Skip to main content

Sült paradicsomleves: mennyei lávafolyam egy tálkában

| Blog

Nyersen, sülve, főve, passzírozva, mártásként, levesként – megannyi módon fogyasztható a paradicsom. Egy csodás és hálás alapanyag, ami jellegzetes ízvilággal rendelkezik, emellett azonban univerzálisan hasznosítható. Nézzük, mit kell tudni a paradicsomról és hogy készül az isteni sült paradicsomleves.

Miért előnyös, ha sok paradicsomot eszel?
A paradicsom Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, ami a 16. században jutott el Európáig. A burgonyafélék családjába tartozik, ennek ellenére igen sokáig csak dísznövényként ültették.

A paradicsom alapvetően jótékonyan hat a szervezetre. Magas a C-vitamin tartalma, 100 gramm elfogyasztásával a napi C-vitamin szükséglet 17%-át fedezhetjük, ami elég jó arány. Sok likopint tartalmaz, emiatt hatékony antioxidáns, pozitívan befolyásolhatja a vérzsírok mennyiségét, a vérnyomást, az erek állapotát.

Az előnyök sorából nem szabad kifelejteni azt sem, hogy a paradicsom nagyon finom és remekül alkalmazható mindenféle fogáshoz a konyhában. Illik a húshoz, a tésztához, más zöldségek kísérőjeként és egyedül is megállja a helyét.

Változatos és finom ételek készülhetnek belőle, például a paradicsomleves.

A sült paradicsomleves receptje
Az iskolában klasszikus menza étel a paradicsomleves, amit a jobb helyeken betűtésztával tesznek elviselhetőbbé. Azt kell mondanunk, hogy a most bemutatott paradicsomleves köszönőviszonyban sincs a menzással. 

A leves különlegessége, hogy pirított zöldség adja az alapját, ettől az íze sokkal markánsabb és extrább. Nemcsak a paradicsom van tehát megpirítva, hanem a fokhagyma és a vöröshagyma is. Így jönnek ki a füstös aromák és az összeérő ízek valami mennyei kavalkádot alkotnak.

Egy igazi ínyencség, ami után mind a 10 ujját megnyalja a család apraja és nagyja. Jöjjön tehát a recept!

Hozzávalók

  • 1,5 kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom kakukkfű, oregánó és chili ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • olívaolaj
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 liter alaplé

Elkészítés
A sütő hőfokát állítsuk 200 fokra, paradicsomokat, a hagymákat szeljük ketté, majd tegyük a sütőbe. Helyezzük mellé a megpucolt fokhagymát, amit előtte alufóliába bugyoláltunk és meglocsoltunk egy evőkanál olívaolajjal. A paradicsomra és a hagymára locsoljunk negyed bögre olívaolajat, majd pirítsuk háromnegyed óráig.

Ezt követően egy edényben a megolvasztott vajhoz adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsomkonzervet, a sült paradicsomokat, a hagymákat a kifolyt levükkel együtt és a sült fokhagymából 6 gerezdet is.

Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük 40 percig. Turmix vagy botmix segítségével pépesítsük a levest és jöhet is a tálalás! Ehhez egy mélyebb tányér a legmegfelelőbb, ebbe csorgassuk bele az izzó lávafolyamra hasonlító finomságot. Mellé pirítóst kínáljunk. 

A sült paradicsomleves isteni fogás az év minden szakában. Gyere el a KIOSK-ba, és kóstold meg, mi hogyan készítjük!

http://kiosk.meraki.hu/eteleink/eloetelek/sult-paradicsom-leves

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.