Skip to main content

Minden, amit a lencséről tudni kell

| Blog

Aprószemű, jellegzetes ízű és nagyon egészséges – ez a lencse, ami, bár ritkán kerül az asztalra, igen értékes táplálék. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes sokkal-sokkal több lencsét fogyasztanunk!

A lencse már hosszú évezredek óta az emberek egyik legfontosabb tápláléka, ennek ellenére az elmúlt évtizedekben nem jut számára megfelelő elismerés. Csupán most, a reform táplálkozás előretörésével jelent meg több receptben, sőt az egészséges táplálkozást propagáló éttermek kínálatában is.

A lencse a régmúltban

A lencsét már az időszámításunk előtti időkben is fogyasztották a déli vidékeken, például Törökországban, Szíriában. Igen nagyra tartották, egyfajta népeledel volt, amit gyakran még a temetkezés során is a sírba helyeztek a halottal. Jótékony hatásaira már az ókoriak is felfigyeltek: a különféle májbetegségek esetén javasolták a lencse fogyasztását.

Egészen a 18. századig azonban a lencse a szegények eledele volt, előkelő családok asztalára semmi szín alatt sem kerülhetett. Először Marie Leszczynska lengyel származású francia királyné bemutatta ezt az értékes eledelt a francia arisztokrácia számára, ettől fogva kezdett a gazdagabb néprétegek körében is elterjedni.

Kis szemben nagy erő

A lencsének több típusa is létezik, itthon a barna és a vörös lencse a legelterjedtebb. Fehérjetartalma roppant magas, 10 dkg-ban másfélszer annyi fehérje van, mint 10 dkg marhahúsban, ezért a húsmentes étrendet követők egyik legfontosabb fehérjeforrása.

Ásványianyagokban gazdag, ahogy kalciumban, magnéziumban, foszforban is, illetve található benne vas és kálium is. Magas kalóriatartalma (350 kcal/10 dkg) és rosttartalma miatt elősegíti a szervezet kiegyensúlyozott működését.

A lencse és a hiedelmek

A lencse az újév egyik fontos szereplője. A hiedelem szerint az apró lencseszemek a bőséget, a gazdagságot, a pénzt szimbolizálják, így aki újév napján lencsét eszik, arra a következő esztendőben rámosolyog a szerencse.

Legjobb lencsés receptek

A lencse igen sokoldalú alapanyag a salátától, levestől kezdve a főételig, minden készíthető belőle. Fontos tudni, hogy ahogy öregszik a lencse, úgy növekszik a főzési idő. Mielőtt a tűzre kerülne, érdemes átöblíteni, a barna lencsét akár be is lehet áztatni, így a főzési idő lerövidül. A vörös lencse esetén azonban az áztatásra semmi szükség, anélkül is gyorsan elkészül. Ha szeretnéd megúszni a kellemetlen következményeket, például a puffadást, akkor az első főzővizet érdemes leönteni a szemekről.

Jöjjön néhány klasszikus recept!

Lencsefőzelék

Az iskolai menzákon kóstolt lencsefőzelék emléke sokakban még igen élénken él, sajnos negatív előjellel. A valóságban azonban a lencsefőzelék az egyik legfinomabb étel lehet a világon, ha jól van elkészítve.

Hozzávalók:
-       negyed kg lencse
-       1 db vöröshagyma
-       olaj
-       liszt
-       1 tk fűszerpaprika
-       2 szem babérlevél
-       1 ek mustár
-       1 pohár tejföl
-       1 ek citromlé
-       só, cukor ízlés szerint
-       1 l alaplé

Elkészítés:

Elsőként a lencsét átöblítjük és néhány órára beáztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük az alaplével. Ezt követően a leszűrt lencsét hozzáadjuk az alapléhez, sót és babérlevelet adunk hozzá. Habarást készítünk a tejfölből és a lisztből, ehhez keveset keverünk a főzőléből, hogy amikor beleöntjük, akkor ne csomósodjon be. Végül mustárral, cukorral és citromlével ízesítjük.

Lencsesaláta

Laktató, könnyen elkészíthető és igazán passzol a húsos ételekhez. Ez a lencsesaláta! Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók:
-       fél kg lencse
-       babérlevél
-       1 db lilahagyma
-       2 gerezd fokhagyma
-       1-2 kevés citromlé és ecet
-       ízlés szerint méz és mustár
-       olívaolaj
-       só, bors

Elkészítés:

A lencsét átmossuk és beáztatjuk pár órára. Ezt követően leöntjük az ázó vizet és frissben feltesszük főni a babérlevelek, a fokhagyma társaságában, kevés sóval fűszerezve. Amíg fő, addig felvágjuk a lilahagymát és a főtt, leszűrt lencséhez adjuk. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, az ecetet, a mézet, a mustárt, az olívát, a sót és a borsot. Végül elöntjük az öntettel a lencsét és ha lehetőség van rá, egy napig állni hagyjuk, így az ízek igazán össze tudnak érni.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.