Skip to main content

A hazai ízek legjava, a vidék minden zamata: ez a farm-to-table!

| Blog

A farm-to-table szó szerinti fordításban annyit tesz: a gazdaságból az asztalra. Kicsit bővebben pedig azt jelenti, hogy a vendégek elé olyan ételek kerülnek, amelyek alapanyagai hazai, kizárólag a legmagasabb minőségi kritériumoknak megfelelő farmokról származnak.

Ez a koncepció nagyon divatos manapság, mely sok ponton összekapcsolódik mélyebb mondanivalókkal. Így például elsőként a fenntarthatósággal: a nagy gondossággal kiválasztott, lokális hozzávalóknak nem kell hosszú utat megtenniük a világban, míg eljutnak a tányérig, hanem környezettudatosan, a legrövidebb utat bejárva érkeznek meg az éttermekbe.
További fontos vonatkozása a farm-to-table koncepciónak a korszerű környezetgazdálkodás és minden ehhez kapcsolódó további környezetbarát megoldás (például a csomagolások minimalizálása). A megfelelő eszközökkel megmunkált föld, a bio, vegyszermentes vagy természetes anyagokkal kezelt növényi alapanyagok, valamint állatok esetében az etikus körülmények közt tartott egyedek a környezeti értékekkel való törődés kifejezőeszközei.

Egy harmadik, szintén fontos ars poeticája a farm-to-table-nek - mely az elméleti vonatkozásán túl gyakorlati dolgokkal is jár, csakúgy mint a fent említett két tényező -, a természet tisztelete. Ez annyit tesz, hogy éppen annyit veszünk el környezetünkből, amennyire szükségünk van. Nem zsigereljük ki, nem fosztjuk ki, hanem indokolt mértékben veszünk el belőle és gondoskodunk az „utánpótlásról”.

Nem feledkezhetünk el lokális kisgazdaságok direkt támogatásáról sem. A magyar termelők és kisgazdaságok városi éttermekkel való összekötése révén közvetlen módon patronálhatók a kis hazai beszállítók.

A farm-to-table végeredménye a friss és kiváló, szezonális alapanyagok, a fantasztikus ízek, tehát a tökéletes álló gasztronómiai élmény, ahol nem a fogás áll mindenek felett, hanem az alapanyaghoz igazodik az aktuális étlap és koncepció.

Az ötlet megfogalmazása után a KIOSK csapata időt és energiát nem sajnálva indult útnak, hogy felkutassa az elképzelésének és a standardjainak megfelelő szabadtartású gazdaságokat, kistermelőket, manufaktúrákat, beszállítókat. A folyamat nagyon örömteli volt, a gazdákkal pedig azóta is jó személyes kapcsolatot ápolunk.

A szezonálisan elérhető alapanyagok az adott szezonukban rendelkeznek magasabb tápanyagtartalommal és ízben is ekkor a legkiválóbbak, a magyar gazdák és földjeik ráadásul nagyon gazdag és változatos alapanyagokkal látnak el minket az év minden szakaszában. Így az éttermünkben minden évszakban más alapanyagok köré épített koncepcióval ajándékozzuk meg vendégeinket.

A hosszas előkészületek után boldogan mondhatjuk el, hogy a KIOSK gyakorlatilag minden fogásában ott vannak Magyarország autentikus ízei, melyekben ott lapul a friss és lokális összetevőkön túl az elkészítés szenvedélye és szakértelme is.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.