Skip to main content

A kijevi jércemell nyomában

| Blog

Járjunk bármerre is a nagyvilágban, kis túlzással a kijevi csirke szinte mindenhol megtalálható az éttermek étlapján. Legyünk akár Közép vagy Nyugat Európában, akár Oroszországban vagy Ukrajnában, vagy akár Amerika szerte bárhol, a kijevi csirke elnevezés egyet jelent egy olyan panírozott csirkemellel, amelyet fűszeres vajjal töltve készítenek el.

A kijevi csirkemell eredete azonban teljesen bizonytalan és mint oly sok más étel esetében is a múlt ködébe vész, történetére, mint ahogy a kultikus ételek zömének esetében tapasztaljuk, rengeteg teremtéshistória létezik. A nevéből adódóan egyértelműen Kijevet gondolhatnánk ételünk origójának, de nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az első elkészítő címére az oroszokon kívül a franciák, sőt az amerikaiak is egyaránt bejelentkeztek.

De nézzük mit mond minderről a gasztrolegendárium!

Első lehetséges megoldásunk helyszíne természetesen maga Oroszország. Az ezerhétszázas évek derekán uralkodó Erzsébet cárnő állítólag rajongásig szerette a francia konyhát, így udvarában saját magát is komoly franciabarát társasággal vette körül. Azt mondják, hogy az akkor már ismertnek mondható Cordon Bleu-t (sajttal-sonkával töltött csirkemellet) alapul véve, az udvarban tartózkodó Nikolas Francois Appert, francia séf készítette el, a világon először a cárnő számára a kijevi csirkemellt.

Az előző történet némileg áthallásos, mégis teljességgel elfogadható B verziója szerint, egyszerűen arról szól a fáma, hogy a fentiekben bemutatott francia rajongásából kiindulva a cári udvar jónéhány orosz szakácsot küldött Franciaországba, a főzés minden apró csínjának-bínjának elsajátítása céljából. Onnan hazatérve valamelyik szakács készíthette el először tehát ezt az ételt, a francia mesterektől eltanultak alapján, amellyel természetesen kivívta a cárnő elismerését.

Bár nem tartozik szorosan a témához, de állítólag ezt az időszakot követően hatalmas lyuk tátong az orosz gasztronómia történetében, ugyanis az 1800-as évek elejének napóleoni háborúi során rengeteg régi orosz recept, köztük a kijevi csirkemell receptje is a feledés homályába veszett. Szerencsére azonban nem örökre!

Természetesen léteznek azonban a fentieknél sokkal prózaibb megfejtések is, már ami a kijevi csirkemell történetét illeti. Egy elbeszélés szerint a 19. század elején Szentpétervár egy Kijev nevű étterme nevezte el így az általa készített fűszervajjal töltött, göngyölt, rántott csirkemellet.

Egy másik történet pedig egyenesen az Egyesült Államokba, azon belül is New Yorkba repít bennünket. Állítólag az 1917-es októberi orosz forradalom után rengeteg emigráns érkezett a tengerentúlra, telepedett le Amerikában, akik előszeretettel készíttették el az általuk rendszeresen látogatott new york-i orosz éttermek szakácsaival ezt az ételt, amelyre így ragadhatott rá a kijevi jelző. 

De hogy tekerjünk még egyet a fentieken, állítólag az első írásos emlék, amelyben az étel említésre került, nem más, mint a cári hadsereg egykori tisztviselőjének birtokában lévő, Yar névre hallgató chicagoi étterem étlapja, egyenesen 1937-ből.

Apropó kijevi…. Ha már a név származásának felkutatására teszünk kísérletet a hagyományosan kijevi csirkemellként ismert ételt sok más elnevezéssel is illették az idők során, így hívják/hívták például cotelettes de volaille-nek, novomihajlovszki fasírtnak és elkészítésbe egy kis csavart csempészve moszkvai fasírtnak is nevezték már.

Ha a fentiek olvasását követően úgy érzed összefut a nyál a szádban, és már-már érezni véled a fűszeres vaj, pici fokhagymával megbolondított ízét, ne habozz: irány a KIOSK. Étlapunkon ezt a kalandos történetű ételt fűszervajjal, hegyvidéki sajttal, rizi-bizivel és zöldborsókrémmel kínáljuk. Gyere, próbáld ki nálunk!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.