Skip to main content

Vegetáriánus burger: húsmentes mennyország

| Blog

A vegetáriánus ételek ma már a legtöbb étterem étlapján megjelennek, ezek minősége azonban igen változatos. A legtöbben a rántott gomba-rántott karfiol-rántott sajt vonalon mozogva „pipálják ki” a vegákat, a helyzet azonban az, hogy a vegetáriánus étrend ennél sokkal-sokkal színesebb és változatosabb. Ott van például a vegetáriánus burger, ami nemcsak finom, de ezerféleképpen elkészíthető!

Hogy került fel a térképre a vega burger?

A vegetáriánus burger az egészséges ételek közé sorolandó. Eredete nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy a vega pogácsákat az eurázsiai konyhákban már régóta készítik. Modernkori felfutása az egészséges étkezés trendjének elterjedésével kezdődött.

Érdekesség, hogy az első VegeBurger névre keresztelt ételt Gregory Sams készítette 1982-ben Londonban. Ma már sok helyen ehetünk vega burgert, sőt akár magunk is elkészíthetjük otthon, a saját konyhánkban!

Mit kerül a buci közé?

A vegetáriánus burger valójában egy húsmentes hamburger: egy félbevágott buci közé mindenféle finomságot tömnek, egy fő szabály van, semmi hús nem kerülhet az ételbe. A definíció nem túl szakszerű, azt mondhatjuk azonban, hogy mégis helytálló, a vega burger ízvilágának és tartalmának ugyanis csak a képzelet szab határt.

Az étel központi eleme jellemzően a pogácsa, ami készülhet szójából, babból, tofuból, különféle magvakból, gombából, gabonafélékből, de az is igen gyakori, hogy egy szelet jó minőségű sajt „kerül a trónra”.

Íme néhány szuper tipp és ízkombináció!

  • Készíts pogácsát zöldségekből! Turmixold össze a kedvenc zöldségeidet (lencse, bab, csicseriborsó előnyben), ízesítsd fűszerekkel és süsd meg a zöldségtallérokat serpenyőben vagy pedig grillen!
  • A sajtos burgerek kedvelői mindenképp próbálják ki a kecskesajtos szendvicset, amit hagymalekvárral dobnak fel és édes buciban tálalnak. Garantál ízorgia!
  • A hagyományos hús érzetét leginkább a babból készült pogácsa adja vissza. Ez egy kis ketchuppal, BBQ-szósszal kiegészítve biztos befutó.
  • Ha nincs kedved a pogácsával bajlódni, akkor helyettesítsd tükörtojással, rösztivel és egy kis sajttal!

Miért jobb a vega?

Erre a kérdésre nem nehéz válaszolni, ha azonban valaki húsfanatikus, akkor minden bizonnyal szívesebb választ majd az étlapról egy húspogácsás burger-változatot a vega helyett. Ennek ellenére a vega étrendnek számos előnye van.

Az első és legfontosabb, hogy a növényi ételek feldolgozása sokkal könnyebb a szervezetnek, így nem terheli meg azt túlságosan. Nem beszélve arról, hogy több vitamin és ásványi anyag jut be a szervezetbe, ami azt eredményezi, hogy az ember sokkal energikusabb és aktívabb lesz.

Mivel ezek az ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, segíthetik a súlycsökkenést, illetve a súlygyarapodás megelőzésében is jelentős szerepet játszhatnak. A bőr szebbé és egészségesebbé, az emésztés kiegyensúlyozottabbá, az immunrendszer pedig erősebbé válhat a húsmentes táplálkozás hatására.

Évről évre egyre több embert érint a vega életmód, a növekvő igényre pedig az élelmiszerboltok is reagálnak. Ma már vegetáriánus alapanyagokat, akár pogácsákat is lehet vásárolni, ami nagy könnyebbség azok számára, akik nem szeretnek főzni. Ha pedig a félkész ételektől is tartózkodsz, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy egy hangulatos étteremben fogyassz el egy szuper vega burgert.

Vegetáriánus burger, ahogy a KIOSK-ban készül

A KIOSK vega burgere hozza az igazi hamburger élményt, azzal a különbséggel, hogy 100%-osan húsmentes. A klasszikus marha húspogácsát a Csurgódombi Sajtkonyha „fehér márványtömbjeivel”, vagyis igazi, telt ízű tehénsajttal váltottuk fel. A sajt robosztus jellegét lágy avokádóval és frissítő paradicsom salsával ellensúlyozzuk. Ezt az ízkavalkádot kézműves buciba zárjuk és forró hasábburgonyával tálaljuk vendégeinknek.

Add át magad a vega élvezetnek!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.