Skip to main content

Növényi alapon a közös jövőnkért!

| Blog

Korábban a vegetáriánus, vegán, növényi alapú életmód csak kevesek által, valamilyen meggyőződés miatt választott életforma volt. Főként aktivisták, egy szűk kisebbség azonosult ezzel az életformával.

Az állati termékeket mellőző táplálkozás mára már igencsak elterjedt. Hírességeken túl nagyvállalatok és mammutcégek is zászlójukra tűzték a vegetáriánus/vegán filozófia által képviselt értékeket.

A növényi alapú étrend rengeteg előnnyel jár együtt. Ezek nem merülnek ki az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásokban, hanem annál sokkal nagyobb volumenben, a környezetünkre kifejtett befolyásban is kiválóan érzékelhetők. Az elmúlt években számos megjelent tanulmány mutatta meg, hogy az állati eredetű termékek előállítása – így például a hús, a tej, a tojás – jelentős környezeti terheléssel jár együtt.

cukkinis-metelt-blog

A növényi alapú termékek előállításával összehasonlítva az állati eredetű termékek sokkal több ivóvíz felhasználással járnak, továbbá a termőtalajra gyakorolt negatív hatásuk is jelentősebb és több üvegházhatású gázkibocsátással is járnak együtt. Egy példával szemléltetve: ha a legfenntarthatóbb körülmények közt tartott marhát és a nem takarmány célú zöldborsótermesztést hasonlítjuk össze, akkor az derül ki, hogy az állattartás harminchatszor nagyobb termőterületet vesz igénybe és hatszor több üvegházhatású gáz bocsát ki, mint a növénytermesztés.

karfiolrozsa-blog

Fontos, hogy a megoldás az átlagemberek szintjén kezdődik. A fogyasztási szokások képesek az élelmiszeripari trendek alakítására, tehát neked is ott a kezedben a lehetőség, hogy globális változást indíts el. És a jó hír, hogy nem is kis mértékűt: növényi alapú étrenddel sokkal nagyobb pozitív változást érhetsz el, mintha elektromos autóval közlekednél vagy csökkentenéd a repülővel való utazásaid számát, hiszen ezekkel csak az üvegházhatású gázok kibocsátását befolyásolod. Emellett az egészséged is hálás lesz ezért, a helyzet tehát win-win!

Ne gondolj kezdetben radikális lépésekre, kezdd kicsiben: heti pár alkalomról indítsd a növényi alapú étkezések számát és növeld azokat saját tempód szerint! Ez nem sprint, hanem maraton, ahol a cél nem más, mint a közös jövőnk és egy szép új világ. J

A KIOSK ebben a misszióban is segítségedre van: nap menünkben vegetáriánus fogásokkal is várunk, illetve á la carte étlapunkon is számtalan húsmentes finomság csábít étkezésre.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.