Indiai lencsefőzelék – az étel, ami nemcsak újévkor szól nagyot

David Fehérvár

Egy igazi közönségkedvenc, amely főleg újévkor kerül az asztalokra... de milyen kár, hogy csak ilyen ritkán: az indiai konyhában dahl, itthon főzelék a neve.
Mondhatnánk, hogy különböznek egymástól, de ez nem lenne igaz, mondhatnánk, hogy megegyeznek egymással, de ez sem fedné a valóságot. Hasonlóan zöldségalapú (egészen pontosan hüvelyes) mindkét étel, a levesnél jóval sűrűbb állagúak és egyedi fűszerezéssel bírnak, amely olyan szerethetővé teszi őket.

Ma az itthon kevésbé elterjedt, indiai verziót vesszük górcső alá.

Mitől is indiai?

Az itthoni hagyományos lencséhez képest az indiai lencsefőzelék alapját képező dahl egyébként abban más hazai társától, hogy alapvetően kisebb szemű és sötétebb színű maga a lencse és főzés közben nem esik szét, teljesen megtartja alakját. Az indiai lencsefőzelékhez a legjobb az urad dal típusú indiai lencse, amelyhez leginkább speciális szortimentű delikátboltokban lehet hozzájutni. Maga a recept egyébként az itthoni hagyományos lencsével is elkészíthető, nemcsak ezzel a feketelencsével. Az alapanyagok fontos bázisát adják az ételnek, de ezen túl az elkészítés módja még fontosabb ennél az ételnél, azaz az indiai lencsefőzeléknél.

A folyamat esszenciáját a nagyon lassú főzési idő adja meg. Ehhez a legtöbb recept egy vastagfalú, egyenesen vasból készült lábast ajánl, amely képes a meleget egyenletesen tartani. Ha szeretnénk egy magyar vonatkozást, párhuzamot vonni, akkor leginkább a sóletet érdemes megemlíteni, mivel hasonló az állaga és elkészítési módja is. A cél ugyanis a krémes állag elérése a lencseszemek szétfőzése nélkül, melyet bizonyos receptverziók a sütőben való elkészítéssel érnek el.

Hogyan készítsük el?

A hozzávalók a következők:

25 dkg lencse (legjobb típus az urad dahl, kb egy napot áztatjuk főzés előtt)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 rúd fahéj
3 darab szegfűszeg
2 darab friss chili paprika
1 teáskanál só
40 dkg hámozott darabolt paradicsom
1 dl kókusztej
1 evőkanál vaj
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 hüvelynyi kardamom
1 darab babérlevél
frissen reszelt szerecsendió
8 dl víz

A folyamatot a lencse beáztatásával kezdjük, melyet akár egy nappal korábban is megtehetünk.
Ahogyan már említettük, a vasból készült, nagyméretű, súlyos lábasok a legideálisabbak ehhez a fogáshoz, így lehetőség szerint ebben készítsük el az ételünket.