Farsangi ételek, farsangi menüsor – íme a klasszikusok, recepttel!
Vízkeresztkor, azaz január 6-án a karácsonyi ünnepkörnek vége és megkezdődik a tél elbúcsúztatása és tavasz várása. Ennek várakozó időszaknak egy állomása a farsang.
A farsangi időszak a vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz húshagyókedd éjfélig tartó időszak elnevezése. Tradicionálisan bálok, farsangi mulatságok, jellemzik és népi hagyományokra épülő farsangi népszokások kötődnek hozzá, így például a jelmezes felvonulások.
Az ünneplésen túl a farsang számos finomságról is szól, a farsangi ételek sora szinte végtelen: húsos levesek, sültek és persze a mindenki által kedvelt fánkok állandó szereplői a menünek. A nemzeti konyha tartalmas, nehéz ételei egyfajta utolsó állomást is jelentenek a húsvét előtti negyven napos nagyböjt előtt, így a farsangi ételek közt nagy mértékben jelenik meg a hús és az egyéb, laktató fogások.
Hoztunk néhány receptet a magyar konyha farsangi kedvenceivel:
Gombás korhelyleves
A korhelyleves a legjobb gyógyír a mulatozás utáni másnaposságra. Csökkenti a fejfájást, pótolja a folyadékot, az elveszített sót és energiát ad.
Hozzávalók:
- 25 dkg füstölt hús
- 10 dkg füstölt kolbász
- 35-40 dkg savanyított káposzta
- 10-15 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 2-3 ek olívaolaj
- só, bors, paprika
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, erre tesszük a kockára vágott húst. Megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, majd ezután hozzáadjuk a káposztát is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedővel lefedjük, és közepes tűzön főzzük.
- Ezzel párhuzamosan felszeleteljük a gombát, és kevés olajjal megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztához, befűszerezzük, és az egészet felforraljuk.
- Világos rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a levest. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is, és ízlés szerint tejföllel ízesítjük. Sok sót nem érdemes adni hozzá, mivel a hús és a kolbász önmagában is elég sós. A tejfölt pedig tálaláskor is kínálhatjuk.
Savanyú becsinált leves
Az előző levesre alternatíva a savanyú becsinált leves, amely a fent említett előnyökkel ugyanúgy rendelkezik, csodás íze mellett.
Hozzávalók:
- 40 dkg disznóhús
- 20 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
- 10 dkg zeller és karalábé vegyesen
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek ecet
- só, bors
Elkészítés:
- Az apró kockákra vágott húst megpirítjuk egy kis olajban, megsózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel.
- Amikor a hús már félig puhára főtt, hozzáadjuk az apróra vágott fehér- és sárgarépát, petrezselymet, és folytatjuk a főzést.
- Mikor a hús teljesen megpuhult, a levest levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tojássárgájával összekevert tejfölt és az ecetet. További tejföllel tálaljuk.
Boros-paradicsomos sült hús
Ez a fogás egy igazán laktató, télies étel. Igazi közönségkedvenc, nem foghatunk vele mellé!
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 2 zsemle
- 10 dkg gomba
- 25 dkg sárga- és fehérrépa, zeller vegyesen
- 1 tojássárgája
- 3 dl fehérbor
- 1 paradicsomlé
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 ek olívaolaj
- szegfűbors, fehérbors, só
Elkészítés:
- A gombát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajban megpirítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk és megpároljuk. Összekeverjük a gombát és a párolt zöldségeket, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
- A zsemléket beáztatjuk a fehérborba, alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott keveréket ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.
- A húst 4-5 nagyobb darabra vágjuk, és alaposan kiklopfoljuk. A szeletekre tesszük a tölteléket, majd felgöngyöljük. A tekercseket kevés olajban pirosra sütjük, végül hozzáadjuk a paradicsomlevet és egy kevés bort.
- Akkor kész, amikor már teljesen megpuhult. Akkor szeletekre vágjuk és tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Kocsonya
Ha tél, akkor kocsonya. Ezzel az állítással sokan egyetértenek. Használjuk ki a tél utolsó napjait és a disznóvágás adta alapanyaglehetőségeket és készítsünk kocsonyát!
Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt tarja
- 3 db sertésköröm
- 50 dkg sertésbőr
- 1 fej fokhagyma
- 20 szem fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- só
- víz
Elkészítés:
- A füstölt tarját, a megtisztított körmöket és a sertésbőrt egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje.
- Miután felforrt, lehabozzuk, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk.
- A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 2-3 óra). A tarját 1 óra után kivesszük.
- Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, először kanállal leszedjük a zsírt, majd papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a zsírréteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető.
- Tálba tesszük a kicsontozott körmöket, bőröket és a tarját, majd felöntjük a szűrt kocsonyalével. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.
Hamuban sült pogácsa
Újabb szívmelengető klasszikus, a pogácsa, amely gyakorlatilag minden háztartás alapkelléke. Lássunk egy hagyományos és mégis gyors, élesztős receptet!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg instant élesztő
- 2-3 dl tejföl
- 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- 1 tk. só
Elkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk az instant élesztőt, 1 tojást, a szobahőmérsékletű vajat, tejfölt, sót.
- Kézzel vagy dagasztógéppel kidolgozzuk, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggatjuk és letakarva kb. 20 percig pihentetjük.
- Ezután 1 felvert tojással lekenjük és reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt sütjük meg.
Farsangi fánk
Nincs farsang fánk nélkül! Szalagos fánk, herőce, talkedli – bármelyikről is legyen szó, az asztalon a helye. Készítsd el te is ezt a kihagyhatatlan desszertet, akár ünneptől függetlenül is! Mi most a hosszúkás csöröge receptjét hoztuk el.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 db tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 5 dk vaj
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál rum
- 5 dl olaj a sütéshez
- 1 csipet sóű
Elkészítés:
- A lisztet szórd egy tálba, rakd hozzá a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a vajat, a sót és a rumot, majd jól dolgozd össze. Ha a tészta sima, rugalmas, csomagold fóliába, és pihentesd fél órát a hűtőben.
- Ezt követően lisztezett deszkán nyújtsd ki két-három milliméter vékonyra a tésztát, és derelyevágóval vagy éles késsel vágd fel 5X10 centis rombuszokra. Mindegyik közepén ejts hosszában egy 2-3 centis vágást. Ezen húzd át lazán az egyik sarkát, így kapod meg a fánk különleges formáját.
- Forrósítsd meg az olajat, és süsd benne a fánkokat aranybarnára. Az olajból kiszedve csepegtesd le papírtörlőn, majd még melegen szórd meg vaníliás porcukorral.