Szívet melengető téli édességek
Minden évszaknak megvannak a maga tipikus finomságai, így a télnek is. Ezeknek az édességeknek elég csupán a nevét kiejteni, és megjelenik előttünk a havas táj, a kandallóban lobogó tűz, a gőzölgő tea és a gyönyörű fények képe. Mai bejegyzésünkben olyan édes csodákat gyűjtöttünk össze, amelyek képesek egyetlen falat segítségével kellemes téli hangulatot varázsolni.
A Gundel-palacsinta
A magyar eredetű finomság Gundel Károly nevéhez köthető, aki a palacsintát dióval, rummal és mazsolával töltötte meg, és étcsokoládéból, kakaóból és tejszínből és tojássárgájából készült öntettel szolgálta fel. Diós-rumos ízvilága a téli, ünnepi időszakot idézi meg, a selymes csokoládés öntet pedig melegséggel tölti el a testet és a lelket. A Gundel-palacsintát a Kioskban narancsos fehércsokoládé habbal és diófagylalttal kóstolhatod meg!
A bejgli
Ha tél, akkor karácsony, ha karácsony akkor bejgli! Ilyen egyszerű a matek, hiszen kevés olyan háztartás van az országban, ahol a bejgli vagy legalábbis annak ízvilága ne erősítené a karácsonyi édességek sorát. Általában mákkal és dióval töltik, de újabban akár gesztenye, meggy, vagy akár aszaltgyümölcs is kerülhet a bejgli tésztájába, ami egyébként egy kelttészta.
A mákos guba
Az év legmeghittebb ünnepén, karácsonykor számos családnál a mai napig a mákos guba tradicionális édességnek számít. Ennek eredete arra vezethető vissza, hogy a régiek hitték, hogy az ezernyi mákszem az új esztendőben bőséget és szerencsét hoz majd. A Kiosk újragondolta ezt a különleges téli finomságot, így a mákos gubát tükörsima karamell réteggel, lágy vaníliasodóval, ropogós morzsával és mákfagylalttal tálalja.
A mézeskalács
Fűszeres illata az év bármely szakában megidézi a karácsony hangulatát, jóllehet hagyományosan a szeretet ünnepére készülve sütik. Ez a mézeskalács, ami mindössze néhány fő alapanyagból áll, mégis emberek milliói számára neve eggyé vált a téli varázslattal. Tudtad, hogy Magyarországon már a középkorban is készítettek mézeskalácsot?
A szuflé
A francia konyha rengetek gyöngyszemet adott nekünk, ezek egyik a szuflé. Az egyszerű, de igen mutatós desszert titka a sok-sok levegőben rejlik, ami felfújja a tésztát, ettől roppant légies lesz. A téli szufléban a legjobb a süteményből kiömlő csokoládéláva, amit a Kioskban kardamomos vérnarancs sorbettel kóstolhatsz meg.
A hólabda
Igazi klasszikus sütemény a hólabda, ami kókusz bevonatával egy hógolyóra emlékeztet minket, miközben krémes tölteléke és puha piskótája a téli takarók puhaságát, a bekuckózás élményét eleveníti fel. Egyszerű, de mégis nagyszerű, abbahagyhatatlan finomság.
A téli finomságok a karácsonyi asztalról sem hiányozhatnak. Ünnepi díszbe öltöztetve ízükkel és küllemükkel melengetik a szívet és a lelket. Persze mindegyik akkor a legfinomabb, ha a szeretteiddel fogyaszthatod el!