Skip to main content

Isteni és abbahagyhatatlan: a házi padlizsánkrém készítése

| Blog

A padlizsán egy meglehetősen megosztó: valaki vagy nagyon szereti és a tíz ujját is megnyalja egy jó házi padlizsánkrém után, vagy pedig rá sem tud nézni az amúgy igen mutatós és csodás színű zöldségre. Miért érdemes padlizsánt fogyasztani és hogy készül a házi padlizsánkrém? Jöjjenek a részletek!

A padlizsán ezer arca

A padlizsán neve az arab badinjan szóból származik. Számos névváltozata él, ilyen például a tojásgyümölcs, a törökparadicsom, a kékparadicsom, a vinetta. Délkelet-Ázsiában már évezredekkel ezelőtt termesztették, ebben a régióban számos formáját még ma is használják.

A középkorban már Európában, egészen pontosan Spanyolországban is termett, a kontinens többi részét a XV. században hódította meg. Magyarországon a törökök közvetítésével jelent meg. Bár itthon a lilagyümölcsű a legelterjedtebb, létezik belőle fehér, sárga és fekete változat is.

A padlizsán kiválasztásakor arra kell ügyelni, hogy a színe sötétlila legyen, se túl világos, se túl sötét, és az sem jó jel, ha fakó. Az egészséges és friss zöldség héja sima és fényesen csillog. Alapvetően a hűtőszekrényben is eláll egy hétig, de az olaszok például egy-másfél hónapon keresztül fokhagymával, bazsalikommal fűszerezett olívába áztatják, miután előzőleg citromlébe és mézbe pácolták.

A világon a legtöbb padlizsán egyébként Kínában és Indiában terem, Európában pedig Olaszország és Spanyolország viszi a prímet. Számos ételnek az alapanyaga, különösen a déli, balkáni és mediterrán régiókban. A görögök muszakát, a franciák ratatouille-t, a szerbek ajvárt, a katalánok escalivada-t készítenek belőle.

Ahány ház, annyi recept

A padlizsánkrém sok nemzet hagyományos ételei között megjelenik, mindegyik azonban kicsit más. Más fűszereket használnak, kicsit eltérők az összetevők, az ízvilág más-más régióba kalauzolja el kóstolóját.

A padlizsánkrém recept

A házi padlizsánkrém elkészítése meglehetősen egyszerű és ha már megsült a zöldség, akkor pillanatok alatt elkészíthető. Vegyük sorra lépésről lépésre az elkészítés módját!

Hozzávalók

  • 1 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • olívaolaj
  • ecet vagy citromlé
  • só és bors

Ezeken kívül számos egyéb ízesítő adható hozzá, így például mustárt, petrezselymet majonézt, szárított paradicsomot, görög joghurtot és bármit, ami passzol az ízvilágunkba.

Elkészítés

Első lépésként a padlizsánt meg kell sütni. A legideálisabb, ha a nyílt tűzön, grillen tudjuk megsütni, ha azonban ez nem opció, akkor marad a sütő. Szurkáld meg a padlizsánt, így a hő hatására keletkező gőz könnyen távozni tud, majd tedd előmelegített 170 fokos sütőbe és pirítsd 1 órán keresztül.

A sütés után ki kell hűteni, a héját eltávolítani és kiszedni a húsát. Lényeges, hogy a magokat ne használd fel, inkább dob őket a kukába! Vágjuk olyan apróra, hogy már majdnem pépes. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk fel, majd keverjük a füstösen illatozó padlizsánhoz.

Ezek után nincs más hátra, mint az ízesítés! Só, bors, olívaolaj és citromlé kerül a padlizsán és a hagymák mellé, olyan mennyiségben, ahogy az ízlésünknek megfelel. Ahhoz, hogy az ízek megfelelően összeérjenek érdemes tálalás előtt legalább 1 órára hűtőbe tenni.

A padlizsánkrém egy igazi klasszikus, ami mártogatósként, kenyérre kenve a legjobb választás. A Kioskban a hagyományos receptúrát egy kis gránátalmával bolondítjuk, ami frissességével remekül kiegészíti a padlizsán füstöt ízvilágát.

Kóstold meg te is és add át magad a gasztronómiának, a hagyományos ízek újragondolt csábításának.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.