Skip to main content

5 ázsiai alapanyag, amelyek autentikus ízeket adnak az otthoni főztödnek

| Blog

Noha az ázsiai konyha alapját több száz összetevő alkotja, vannak olyan alapvetőbb hozzávalók, amelyekkel megadhatod az otthon készült ázsiai ételek esszenciáját. Lássuk mik ezek!

Osztrigaszósz

Az osztrigaszósz az édes és sós ételek keverékének végső ízharmonizálója, olyannyira, hogy gyakran "folyékony umaminak" is nevezik.
Ez a japán kedvenc tehát a különböző ízek kiegyensúlyozott keveréke, gazdag ízvilággal és egyedi illattal. Maga az alapszósz osztrigákból származó umami-kivonatból készül, kiváló minőségű szójaszósszal kombinálva. Az eredmény egy sűrű, selymes mártás, amely tökéletes összetevője az ázsiai és fúziós konyhának.
Az osztrigaszósz tökéletesen alkalmas a ramen receptek ízesítésére, vagy akár csak egy kis sült csirkére csöpögtetve.

Galanga

A galanga, azaz thai gyömbér a klasszikus gyömbér és a kurkuma rokona, hozzájuk képest kissé borsosabb ízű. Az ázsiai kényelmi ételek főszereplője és ízfokozója a különböző levesek és curryk között.
A galangát alapvetően bármilyen ételbe beillesztheted, ahol erős aroma-íz kombinációra van szükséged, a gyömbérre jellemző hosszan tartó csípősség nélkül. Egyes receptek, mint például a Tom Ka Ghai (thaiföldi galangás csirkeleves) és a Satay (indonéz csirke nyárson) a galangalt elsődleges összetevőként használják, egyik legfontosabb alapelemük.
Bár a legtöbb recepthez általában szeletelve vagy aprítva használják, finomra reszelve vagy pépesre pürésítve is használhatod, hogy a levesek textúráját növeld.
Összességében a galanga ideális minden olyan ételhez, amelyhez a gyömbérre mint fő ízfokozóra szükség van, különösen, ha extra borsosságot kívánunk a fogásunknak adni.

Garnélapaszta

A garnélarákpaszta vitathatatlanul a tenger gyümölcsei paszták királya, amely ideális fűszer arra, hogy sós, halas ízt adjon az egyébként egyszerű ízvilágú ételeknek. Két különböző fajtája létezik: a sós a legismertebb, a kissé fűszeres-édes pedig kevésbé elterjedt.
A garnélarákpasztával készült ételek közé tartoznak a curryk, a levesek, a sült rizs és a rántott rizs. Használatakor azonban vigyázzunk: sok sót tartalmaz, éppen ezért a só további használatát ennek megfelelően kalkuláljuk bele.

Citromfű

A citromfűnek hihetetlenül friss és citrusos illata van, amely frissítő aromát adhat a salátának vagy egyéb ételeknek.

A thai konyha egyik fő aromaközpontú összetevője, de Ázsia-szerte számos regionális ételhez adják hozzá, például a Sate Kerang Hijau (thai kagylós satay), a vietnami citromfüves csirke és a Bun Ga Nuong (vietnami csirkés tésztasaláta) fogásokhoz.
Ezen kívül citromfűteát is készítenek belőle, amely könnyedén felveszi a versenyt bármelyik gyógyteával, amit eddig ismertél!
A citromfű noha teljesen ehető, de a szárát nehéz rágni, viszont pasztává őrölhetjük, hogy curryhez vagy fűszeres szószhoz adhassuk.
A citromfűben az a legjobb, hogy a valódi citrommal ellentétben nem veszíti el a citrusos frissességét még magas hőfokon történő főzés után sem. Ha a citromhéj hosszabb ideig tartó alternatívájára vágysz, akkor ez az, ne is keresd tovább!

Halpehely

Ezek a tollszerű japán halpelyhek tökéletes fűszerezést adnak a leves alapú ételeknek.
A Japánban Katsuobushi néven ismert pelyhek füstölt, erjesztett és párolt tonhalból készülnek. A tengeri herkentyűs dashi elsődleges összetevője, ezen felül számos húslevesben használható, hogy csodálatos halízt kölcsönözzenek neki, anélkül, hogy halszagot éreznénk.
A bonitópelyheknek van némi regionális eltérésük, különösen abban a tekintetben, hogy mivel keverik őket. Van olyan változatuk, amelyet szójával és szezámmal használnak a gazdagabb íz érdekében, van továbbá olyan, amely még a leheletnél is vékonyabbra szeletelt.
 
 
 

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.