Skip to main content

Miért legyen inkább kovászos a kenyér?

| Blog

Ha visszatekintünk az elmúlt néhány évre, elmondhatjuk, hogy jó irányba fordultak a kenyérfogyasztási szokásaink. Értjük ezalatt azt, hogy látványosan egyre többen döntenek a kovászból készült kenyerek, pékáruk mellett és engedik el az élesztős termékeket.

Egyébként a Covid világjárvány nagyon kevés hozadékának egyike egyértelműen ez volt, hogy a karanténidőszakban egyre többen próbálták ki a kovásszal történő otthoni kenyérsütést. Bátran kijelenthetjük, hogy divattá vált otthon kovászos kenyeret készíteni, sőt futótűzként terjedtek a kovász etetését, a kovászos kenyér előkészítését, majd kisütését bemutató videók is. Mindemellett pedig gombamódra szaporodtak el azok a pékségek is, amelyek kiváló minőségben kínálják kovász felhasználásával készült termékeiket.

Azonban ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba, a fentiekben leírtak nem jelentik azt, hogy a kovászos kenyér átvette volna az uralmat, hiszen amellett, hogy drágább is az élesztővel készült társánál, de az élesztős sok esetben kinézetre is tetszetősebben hat (bár ezzel azért bizonyára sokan vitába szállnának).

Nézzük meg kicsit tüzetesebben tehát, hogy melyek az alapvető különbségek az élesztős és a kovásszal készült kenyerek között!

Kezdjük rögtön azzal a történetet, hogy alapvetően a kovászos kenyérkészítés volt az elterjedt, sőt mintegy 100 évvel ezelőttig kizárólag ez a kenyérkészítési technika létezett. A vidéki Magyarországon még az 50-es-60-as években is működött az a modell, hogy egy vidéki család hét elején nagyobb méretű kenyeret gyúrt otthon, természetesen kovász felhasználásával, amelyet elvittek a helyi pékségbe, ahol kemencében sütötték ki, majd hazatérve a család legalább egy héten keresztül tudta fogyasztani az így elkészült kenyeret. El is érkeztünk tehát az első jelentős különbséghez, ami nem más, mint az eltarthatóság. Egy élesztővel készült kenyér sokkal hamarabb elveszti frissességét, gyorsan megszárad, kiszikkad, sőt akár meg is penészedik, így néhány nap után már nem szívesen fogyasztja az ember. Ezzel szemben a kovászos kenyér jóval hosszabb ideig, akár egy héten túl is eltartható, aminek titka a kovászban lévő ecetsav.

Ahogy a világ elkezdett felgyorsulni, úgy kerültek előtérbe és terjedtek el az élesztővel készült kenyerek, azon egyszerű oknál fogva, hogy elkészítésük sokkal gyorsabb volt, mint egy kovászos kenyéré. Azonban ez egyben a hátrányuk is. Bár az élesztő által gyorsabban megkel a kenyértészta, azonban ezáltal valójában csak puhább és terjedelmesebb lesz, és a tésztát alkotó fehérjék sokkal nagyobb mértékben maradnak épen (nem bomlanak le), amelyek emésztése jócskán megterheli szervezetünket. Ráadásul a glutén közismerten veszélyes allergén, amely bizonyos emésztőrendszeri betegségek tüneteit, akár jelentős mértékben is súlyosbíthatja.

Ezzel szemben mi történik egy kovászos kenyér készítése során? A kovász gyakorlatilag víz és liszt keveréke, amelybe a mikroorganizmusok természetes módon, a levegőből kerülnek be és szaporodnak el egy relatív hosszan tartó erjedési folyamat során. Ezalatt a mikroorganizmusok a tészta szénhidrát és fehérje összetevőinek lebontásába kezdenek és ezzel sokkal könnyebben emészthetővé teszik azt. Mivel a kovászos kenyér a hosszú ideg tartó érlelése során a szénhidrátokat is előbontja, így a vércukorszintet sem emeli meg annyira, sőt jóval hosszabb ideig érezhetjük, hogy jóllaktunk tőle.

Száz szónak is egy a vége, a fentieket összefoglalva tehát a kovászos kenyerek fogyasztása jóval kevésbé viseli meg emésztőrendszerünket, mint az élesztős kenyereké.

Amennyiben kedvet kaptál hozzá és megkóstolnál egy ízig vérig kovászos kenyeret, térj be hozzánk a KIOSK-ba, ahol valódi kovászos kenyérrel várunk, melyet például akár előételként, vajjal és extra szűz olívaolajjal kínálunk.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.