetesen az éttermi desszertlapoknak is megbecsült szereplője a mákos guba. A KIOSK ikonikus gubája már évek óta az étlap zászlóshajója – és persze a közönség hatalmas kedvence.
A tökéletes guba ötlete és receptje egy barcelonai utazás közben fogant meg a séf, Orosz Gábor fejében. A kiindulási pont egy tejben áztatott katalán édesség volt, melyhez hasonló hatást szeretett volna elérni a mákos gubával is. A gondolatot a KIOSK cukrászséfje tökéletesítette és ültette át a gyakorlatba.

Noha Budapest egyik legistenibb desszertjének titkát természetesen nem árulhatjuk el, de azt igen, hogy minőségi alapanyagok és a különféle konyhatechnológiai eljárások kombinálása mellett a saját magunk által készített brióstészta esszenciális fontosságú a tökéletes végeredményhez. No és a lágy mákfagyi? Az már csak hab a tortán.

Ha nem próbáltad még azért, ha pedig ezt tartod Budapest legkirályabb desszertjének, azért foglalj hozzánk most asztalt és persze mindenképp kérd ki ezt a csodás mákos ízbombát!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.