Curry jótékony hatásai
A curry nemcsak csodálatos színével veszi le a lábáról a gasztronómia rajongóit, jótékony hatásai ugyanis hosszasan sorolhatók. Aranyló, pikáns, sokféle módon felhasználható – De mit kell tudni az élettani hatásairól?
Mi is az a curry?
A curry elnevezés körüli kalamajka akár még az igazi gasztrogurukat is zavarba ejtheti, ezért mielőtt belemélyednék e csodafűszer előnyeinek taglalásába, tisztázzuk, hogy mit is értünk curry alatt. Jelenti egyfelől azt a citrusfélét, a karit, ami Távol-Keleten terem, és leginkább a levelét használják vegetáriánus ételek ízesítésére Indiában. Másfelől pedig a karhí egy indiai szószos étel. Hogy a képletet tovább bonyolítsuk, itthon curry alatt egy fűszerkeveréket értünk, amit valójában az indiaiak nem is ismernek és használnak. A fűszermixet a gyarmatosító angoloknak köszönhetjük, akik ezzel az ízkavalkáddal próbálták feleleveníteni India ételeinek világát.
Mi kerül a curry keverékbe?
Mivel valójában egy fűszerkeverékről van szó, ezért igen sok változata létezik. Legfőbb összetevői a kurkuma, a rómaikömény, a görögszéna és a chilipaprika. Ezen kívül kerülhet bele fahéj, bors, édeskömény, gyömbér, koriander, sáfrány, de akár szerecsendió is. Nincs tehát egy általánosan elfogadott és bevett recept, ahány ház annyi szokás alapon igen változatos ízekkel találkozhatunk.
Aranyszínű csodafűszer
Az egészségre gyakorolt jótékony hatását az alap összetevőinek köszönheti. Ezek közül is a legkiemelkedőbb a kurkuma. A sárga színért felelős fűszernövény erősíti az immunrendszert, köszönhetően annak, hogy a fehérjék előállítását támogatja, sőt, antioxidánsként is megállja a helyét.
Összetevői segítenek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, amennyiben beépül az étrendbe és rendszeresen fogyasztják. Gyulladáscsökkentő hatása van és hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez is. Ma már szinte bármelyik boltban, még a kisebbekben is tudunk curry port vásárolni, segítségével pedig megidézhetjük India varázslatos világát. Ehhez adunk néhány szuper receptötletet!
Curry-s rizs zöldségekkel
A curry por a legtöbb esetben igen szerencsésen kombinálható zöldségekkel. Egy kis rizzsel tálalva pedig kész lakoma.
Mi kell hozzá?
- rizs
- 1 csirkemell
- két marék mexikói zöldségkeverék
- újhagyma
- olaj
- só, bors, curry por
Első lépésként a rizst feltesszük főni, a csirkemellet kis kockákra vágjuk és serpenyőben lepirítjuk. A zöldségeket felkarikázva kevés olajon megpároljuk, majd összekeverjük a főtt rizzsel és a csirkemell kockákkal. A végén ízesítjük a fűszerekkel és ekkor kerül bele a curry is.
Csirke korma
A korma egy tipikus indiai szószos étel, amit a tejtermék tesz lágyabbá. Zöldséges és húsos változata is ismert, utóbbira hoztunk egy példát!
Mi kell hozzá?
- 1 csirkemellfilé
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál curry por
- 1 citrom
- gyömbér
- 2 dl tejszín és 2 dl kókuszkrém
- méz
- mandula darálva
- só és bors
A felkockázott csirkemellhez hozzáadjuk a felvágott hagymát, fokhagymát, gyömbért, citromhéjat, sót, borsot, a curryt és némi olívaolajat. Összeforgatjuk a hozzávalókat és egy forró serpenyőbe öntjük. Citromlevet facsarunk rá, majd hozzáadjuk a tejszínt és a kókuszkrémet. Ha már kész, végezetül a mézet és a mandulát tesszük az ételhez.