Skip to main content

Szívet melengető téli édességek

| Blog

Minden évszaknak megvannak a maga tipikus finomságai, így a télnek is. Ezeknek az édességeknek elég csupán a nevét kiejteni, és megjelenik előttünk a havas táj, a kandallóban lobogó tűz, a gőzölgő tea és a gyönyörű fények képe. Mai bejegyzésünkben olyan édes csodákat gyűjtöttünk össze, amelyek képesek egyetlen falat segítségével kellemes téli hangulatot varázsolni.

A Gundel-palacsinta

A magyar eredetű finomság Gundel Károly nevéhez köthető, aki a palacsintát dióval, rummal és mazsolával töltötte meg, és étcsokoládéból, kakaóból és tejszínből és tojássárgájából készült öntettel szolgálta fel. Diós-rumos ízvilága a téli, ünnepi időszakot idézi meg, a selymes csokoládés öntet pedig melegséggel tölti el a testet és a lelket. A Gundel-palacsintát a Kioskban narancsos fehércsokoládé habbal és diófagylalttal kóstolhatod meg!

A bejgli

Ha tél, akkor karácsony, ha karácsony akkor bejgli! Ilyen egyszerű a matek, hiszen kevés olyan háztartás van az országban, ahol a bejgli vagy legalábbis annak ízvilága ne erősítené a karácsonyi édességek sorát. Általában mákkal és dióval töltik, de újabban akár gesztenye, meggy, vagy akár aszaltgyümölcs is kerülhet a bejgli tésztájába, ami egyébként egy kelttészta.

A mákos guba

Az év legmeghittebb ünnepén, karácsonykor számos családnál a mai napig a mákos guba tradicionális édességnek számít. Ennek eredete arra vezethető vissza, hogy a régiek hitték, hogy az ezernyi mákszem az új esztendőben bőséget és szerencsét hoz majd. A Kiosk újragondolta ezt a különleges téli finomságot, így a mákos gubát tükörsima karamell réteggel, lágy vaníliasodóval, ropogós morzsával és mákfagylalttal tálalja.

A mézeskalács

Fűszeres illata az év bármely szakában megidézi a karácsony hangulatát, jóllehet hagyományosan a szeretet ünnepére készülve sütik. Ez a mézeskalács, ami mindössze néhány fő alapanyagból áll, mégis emberek milliói számára neve eggyé vált a téli varázslattal. Tudtad, hogy Magyarországon már a középkorban is készítettek mézeskalácsot?

A szuflé

A francia konyha rengetek gyöngyszemet adott nekünk, ezek egyik a szuflé. Az egyszerű, de igen mutatós desszert titka a sok-sok levegőben rejlik, ami felfújja a tésztát, ettől roppant légies lesz. A téli szufléban a legjobb a süteményből kiömlő csokoládéláva, amit a Kioskban kardamomos vérnarancs sorbettel kóstolhatsz meg.

A hólabda

Igazi klasszikus sütemény a hólabda, ami kókusz bevonatával egy hógolyóra emlékeztet minket, miközben krémes tölteléke és puha piskótája a téli takarók puhaságát, a bekuckózás élményét eleveníti fel. Egyszerű, de mégis nagyszerű, abbahagyhatatlan finomság.

A téli finomságok a karácsonyi asztalról sem hiányozhatnak. Ünnepi díszbe öltöztetve ízükkel és küllemükkel melengetik a szívet és a lelket. Persze mindegyik akkor a legfinomabb, ha a szeretteiddel fogyaszthatod el!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.