Skip to main content

Szalagos fánk vagy churros? – Tombol a fánk őrület

| Blog

Az utóbbi években egyre felkapottabbak és népszerűbbek lettek a desszertek körében a fánkok. Rengeteg fánkozó nyílt, ahol a legkülönbözőbb ízkombinációkban kóstolhatjuk meg ezt a finomságot. New Yorkban van olyan étterem, ahol 100 dollárért, azaz közel 30.000 Ft-ért ehetünk arannyal bevont fánkot. A születésnapok, babaváró bulik legújabb dekor őrülete a fánk fal, ahol akár mintákba rendezve helyezik el a fánkokat egy több méter hosszú falon.

De honnan is ered ez az édesség és hogyan hódított ekkora teret a világban?
Magyarországon a hagyományos szalagos fánk a legismertebb. Jellemzően farsang idején fogyasztjuk. Általában könnyű, tojásos tésztából készül, bő zsírban vagy olajban sütve.  A farsangi fánkot elkészíthetjük töltve, sósan vagy akár édesen. Ma már számos tovább gondolt verziója létezik ennek az édességnek. A hagyományos mellett vannak gyorsan elkészíthető, bögrés fánk vagy sütőben süthető fánk receptek is. Rengeteg töltelék és bevonat van, amivel elkészíthető. A hagyományos szalagos fánk kelt tésztából készül, amit forró olajban kell kisütni. Az eredeti recept szerint sok porcukorral és házi lekvárral érdemes fogyasztani.
A fánk európai elterjedéséről két legenda is szól. Az egyik Marie Antoinette királynéhoz kötődik, aki állítólag egy kalandos karneváli éjszakán ismerte meg a beignets névre hallgató francia süteményt, ami annyira megízlett neki, hogy egyből egy egész kosárnyit vásárolt belőle és a fánksütőt egyenesen a palotába rendelte. Így terjedt el a fánk a felsőbb körökben.
Egy másik forrás szerint a fánk Bécsből ered, méghozzá Cecilia Krapfen pékműhelyéből, aki egy felháborodott vásárló fejéhez akart vágni egy darab kenyértésztát, ám rosszul célzott és az a forró lábasba pottyant. A célját tévesztett tészta pedig azonnal népszerű lett, melyet Ausztriában azóta is Krapfennek hívnak.
Európán kívül az egyik legnagyobb fánk rajongó nemzet az Egyesült Államok. Az amerikai fánk donut névre hallgat és annyiban különbözik az Európában elterjedt verziótól, hogy lyukas a közepe, ami egy legenda szerint azért készült így, hogy a sokat hajózó matrózok egyszerűen a hajókormányra tudják húzni a fánkot és így útközben bármikor lakmározhassanak.
A fánk világszerte népszerű és mindenhol máskor és máshogyan fogyasztják. Hollandiában például szilveszterkor kerül az asztalra, az olaszok a velencei karneválhoz kötik, Franciaországban nagyon édesen, rengeteg porcukorral fogyasztják, míg a cseheknél jóval hígabb tésztából készül.

Az utóbbi években azonban egyre nagyobb teret hódít a fánk spanyol változata is, a churros. Tésztája nagyon hasonló az általunk már jól ismert fánkéhoz, kívül ropogós, belül pedig lágy. A churrost azonban vastag fahéjas cukor réteg fedi és csokoládéba mártogatva kell fogyasztani. A spanyol fánknak semmi köze a farsanghoz, a helyiek sokkal inkább reggelire eszik. Ezek a csillagmetszetű tésztarudak nevüket eredetileg az őshonos churra johok szarvához hasonlító formájuk miatt kapták. Akárhogy is mára az egész világon elterjedt már ez a desszert és óriási rajongás övezi. Mára már nem csak csokiöntettel fogyasztják, hanem számos szósz és öntet párosul ehhez a fánk fajtához. A churros csupa cukor cukorral, na meg bő olajjal. Így jobb, ha fogyasztásakor bele se gondolunk az összetevőkbe, csak élvezzük az ízeket. Elkészítése egy kicsit macerásabb, mint a hagyományos fánké, ugyanis habzsák szükséges a tészta kinyomásához. Először egy égetett tészta készül, amihez hozzá adjuk a tojást. A megfelelő állagú tésztát habzsákból nyomjuk megfelelő formára, majd ollóval vagy késsel elvágjuk őket és már mehet is a forró olajba. Nem a legegyszerűbben elkészíthető desszert, mégis óriási népszerűségnek örvend világszerte.

Mindegy, hogy töltve, édesen vagy sósan, kereken vagy hosszúkásan a fánk őrület tombol. Engedd meg néha te is magadnak ezt a mennyei édességet és készítsd el a te kedvenc változatodban.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.