Skip to main content

Pastrami: Egy falatnyi történelem

| Blog
A pastrami egy igen kedvelt pácolt hús alapú étel, amely a Havasalföldről indulva mégis az Egyesült Államokban futott be hatalmas sikertörténetet, hiszen több mint egy évszázada az amerikai konyha egyik megkerülhetetlen specialitásának számít. A feketeöves New yorki mesterek szerint az igazi pastrami marhaszegyből készül, amelyet sóznak, fűszereznek és füstölnek, hogy ezáltal egy olyan különleges ízű húst hozzanak létre, amely számos ételben felhasználható. A klasszikus csemegeszendvicsektől az ínyenc konyháig a pastrami tehát egy sokoldalú és ízletes alapanyag, amelyről egyértelműen kijelenthetjük, hogy kiállta az idők próbáját.

A pastrami eredete

A pastrami a zsidó konyhában gyökerezik, és minden jel arra mutat, hogy Kelet-Európából került a tengerentúlra a 19. század közepén. Az eredeti receptjét minden valószínűség szerint romániai zsidó bevándorlók hozhatták magukkal, amikor nagy számban érkeztek az Egyesült Államokba, főleg New Yok-ba, ahol aztán gyorsan népszerű étellé avanzsált. A pastrami eredetileg, még a Havasalföldön bárányhúsból készülhetett, amelyet sós vízben, fűszereket és gyógynövényeket hozzáadva pácoltak, majd füstöltek, ezáltal tartósítva is az így elkészült húst. Nevének eredetére kétféle lehetséges magyarázat létezik: egyrészről a román „pastra” szóból (melynek jelentése tartósítás) eredeztetik másrészről a latin „pastor” (jelentése pásztor) kifejezés lehet elnevezésnek alapja Arra viszont nincs konkrét magyarázat, hogy miképpen lett végül pastrami. Sokan belehallani vélik az olasz nyelv dallamosságát, ezen teória hívei szerint a pastrami, a New Yorkban jelentős számban élő olasz közösségeken keresztül nyerte el végső elnevezését.

Az Egyesült Államokba történő érkezése után nem sokkal a pastrami tehát egy mindenki által ismert, széles körben elterjedt étellé vált, azonban az idők során átment némi átalakításon is. A bárányhúst vélhetően könnyebb beszerezhetősége okán a marhaszegy váltotta, amely azóta is a kötelező alapanyagnak számít elkészítésekor.

A pastrami elkészítése

A pastrami készítése különösen idő és munkaigényes folyamat. A marhaszegyet mindenekelőtt meg kell tisztítani a felesleges zsírtól, majd be kell pácolni só, cukor és fűszerek, például koriander, fekete bors, fokhagyma és paprika keverékével. Természetesen a híres pastrami készítők egyike sem adja ki saját páca, vagy egyedi fűszerezésének titkát.  A szegyet a pácolás folyamata után néhány napig a hűtőszekrényben hagyják, hogy az ízek tökéletesen összeérhessenek. Ezt követően a szegyet néhány órán át keményfán füstölik, amely ez által enyhén füstös ízt kap, de a füstölés jelentős szerepet játszik a hús tartósításában is. A füstölés befejezése után már csak a párolás folyamata van hátra, amely által a hús elnyeri végső, egészen puha és szaftos állagát.

A ma "pastrami szendvics" néven ismert étel a 20. század elejére a New York-i delikáteszkonyhák egyik kihagyhatatlan zászlóshajója lett. A szendvics jellemzően vékonyra szeletelt pastramiból áll, amelyet általában rozskenyéren, mustárral tálalnak, de a klasszikus Reuben-szendvicsektől az ínyenc pastrami-burgerekig rengetegféleképpen felhasználható.

A pastrami napjainkban

A pastrami tehát egy ízletes és sokoldalú alapanyag, amely igazán gazdag múltra tekint vissza az amerikai konyhában. A klasszikus New York-i szendvicsek később természetesen meghonosodtak az Egyesült államok nyugati partján is, sőt a hozzáértők szerint Los Angeles-i pastramizók bizony sokkal jobbak, mint New York-i társaik. Ha azonban azt gondolnánk, hogy ez a végtére is Európából származó étel kizárólag a tengerentúlon tett szert ekkor népszerűségre, meg kell nyugtatnunk mindenkit, hiszen pastramizók tucatjaival találkozhatunk akár Berlin, Párizs vagy Amsterdam utcáin is.

Pastrami a KIOSK-ban

Térj be hozzánk hétvégén és fogyaszd el nálunk bőséges reggelid, hiszen a város egyik legszélesebb reggelikínálatával várunk. Ha fenti írás elolvasása közben kedvet kaptál egy jó pastramihoz, kóstold meg Reuben szendvicsünket, amelyet pastramival, svájci sajttal, savanyúkáposztával, és az Arán pékségből érkező friss rozskenyérből készítünk.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.