Mi az a mousse torta?
| Blog
Az utóbbi években szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek a mousse jellegű desszertek és torták. De pontosan mit is jelent az, hogy egy édesség mousse és mitől olyan légiesen könnyedek ezek az édes költemények? Erről szól alábbi írásunk.
De miből is áll egy mousse? Az összetétel végtelenül egyszerű, hiszen mindössze három kötelező alapanyagot kell használni hozzá, ezek pedig a tojásfehérje, csokoládé és minimális cukor. Azonban az elkészítés módjának már jónéhány iskolája létezik, függően például attól, hogy ki milyen sorrendben és időzítéssel adja hozzá az adott összetevőket. Természetesen léteznek olyan továbbfejlesztett receptúrák is, amelyek a tojássárgáját vagy tejszínt, esetleg vajat is felhasználnak, azonban a hagyományos és egyben legkönnyedebb verzió egyértelműen a tojásfehérjéből, a csokoládéból és cukorból készül.
Mi az a mousse torta, a mousse eredete
Igaz, hogy hazánkban csak az utóbbi körülbelül tíz évben vált igen ismertté, majd népszerűvé és elterjedté ez a desszert fajta, de ki gondolná, hogy Franciaországban már a 18. században is készítettek könnyed textúrájú habokat, amelyet franciául moussenak neveztek el. A mousse tehát ezt a könnyed légies textúrájú habot jelenti, amelynek felhasználásával számtalan desszert készíthető. Első hírvivője minden bizonnyal a csokoládéhab (mousse au chocolat) lehetett, amely mind a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte. Innentől pedig nem volt megállás, hiszen az alapanyagok, például gyümölcsök, vagy akár vanília kombinálásával egyre több és több mousse verzió jöhetett létre, arról nem is beszélve, hogy világszinten történő elterjedésével a felhasznált alapanyagok okán, szinte végtelen a variációk száma.Miből áll a mousse
Aki kóstolt már valaha mousse desszertet vagy tortát azt gondolhatná, hogy mennyire nehéz lehet egy ilyen könnyed tényleg extrán légies hab elkészítése. Ez a 18. században valóban így is volt, azonban a technika fejlődésével és a magas fordulatszámra képes gépi mixerek megjelenésével nagyban leegyszerűsödött ez a feladat. Ráadásul ez a technikai újítás hozott magával még egy jelentős előnyt, mégpedig azt, hogy az ilyen módon felvert habok jóval tovább megőrzik jellegzetes állagukat.De miből is áll egy mousse? Az összetétel végtelenül egyszerű, hiszen mindössze három kötelező alapanyagot kell használni hozzá, ezek pedig a tojásfehérje, csokoládé és minimális cukor. Azonban az elkészítés módjának már jónéhány iskolája létezik, függően például attól, hogy ki milyen sorrendben és időzítéssel adja hozzá az adott összetevőket. Természetesen léteznek olyan továbbfejlesztett receptúrák is, amelyek a tojássárgáját vagy tejszínt, esetleg vajat is felhasználnak, azonban a hagyományos és egyben legkönnyedebb verzió egyértelműen a tojásfehérjéből, a csokoládéból és cukorból készül.