KIOSK-Budapest

webshop
Foglalás | Booking

Indiai lencsefőzelék – az étel, ami nemcsak újévkor szól nagyot

| Blog
Indiai lencsefőzelék – az étel, ami nemcsak újévkor szól nagyot

Egy igazi közönségkedvenc, amely főleg újévkor kerül az asztalokra... de milyen kár, hogy csak ilyen ritkán: az indiai konyhában dahl, itthon főzelék a neve.
Mondhatnánk, hogy különböznek egymástól, de ez nem lenne igaz, mondhatnánk, hogy megegyeznek egymással, de ez sem fedné a valóságot. Hasonlóan zöldségalapú (egészen pontosan hüvelyes) mindkét étel, a levesnél jóval sűrűbb állagúak és egyedi fűszerezéssel bírnak, amely olyan szerethetővé teszi őket.

Ma az itthon kevésbé elterjedt, indiai verziót vesszük górcső alá.

Mitől is indiai? 

Az itthoni hagyományos lencséhez képest az indiai lencsefőzelék alapját képező dahl egyébként abban más hazai társától, hogy alapvetően kisebb szemű és sötétebb színű maga a lencse és főzés közben nem esik szét, teljesen megtartja alakját. Az indiai lencsefőzelékhez a legjobb az urad dal típusú indiai lencse, amelyhez leginkább speciális szortimentű delikátboltokban lehet hozzájutni. Maga a recept egyébként az itthoni hagyományos lencsével is elkészíthető, nemcsak ezzel a feketelencsével. Az alapanyagok fontos bázisát adják az ételnek, de ezen túl az elkészítés módja még fontosabb ennél az ételnél, azaz az indiai lencsefőzeléknél.

A folyamat esszenciáját a nagyon lassú főzési idő adja meg. Ehhez a legtöbb recept egy vastagfalú, egyenesen vasból készült lábast ajánl, amely képes a meleget egyenletesen tartani. Ha szeretnénk egy magyar vonatkozást, párhuzamot vonni, akkor leginkább a sóletet érdemes megemlíteni, mivel hasonló az állaga és elkészítési módja is. A cél ugyanis a krémes állag elérése a lencseszemek szétfőzése nélkül, melyet bizonyos receptverziók a sütőben való elkészítéssel érnek el.

Hogyan készítsük el?

A hozzávalók a következők:

  • 25 dkg lencse (legjobb típus az urad dahl, kb egy napot áztatjuk főzés előtt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 rúd fahéj
  • 3 darab szegfűszeg
  • 2 darab friss chili paprika
  • 1 teáskanál só
  • 40 dkg hámozott darabolt paradicsom
  • 1 dl kókusztej
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 hüvelynyi kardamom
  • 1 darab babérlevél
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 8 dl víz

A folyamatot a lencse beáztatásával kezdjük, melyet akár egy nappal korábban is megtehetünk.
Ahogyan már említettük, a vasból készült, nagyméretű, súlyos lábasok a legideálisabbak ehhez a fogáshoz, így lehetőség szerint ebben készítsük el az ételünket.

A főzés napján felvágjuk a vöröshagymát és a vajon elkezdjük megpárolni. Ezután kerülnek bele a fűszerek közül a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, és a szerecsendió. Amikor a hagyma már elérte az üveges állapotot jöhet a keverékhez a fokhagyma, a gyömbér, a babérlevél és a chili is. Az aromák kioldódása után adjuk hozzá a paradicsomot az eddigiekhez és kevergessük pár perc erejéig. A kiáztatott lencsét átmosás után tegyük az alaphoz, majd öntsük bele a vizet és sózzuk meg az egészet. Igyekezzünk a lehető legalacsonyabb lángon tartani az ételt. Igyekezzünk elérni azt az állapotot, amikor a lencse már puha, de nem esik szét, nem fő szét teljesen. Ez általában minimum egy órát jelent. Pillantsunk rá néha és kevergessük, ha nagyon sűrűnek ítéljük, akkor pedig adjunk hozzá egy kis vizet. A tálalás előtt forraljunk rajta a tűzhelyen egy utolsót a kókusztejjel, majd ha kész, akkor naan kenyérrel és firss korianderrel szervírozzuk.

KIOSK BUDAPEST

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-311-1969

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Vasárnap
12:00 – 24:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Az első rendelés felvételének ideje: 11:30. Kiszállítás indulása: 12:00. Az utolsó rendelés leadásának határideje: 21:15. Konyha zárása: 22:00.
Megértéseteket köszönjük!
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.

KIOSK BUDAPEST
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.