Skip to main content

Miért iszunk pezsgőt szilveszterkor?

| Blog

A pezsgő az alkoholos italok királynője és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár hazánkban még mindig az a legelterjedtebb szokás, hogy pezsgőt ünnepekkor iszunk. Így gyakran csak születésnapokon, évfordulókon és karácsonykor kerül az ünnepi asztalra. Ami viszont már évszázadok óta hagyomány, hogy szilveszterkor pezsgőt iszunk. Miért alakult ez így és mit kell tudni a pezsgőzés hagyományáról? Most megtudhatod.

Pezsgőtörténelem

A pezsgő Champagne-ból indult világhódító útjára, Dom Perignon a hautvillier-i bencés apátság szerzetesnek köszönhetően. A szerzetes egyben az apátság pincemestere is volt. Egy erjedtelen bor kinyitásakor tapasztalta meg a gyöngyöző bor kiváló ízét. Így indult hódító útjára a pezsgő. Dom Perignon két biztonsági elemmel egészítette ki borait, hogy elkerülje a palackrobbanásokat: vastagabb üvegpalackokkal, hogy ellenálljon a nyomásnak, és egy kötélhurokkal, hogy a dugókat a helyén tartsa. Ezt követően a pezsgőkészítés már fokozatosan tökéletesedett és Franciaországot követve egyre több helyen terjedt el. Magyarországon 1825-ben nyílt meg az első pezsgőgyár.

Eleinte minden egyes üveg pezsgőt egyenként erjesztettek, éppen ezért az ára igen magas volt. Ebben az időszakban csak a leggazdagabbak kiváltsága volt a pezsgőfogyasztás. Köztudottan a pezsgő volt XIV. Lajos kedvenc itala, aki királyi udvarában bevezette a pezsgős reggeliket. Így a pezsgő hamarosan a legfelső rétegek kedvelt nedűjévé vált. Olyannyira népszerű itallá vált, hogy Champagne és a szomszédos Burgundia között folyamatos rivalizálás volt a pezsgő sikerét övező féltékenység miatt.

Miután átálltak a pezsgőgyárak a tartályos erjesztésre, már az átlagemberek is megengedhették maguknak a buborékos nedűt. Ettől függetlenül a pezsgőhöz a mai napig a luxus érzete kapcsolódik.

A pezsgő életében a nők is fontos szerepet játszanak. A legenda szerint a pezsgőspoharat, XV. Lajos szeretője, Madame Pompadour melleiről mintázták. Az ő híres mondása szerint: „A pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.” Egy másik gyönyörű nő is köthető a pezsgőhöz, ő nem más, mint Marilyn Monroe. Marilyn híres pezsgőfürdőjéhez 350 palack pezsgőt öntöttek a kádba.

Miért iszunk pezsgőt szilveszterkor?

A mondás úgy tartja, hogy ha szilveszterkor pezsgőt iszunk, az újévben bővelkedni fogunk. A luxus minden év utolsó napjához hozzátartozik. Mindenki szereti úgy búcsúztatni az óévet, hogy minél jobb és gazdagabb új évbe kezdjen vele. Így volt ez a XIX. század végén egy New-York-i étteremben is. Az étterem egy francia testvérpár tulajdonában volt és híres volt arról, hogy közel 200 különböző francia pezsgőt tartott kínálatában. A Cafe Martinba a társaság krémje járt szórakozni. Ez volt az első hely a világon, ahol szilveszterkor este 9 óra után csak pezsgőt lehetett inni. Így hát a Café Martin szilveszteri bulijai hamar elhíresült. Innentől a hagyomány pedig szépen elterjedt az egész világon. Olyannyira, hogy mára már szilveszter este körülbelül 300 millió palack pezsgő fogy el világszinten. Az éves pezsgőkészlet 25%-át karácsony és szilveszter között értékesítik.

A szilveszteri mulatsághoz hozzátartozik a hangoskodás, zajkeltés is. Petárdák, dudák, tűzijátékok mellett fontos a pezsgős dugó pukkanása is. Enélkül nincs szilveszter. Még akkor is, ha szakavatott hozzáértők szerint nem szabad így kinyitni egy palack pezsgőt, szilveszterkor igenis kötelező.

Pezsgőfogyasztás

Egyre népszerűbb és elterjedtebb lett a pezsgőfogyasztás hazánkban is, de nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapfogalom jelentésével. Champagne-nak csak akkor nevezhetünk egy pezsgőt, ha azt valóban a francia Champagne régióban állították elő. A pezsgőbe a szénsav, az élesztő és a hozzáadott cukor erjedésekének eredményeként kerül bele. A habzóborba ezzel ellentétbe mesterségesen kerül szénsav. Különleges habzóbornak minősül a prosecco, ami az olasz Veneto tartományban készült habzóborokat jelenti.

A pezsgők esetében a cukortartalomtól függően megkülönböztetünk brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi sec és doux pezsgőket. A brut nature pezsgőknek a legkisebb a cukortartalma, 0-3 g/l, míg az édes pezsgőké több mint 50 g/l.

A pezsgő lényege a buborékokban rejlik. Ezeket úgy növelhetjük meg, ill. őrizhetjük meg hosszabb ideig, ha a pezsgőt felbontás előtt behűtjük, így ugyanis lassulnak a gázmolekulák. Illetve, ha a pezsgő kitöltésekor a poharat ferdén tartjuk.

Ha már pezsgő, akkor a pohár sem mindegy, amiből fogyasztjuk, ez ugyanis nagyban befolyásolja az ízélményt. Az anyag vékonysága miatt a legjobb, ha kristálypohárból fogyasztjuk a pezsgőt. Minél keskenyebb a kehely, annál jobban megőrzi a buborékokat, ezért pezsgőt nem javasolt széles pohárból fogasztani.

Pezsgő kínálat a KIOSK-ban

Természetesen mi is a pezsgő szerelmesei vagyunk, így kiváló pezsgő kínálattal büszkélkedik éttermünk. Díjnyertes magyar pezsgőink Somlóról és Villányból érkeznek, de találtok kínálatunkban olasz proseccot is. Természetesen Champagne válogatásunk is jelentős, hiszen olyan tételekkel várunk, mint Piper-Heidsieck, Pol Roger, Veuve Cliquot és természetesen az elengedhetetlen Dom Perignon. Válassz minket ünnepi vacsorákhoz, alkalmi ebédekhez, romantikus randikhoz és mi segítünk az alkalomhoz illő pezsgő kiválasztásában!

Itallapunk megtekintése

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.