Skip to main content

Hagyományos húsvéti ételek

| Blog

A húsvétról egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe másszóval az ünnepek ünnepe, hiszen ekkor emlékezünk meg Jézus Krisztus feltámadásáról és ezzel az emberiség megváltásáról.

Mi is az a húsvét

Ez az ünnep az ószövetségi pászka (az egyiptomi fogságból történő szabadulás) ünnepéből alakult ki, amelynek tulajdonképpen a keresztény tanítás alapján történő beteljesedése Jézus Krisztus halála, majd feltámadása. Jézust egyébként a helytartó Poncius Pilátus az akkori zsidó húsvétot megelőzően ítélte halálra, ezt követően Nagypénteken keresztre feszítették, végül vasárnap hajnalban, föltámadott, majd megmutatkozott tanítványainak. A húsvétot egyébként a negyvennapos (hamvazószerdától nagyszombatig tartó) nagyböjti időszak előzi meg, így tehát maga a húsvét szavunk is erre utal, jelentése, hogy a böjt utána újra lehet húst fogyasztani.

Húsvéti szokások

A húsvéthoz megannyi népszokás, hiedelem és szertartás kötődik, az alábbiakban fussunk végig ezeken a teljesség igénye nélkül.

Húsvétvasárnaphoz szorosan kapcsolódik az a szertartás, amely során megáldják a húsvéti ételeket: a húsvéti kalácsot, a sonkát, a bárányhúst, a bort vagy éppenséggel az újjászületést szimbolizáló tojást, melyeket letakart kosárban vittek a templomba. Az áldást követően a hívek sietősre vették a templomból hazafelé vezető utat, mert a népi hiedelem szerint az elsőnek hazaérkező sikeres lesz az aratásban, míg az utolsó még abban az évben meghal. Fontos volt, hogy a templomból hazaérve a család együtt fogyassza el a főtt tojást, amely a család összetartozását testesítette meg.  A felszentelt ételek közül a bárány maga Jézus (azaz isten báránya) áldozatát, a bor pedig vérét szimbolizálta. A tojás maradványainak további mágikus erőt tulajdonítottak, hiszen héját a vetésre szórták vagy kotlósok fészkébe helyezték, azzal a célzattal, hogy annak ereje megvédje őket.

A húsvét hétfőhöz kapcsolódó szokásoknak is egyértelműen szimbolikus a jelentőségük, hiszen a locsolkodás népszokásunk a víz tisztító erejét, a tojás Jézus újjászületését (a piros tojás piros színe pedig kiontott vérét, más hiedelem szerint a védő erőt) szimbolizálja, de az ünnepkörhöz később kapcsolódó nyúl is a termékenység, a megújulás jelképe.

Hagyományos húsvéti ételek

Mint a fentiekben említettük a húsvéti ételeknek nagyrészt szimbolikus jelentéstartalma van, de vegyük sorra most ezeket néhány praktikus tanáccsal kiegészítve:

Húsvéti sonka: Nem hiányozhat talán egyik húsvét asztalról sem, legyen szó akár füstölt, akár főtt vagy sült formájáról. Ahogy főtt sonkáról a recept mondja érdemes elkészítésére időt szánni, a főzés előtt legalább egy éjszakát áztatni, annak érdekében, hogy veszítsen sótartalmából, majd legalább annyi óráig főzni ahány kilós maga a sonka.

Húsvéti kalács: Lehet sós vagy akár édes, de a húsvéti asztalon mindenképpen a sonka és a tojás, esetleg a majonézes torma mellett a helye. Az eredeti és legfinomabb változatához szintén idő kell, hiszen elkészítése a kovász etetésével kezdődik, majd a kalács ebből készül el, általában az ünnep okán fonott formában.

Bárány: A friss bárányhús, szintén hagyományos ünnepi ételünk húsvétkor. Elkészítése kapcsán fontos, hogy minden esetben friss húst használjunk és fűszerezésekor bátran adjunk hozzá sok fokhagymát, valamint frissen szedett rozmaring ágakat, mert hihetetlen ízkombinációt alkotnak így együtt.

és végül, de nem utolsósorban a Babka: Hogy édességekről is essen némi szó a húsvét kapcsán, következzen a Babka vagy másnéven Jeruzsálemi kalács, amely származását tekintve vagy egy lengyel húsvéti sütemény vagy zsidó hagyományokban gyökerező étel. Lényeg a lényeg, hogy isteni. A kinyújtott tésztalapot a bejglihez hasonlóan kell megkenni és feltekerni, majd utána a hosszában kettévágni és egymásra csavarni a két felét, ettől lesz rétegzett és szép. Fontos a rengeteg töltelék, ami lehet akár csokoládé, akár például dióból készített töltelék is.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.