Skip to main content

Miért eszünk halat karácsonykor?

| Blog

Bár azt mondják a szakértők, hogy évről évre nő a magyarországi halfogyasztás, de valószínűleg már mindenki kívülről fújja azt a statisztikát is, amellyel így karácsony táján rendszeresen szembesítik a magyarokat, mégpedig annak kapcsán, hogy halfogyasztásunk nagy százaléka a karácsonyhoz kötődik és ezen évvégi ünnep köré koncentrálódik.

Ez egyrészről szomorú tény, hiszen folyóink, tavaink bővelkednek kiváló minőségű alapanyagban, viszont öröm az ürömben, hogy ebben az időszakban tényleg hatalmas mennyiségben fogyasztunk halat, még ha ezzel nem is hozzuk be az évközbeni lemaradást, hiszen átlagosan 2-3 kiló halat fogyasztunk el évente, míg az Európai Uniós átlag kb. 22 kilogramm.

De miért lenne fontos a több halfogyasztás?

Egyszerűen megválaszolva fenti kérdést, azért, mert a halhús fogyasztása nagyon egészséges, számos szempontból jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Hogy miért? Elsősorban azért, mert koleszterintartalma kevés, ezzel szemben viszont nagy mennyiségű foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot tartalmaz, valamint rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A fentieken kívül nagy mennyiségben találhatók benne omega-3 zsírsavak is, amelyek jelentősen csökkentik a szívbetegségek, elsősorban a szívroham kockázatát. Az erről szóló statisztikák feketén-fehéren kimondják, hogy a jelentős mennyiségű halat fogyasztó országok estén jóval kevesebb a szívbetegségek előfordulása.

Fontos lenne tehát minél több halat fogyasztanunk a már gyermekkorunktól kezdve egészen idős korunkig, hiszen ez a fentieken kívül rendkívül hatásos megelőzője a demenciának, a mellráknak és a szembetegségeknek is.

Miért eszünk halat karácsonykor?

De miért is eszünk halat karácsonykor? A válasz kapcsán természetesen ezúttal sem kell nagyon messzire mennünk, hiszen ennek a szokásnak is egyfajta hiedelem az alapja. Fontos, hogy a magyar néphit mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a karácsonyi ünnepkörnek és az eköré csoportosuló hiedelmeknek. Ilyen volt például a fák tövébe szórt karácsonyi morzsa, amely a bőséges gyümölcstermés érdekében történt, de volt, ahol a karácsonykor használt abroszból vettették a búzát szintén a következő év kedvező termésében bízva. A halászok sokhelyütt a karácsonyi asztal alá tették hálójukat ezzel megalapozva a jó fogást és még folytathatnánk tájegységenként az ilyen és ehhez hasonló szokásokat. Leegyszerűsítve tehát a választ, a karácsonyi halfogyasztás, az újévkor fogyasztott lencséhez hasonlóan a bőséget, egész pontosan a hal pikkelyei a sok pénzt, gyors mozgása pedig az előrehaladást szimbolizálták.

Azonban nem csak Magyarországon sokszorozódik meg ilyen jelentősen a halfogyasztás karácsonykor, hiszen Finnországban például lazac kerül az asztalara ebben az időszakban, míg Svédországban vajas-hagymás pácolt ponty, Lengyelországban pedig az általában 12 fogásos karácsonyi vacsora egyik legfontosabb, kihagyhatatlan eleme a halleves.

A KIOSK ajánlja

Összefoglalva tehát, legyen szó karácsonyról, vagy igazából bármely hétköznapunkról, érdemes minél több halat fogyasztani. Arról nem is beszélve, hogy a boltokban, piacokon szerencsére már rengeteg halfajta áll rendelkezésre ebből a célból, legyen szó akár édesvízi, akár tengeri halakról. A halak elkészítésének ráadásul rengeteg módja ismert. Magyarországon elsősorban s paprikás lisztben forgatott majd kisütött hal, egy jó halászlé vagy annak korhely változata és a rántott, hal áll a képzeletbeli, főleg karácsonyi toplisták élén, azonban érdemes elgondolkodnunk egy rác ponty, egy párolt vagy éppen egy roston sült hal elkészítésén is. A KIOSK őszi-téli étlapjából ezúttal a roston sült tőkehalat ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe, amelyet karfiollal, kelbimbóval, kapribogyóval és író szósszal kínálunk vendégeinknek.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.