Skip to main content

Tippek tudatos fogyasztóknak

| Blog

Mint a vendéglátásban tevékenykedőknek, számunkra különösen fontos, hogy minél kevesebb étel landoljon a kukában. Reméljük, neked is! A „food waste” korunk egyik legnagyobb problémája. Hadd sokkoljunk már a cikk elején egy durva adattal. Magyarországon évente közel 2 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe. 2 millió tonna! Döbbenetes szám. Mindez úgy, hogy tízezrek számára jelent problémát naponta az étkezés megoldása. Ez a mennyiség természetesen nem csak a háztartásokban keletkezik, hanem a vendéglátó iparban is, ide tartoznak a lejárt szavatosságú vagy csomagoláskor sérült, szennyezett ételek, a használt olaj és egyéb melléktermékek. Könnyű megrándítani a vállunkat, hogy ha ez a szám ennyi mindenből adódik össze, mit tehetek én, kisember, otthon? Sokat!

Kis lépés neked, de nagy lépés az emberiségnek. Ha minden háztartásban csak egy kicsivel több erőfeszítést tennének azért, hogy csökkentsék a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyiségét, már sokkal előrébb járnánk. Mit tehetsz te? Hogyan válhatsz tudatos fogyasztóvá?

Csakis a legszükségesebbet
Bár a bolti költések több mint kétharmada impulzusvásárlás, próbáld tudatosan csak azt a kosaradba tenni, amire valóban szükséged van. Ne vásárolj valamit csak azért, mert akciós, vagy valamit gyűjthetsz, nyerhetsz vele. Ne hagyd, hogy a bolti kóstoltatások befolyásoljanak és ne feledd, hogy hiába óriásiak a bevásárlókocsik, nem kötelező azokat tele pakolni. Menj kosárral vagy újrahasznosítható zacskókkal. Amire valóban szükséged van, hidd el ezekbe bőven bele fér. Ne menj éhesen vagy szomjasan vásárolni. Ilyenkor sokkal több mindenre fanyalodsz rá. És még egy fontos lépés: ne vásárolj sorban állás közben. Ezt már csak unalomból teszed. Gondold át, hogy mikre lesz szükséged az elkövetkezendő napokban, mi mindent tudsz még megfőzni az otthoni maradékokból. Ezután írj bevásárlólistát és ne hagyd, hogy a hiperben körbe lengő impulzusok eltántorítsanak ettől a listától. 

Vásárolj tudatosan!
A fenntartható fogyasztás azt jelenti, hogy vásárláskor figyelembe vesszük a termék teljes életciklusát. Gondolj bele mennyi energia, nyersanyag szükséges az adott termék előállításához, szállításához! Mennyi csomagolást használnak fel?
Tudatos vásárlóként keresd a minőségi termékeket, ne az olcsókat! Zöldségek, gyümölcsök esetén törekedj a szezonális, helyben termelt áruk megvásárlására.
Figyelj a csomagolásra. Igyekezz újrahasznosítható csomaglással ellátott élelmiszereket vásárolni, vagy vigyél saját zacskót, tároló dobozt, keress fel csomagolásmentes boltokat!

Vásárolj hazait!
Ha a hazai élelmiszereket előnyben részesíted a külföldivel szemben, azzal egyrészt támogatod a zömmel vidéki munkahelyeket és hazánk gazdaságát. Mindezek mellett óvod a környezetet, hiszen a megvásárolt terméknek nem kell beutaznia a fél világot, hogy a polcokra kerüljön.

Készítsd el otthon!
Rengeteg élelmiszert vásárolsz, amit te is könnyedén elkészíthetnél otthon. Ilyenek a pékáruk, a lekvárok és számos zöldség is. Sőt a chipsek, sütik és nassok is tökéletesen kiválthatók otthon készített ételekkel, amik ráadásul semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak. Próbálkozz a kovász és kenyér készítéssel, ha van kerted, ültess néhány zöldséget. Meglátod, a saját termékek elfogyasztása mindig sokkal élvezetesebb.

Lehet, hogy mindez elsőre túl soknak tűnik. Nem kell mindent egyik napról a másikra megváltoztatni a vásárlási szokásaidon. Haladj lépésről lépésre. Kezdd például azzal, hogy figyeled mennyi ételt dobsz ki egy héten vagy egy hónapban. Mi az, ami rendszeresen a kukában végzi? Mennyivel vásároltál többet, mint amire valóban szükséged volt? Rendszerint miért dobsz ki ételt? Túl nagy az adag, lejár a szavatossága, még sincs kedved megenni? Ha feltérképezted saját szokásaidat, sokkal könnyebben tudsz változtatni rajtuk. Rengeteg recept van, ami újrahasznosít, maradékmentő ötleteket ad. Érdemes ezek között is keresgélni. Hidd el, minden apró lépés számít! A tervezés fő kulcsa a tudatos fogysztásnak. Gondold ki előre a heti menüt, készítsd el vagy rendeld meg előre az ételeidet.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.