Skip to main content

A legjobb tatár beefsteak receptje

| Blog

A legjobb tatár beefsteak bármilyen húskedvelőt le tud venni a lábáról. A laktató, előételként és főételként is fogyasztható fogás elkészítése egyszerű, az alapanyagok tekintetében azonban nagy körültekintést igényel. Nézzük, mi a legjobb tatár beefsteak titka!

A tatár beefsteak egy meglehetősen megosztó étel, mivel a legdominánsabb alkotóelemei a nyers hús és a nyers tojás. Aki azonban meg tud békélni ezzel, az roppant finom változatokat kóstolhat vagy készíthet saját maga is.

Az étel eredete, ahogy a neve is mutatja, a tatár népcsoport étkezési szokásaihoz köthető. A legenda szerint ugyanis a tatárok hódításaik során folyton csak úton voltak, még főzni sem álltak meg, így út közben fogyasztották el a húst, sok esetben nyersen.

Az éttermek étlapjain az előételek között szerepel, de mivel igen kiadós és laktató, ezért akár főételként is megállja a helyét. A tatár bifsztek esetén a lényeg a hús. A legjobb tatár beefsteak bélszínből készül, ezért érdemes egy egész bélszínt vásárolni az előkészületek során. Bár sok helyen azt javasolják, hogy daráltassuk le a húst még a hentesnél, valójában azonban a tatár beefsteak esetében tilos darálni. Ennek során ugyanis a hús szerkezete átalakul és pépes állagú lesz. Célszerűbb tehát előbb lehártyázni a szép húsdarabot, majd picike darabokra vágni.

Többféle változata is létezik, arra azonban érdemes ügyelni, hogy a fűszerek íze sose nyomja el a hús ízét. A komplex ízvilághoz a hús és a fűszerek mellett a mustár, a hagyma, a fokhagyma, a Worcester szósz és a kapribogyó járul hozzá.

A legjobb tatár beefsteak recept
Ahogy írtuk, a tatár bifsztek többféle módon és fűszerezéssel is elkészíthető. Ezek közül hoztunk nektek egy változatot! 

Hozzávalók a húshoz:

  • 50 dkg lehártyázott bélszín (marha)
  • 1 közepes hagyma
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál petrezselyem

Hozzávalók a dressinghez:

  • 2 evőkanál mustár, lehetőleg dijoni
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál kapribogyó
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 csemegeuborka
  • 2 teáskanál Worcester szósz
  • só és bors ízlés szerint

Az elkészítés módja:
A tatár bifsztek elkészítése roppant gyors és egyszerű. Tegyük a mélyhűtőbe 15-20 percre a húst, majd egy éles késsel vágjuk apró darabokra. A hűtés hatására a hús keményebb lesz és sokkal könnyebb aprítani. Érdemes előbb csíkokat szelni belőle, majd ezt követően egyre kisebb és kisebb kockákat. Vágás közben ügyeljünk arra, hogy az inakat és a zsírszöveteket távolítsuk el. A hagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk a felvágott húshoz, és tegyünk így 1 tojássárgájával és a petrezselyemmel is. 

A dresszing elkészítése pofonegyszerű, mindössze a hozzávalókat kell összekeverni és ízlés szerint sózni és borsozni. Ha ez megvan, akkor két út áll előttünk: vagy tálaljuk is a húst és a dresszinget külön-külön, össze is lehet azonban keverni is a két fő elemet. Utóbbi esetben még utána lehet kóstolni, és ha szükséges, akkor további fűszereket hozzáadni.

A tálalás tekintetében még akadhat tennivalónk. A legjobban akkor mutat, ha kis tálkában vagy egy köralakú formában formázzuk, majd a tálra borítjuk. A húshalom tetején alakítsunk ki egy kis mélyedést, ide kerüljön egy tojássárgája. Amikor fogyasztjuk, akkor pár csepp citrommal emeljük ki az ízeket. Pirítós vagy pirított bagett jár hozzá.

Ha szeretnél enni egy igazán finom és jó minőségű, friss marhabélszín tatárt, akkor gyere a KIOSK-ba!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.