KIOSK-Budapest

webshop
Foglalás | Booking

Fröccs gyorstalpaló

| Blog

A fröccs vagy ahogyan régebben hívták spitzer alapvetően egy szódából és borból kevert ital. Attól függően, hogy milyen arányban történik az összetevők keverése különböző fröccstípusokat különböztetünk meg, de ne rohanjunk ennyire előre, hiszen egy régi mondás éppen azt taglalja, hogy „aki a borba vizet tölt vagy jégkockát dob, az egyéb galádságokra is képes”.

A fenti mondás ellenére a fröccs mégis hungarikummá avanzsált, 2013-ban fel is vették a Magyar Értéktárba. A magyar ember a melegtől kitikkadva előszeretettel kortyolja, fogyasztása pedig több mint egy évszázada hagyománnyá vált, sőt mind a mai napig divatját éli.

De miért is fröccs?

A korabeli dokumentációnak köszönhetően a fröccs születése gyakorlatilag napra pontosan meghatározható, hiszen a feljegyzések alapján 1842. október 5-én Fáy András, a magyar reformkor kiváló írója és politikusa szüretre hívta fóti pincéjébe az író, költő Vörösmarty Mihályt és néhány barátját, köztük Jedlik Ányost is. Jedlik, aki az elektromosság nagy tudósának számított a meghívásnak eleget téve magával vitte akkori legújabb találmányát a világ első szódásüvegét is és a vendégsereg nagy megrökönyödésére, a bor erősségét enyhítendő némi szódavizet spriccelt a borba és az így keletkezett italt németesen spriccernek nevezte el. Vörösmartynak viszont nem tetszett ez a németes hangzású szó, ezért az italt fröccsre keresztelte át. Így született meg tehát a világ legelső fröccse, sőt később Jedlik neve bevonult a történelembe is, mint szódavíz nagyipari alkalmazásnak feltalálója.

A Jedlik által alkotott és Vörösmarty által elkeresztelt ital tehát futótűzkén terjedt el és jött divatba Magyarországon. Egyrészről minden valamire való vendéglátóhely felvette a kínálatába, másrészről a már akkoriban is oly sikkesnek számító fröccsözést például Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor is jónéhány művükben megénekelték.

Fröccstípusok

Fussunk végig tehát gyorsan a klasszikus fröccsfajtákon a bennük felhasznált bor - szóda aránya alapján, természetesen a teljesség igénye nélkül, szigorúan hozzátéve, hogy borba ásványvizet tölteni bizony ördögtől való, kizárólag friss, szúrós szikvíz használható erre a célra.

  • Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés) 1 dl bor – 1 dl szóda
  • Hosszúlépés (fordított) 1 dl bor – 2 dl szóda
  • Sportfröccs (kisházmester, lakófröccs) 1 dl bor – 4 dl szóda
  • Sóherfröccs (távolugrás) 1 dl bor – 9 dl szóda
  • Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás) 2 dl bor – 1 dl szóda
  • Viceházmester 2 dl bor – 3 dl szóda
  • Bakteranyós 2,5 dl bor – 2,5 dl szóda
  • Házmester 3 dl bor – 2 dl szóda
  • Háziúr (nagyházmester, bivalycsók) 4 dl bor – 1 dl szóda
  • Alpolgármester 4 dl bor – 6 dl szóda
  • Spriccer 5 dl bor – 1 dl szóda
  • Maflás (mafla) 5 dl bor – 5 dl szóda
  • Puskás-fröccs (magyar-angol) 6 dl bor – 3 dl szóda
  • Polgármester 6 dl bor – 4 dl szóda
  • Avasi fröccs 7 dl bor – 3 dl szóda
  • Krúdy-fröccs 9 dl bor – 1 dl szóda
  • Csatos 10 dl bor – 5 dl szóda
  • Lámpás 15 dl bor – 5 dl szóda
  • Kőművesfröccs 25 dl bor – 5 dl szóda

Túl a boron és a szódán…

Léteznek azonban elvetemültebb fröccs keresztapák is. Ilyen volt például Újházy Ede, aki a róla elnevezett húsleves mellett bizony fröccsfronton is maradandót alkotott. A színész, a mai napig népszerű Gundel vendéglőben találta ki azt a fröccsöt, amelyben a szódavíz helyett kovászos uborka levét használta. Rajongói pedig pillanatok alatt elterjesztették Budapesten az italt, amely a keresztségben természetesen az Újházy - fröccs nevet kapta. A szakértők ráadásul azt állítják jóval több megiható belőle, mint a szódás verzióból anélkül, hogy ártana a fogyasztójának.

De hogy ne menjünk messzire Bálóné Ráday utca éttermében hétfőnként a Borsszem Jankó című vicclap szerkesztői és barátaik jártak vacsorázni és ahogy a mendemonda tartja egyikük evőkanálnyi málnaszörppel „javította föl” a savanyú alföldi borból készült fröccsöt. Ennek azóta több elnevezéséről is tudunk, de a köznyelv macifröccsként őrizte meg az utókor számára.

Szegedi művész asztaltársaságoktól származik a vörösbor pezsgővel való keverése, a Tisza- fröccs, amely a Tisza szálló nevét őrzi, ezzel emléket állítva a helynek, ahonnan hódító útjára indult.

Végezetül álljon itt néhány alternatív fröccs verzió, hiszen egy fröccs, ha nem vesszük túl szigorúan, állhat akár egészen más összetevőkből is:

  • Matrózfröccs: Korsó sör, fél deci rum.
  • Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rum.
  • Góré fröccs: Kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz annyi szóda, amennyi a pohárban még elfér.
  • Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron.
  • Tömbházmester: Vannak, akik a háziurat, vannak, akik a lakófröccsöt és akadnak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
  • Kisvadász: 1 dl bor + 1 dl kóla.
  • Nagyvadász: 2 dl bor + 1 dl kóla.
  • Medgyessy-koktél: 3 dl bor + 2 dl kóla.
  • Lórúgás: 1 rész brandy egy rész kólával.

A KIOSK borválasztéka egészen egyedülálló és hidd el pincérjeink nem fognak megsértődni akkor sem, ha egy hosszúlépést, ne adj isten egy viceházmestert rendelsz tőlük!

KIOSK BUDAPEST

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-311-1969

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Vasárnap
12:00 – 24:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Az első rendelés felvételének ideje: 11:30. Kiszállítás indulása: 12:00. Az utolsó rendelés leadásának határideje: 21:15. Konyha zárása: 22:00.
Megértéseteket köszönjük!
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.

KIOSK BUDAPEST
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.