Skip to main content

Mi az a mousse torta?

| Blog
Az utóbbi években szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek a mousse jellegű desszertek és torták. De pontosan mit is jelent az, hogy egy édesség mousse és mitől olyan légiesen könnyedek ezek az édes költemények? Erről szól alábbi írásunk.

Mi az a mousse torta, a mousse eredete

Igaz, hogy hazánkban csak az utóbbi körülbelül tíz évben vált igen ismertté, majd népszerűvé és elterjedté ez a desszert fajta, de ki gondolná, hogy Franciaországban már a 18. században is készítettek könnyed textúrájú habokat, amelyet franciául moussenak neveztek el. A mousse tehát ezt a könnyed légies textúrájú habot jelenti, amelynek felhasználásával számtalan desszert készíthető. Első hírvivője minden bizonnyal a csokoládéhab (mousse au chocolat) lehetett, amely mind a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte. Innentől pedig nem volt megállás, hiszen az alapanyagok, például gyümölcsök, vagy akár vanília kombinálásával egyre több és több mousse verzió jöhetett létre, arról nem is beszélve, hogy világszinten történő elterjedésével a felhasznált alapanyagok okán, szinte végtelen a variációk száma.

Miből áll a mousse

Aki kóstolt már valaha mousse desszertet vagy tortát azt gondolhatná, hogy mennyire nehéz lehet egy ilyen könnyed tényleg extrán légies hab elkészítése. Ez a 18. században valóban így is volt, azonban a technika fejlődésével és a magas fordulatszámra képes gépi mixerek megjelenésével nagyban leegyszerűsödött ez a feladat. Ráadásul ez a technikai újítás hozott magával még egy jelentős előnyt, mégpedig azt, hogy az ilyen módon felvert habok jóval tovább megőrzik jellegzetes állagukat.

De miből is áll egy mousse? Az összetétel végtelenül egyszerű, hiszen mindössze három kötelező alapanyagot kell használni hozzá, ezek pedig a tojásfehérje, csokoládé és minimális cukor. Azonban az elkészítés módjának már jónéhány iskolája létezik, függően például attól, hogy ki milyen sorrendben és időzítéssel adja hozzá az adott összetevőket. Természetesen léteznek olyan továbbfejlesztett receptúrák is, amelyek a tojássárgáját vagy tejszínt, esetleg vajat is felhasználnak, azonban a hagyományos és egyben legkönnyedebb verzió egyértelműen a tojásfehérjéből, a csokoládéból és cukorból készül.

Kis kitekintés

Mint ahogy már a fentiekben írtuk a különböző professzionális mixer eszközök megjelenésével teljesen új dimenzió nyílt meg a gasztronómia ezen szegmensében, így a hagyományos édes mousse verziókon kívül legelőször természetesen a francia konyha kezdett neki kísérleti jelleggel sós alapú mousse-okat is előállítani. Az ötlet olyannyira jónak bizonyult, hogy ezen ötletek nyomán jöttek létre például a  sajthabok, a húsokból készített pástétom habok, valamint a húsok mellé kínált, általbán a zöldségpürékből előállított zöldség habok és még sorolhatnánk a rengeteg sós jellegű mousse verziót.

Torták és mosuee torták a KIOSK-ból

A torták és ezen belül a mousse torták természetesen nem hiányozhatnak éttermünk kínálatából sem. Legyen szó akár születésnapról, akár bármilyen kisebb vagy nagyobb családi eseményről, összejövetelről, a KIOSK tortaválasztékában biztosan te is találsz számodra megfelelőt, ráadásul bizonyos tortáinkból, például gesztenyés-csokoládés vagy vaníliás mákos tortánkból választható gluténmentes verzió is. De természetesen gondoltunk azokra is, akik étkezésük során komolyabb odafigyelést igényelnek. Nekik ajánljuk Mangós-málnás mindenmentes tortánkat, amely sem glutént, sem laktózt, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.