Skip to main content

Sárgaborsó: középpontban az egészség

| Blog

A tapasztaltokból kiindulva bizony szépszámmal akadnak olyanok, akiknek akár csak a sárgaborsó puszta említése kapcsán is hidegrázásuk támad és undorral idézik fel gyermekkoruk iskolai menzás emlékeit. Meg kell hagyni, hogy a 80-as 90-es évek diákétkeztetésében résztvevő szakácsok sajnos tényleg nem remekeltek ennek az amúgy hihetetlenül egészséges növénynek sem főzelékként, sem pedig levesként történő elkészítésben. De itt az ideje, hogy a végére járjunk és leszámoljunk a sárgaborsót övező előítéltekkel, tévhitekkel és adjunk még egy esélyt ennek a minden elemében különleges zöldségfélének.

De mi is az a sárgaborsó?

Hogy már rögtön cikkünk elején meghozzuk a kedvet, kezdjük talán rögtön azzal, hogy bármennyire is hihetetlenül hangzik, de a sárgaborsó valójában zöldborsó. Az érett zöldborsó magját ugyanis a szedés után szárítják és hántolják, amely ezt követően, természetes módon két félgömb alakú részre esik. Ez a két rész tulajdonképpen a két sziklevél. Az így keletkezett szemek később osztályozásra kerülnek, majd ezután készülnek el a boltok polcain is megtalálható nagyjából ugyanakkorra méretű szemekből álló csomagok. A sárgaborsót a fentiek miatt egyébként száraz borsóként vagy feles borsóként is emlegetik.

Történelmi érdekesség, hogy Mendel, osztrák születésű szerzetes, botanikus, akinek nevéhez a biológiai öröklődés legfontosabb megállapítási kötődnek, borsóval végzett kísérleteivel alapozta meg későbbi korszakalkotó szabályait, amelyek mind a mai napig alapkőnek számítanak az örökléstanban.

Sárgaborsó: a legegészségesebb táplálékok éllovasa

A sárgaborsó, hasonlóan valamennyi hüvelyeshez igen gazdag ásványi anyagokban, kiemelkedően magas kálcium, kálium, cink, vas, foszfor és mangán, valamint rosttartalma is. Mindezek mellett vitamintartalma sem elhanyagolható, hiszen a B1, a B2 és E vitaminok mindegyike, sőt a folsav, valamint a biotin is megtalálható benne. Jó hír a vegetáriánus étrendet követők számára, hogy a sárgaborsó talán az egyedüli olyan növény, amely tartalmaz valamennyi húsban megtalálható vitamint, így fogyasztásával ezek pótlása tökéletesen biztosított az emberi szervezet számára. Az orvosok és dietetikusok azonban nem csak emiatt ajánlják fogyasztását, hanem azért is, mert a várandósság idején ez az egyik leghasznosabb élelmiszer, ami nagyban hozzájárul a magzat fejlődéséhez, egészséges gyarapodásához, sőt elősegíti a velőcső záródást, ezzel pedig a gerinc fejlődését. A fentieknek köszönhetően tehát olyan jó hatással van gyakorlatilag a teljes szervezetünkre, például vérnyomásunk és koleszterinszintünk beállítása kapcsán is, hogy a világ legegészségesebb táplálékai közt tartják számon.

Felhasználása, elkészítése

Felhasználása igen sokoldalú, hiszen leves, főzelék, saláták és pástétom egyaránt könnyen készíthető belőle, de curryhez vagy egyéb egytálételekhez is kitűnő alapanyag lehet. Bár ezt kevesen tudják, de ételek sűrítésére is kiválóan alkalmazható. Hasznos tanács, hogy a sárgaborsót a szárazbabhoz és lencséhez hasonlóan érdemes legalább egy éjszakát áztatni az elkészítése előtt, hogy megpuhuljon. Mielőtt tehát nekikezdünk bármilyen formában történő elkészítésének, ezt a lépést semmiképp se hagyjuk ki!

Sárgaborsó a KIOSK kínálatában

A fentiek fényében természetesen a sárgaborsó sem hiányozhat a KIOSK kínálatából. Amennyiben tehát kedvet kaptál és úgy döntöttél, hogy adsz még egy esélyt ennek a különösen egészséges  hüvelyesnek, válaszd őszi/téli étlapunkról sárgaborsó főzelékünket, amelyet curryvel és gyömbérrel tettünk még ellenálhatatlanabbá.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.