Mi a tökéletes rice bowl titka?
Mint minden ételtípusnak, az egyszerűnek tűnő rice bowlnak is vannak bizonyos íratlan szabályai, amelytől nemcsak finom alapanyagok halmaza lesz, hanem egy kiváló fogás.
Maga a rice bowl Japánból ered, melyet a helyiek donburinak hívnak, amely szó szerinti fordításban „tálat” jelent. Ez az egytálétel párolt rizs alapú, melyen hús, hal és/vagy zöldség feltétet szervíroznak jellemzően. A hozzájuk passzoló szószt évszakonként, régiónként és ízlés szerint változó, leggyakrabban szójaszószos dashiból (alaplé) és mirinből (rizsbor) áll.
Egy kiváló rice bowl elkészítésekor az alábbi szabályokat érdemes figyelembe venni:
1. A rizs
Első és legfontosabb a rice bowl alapja, mely természetesen a rizs. A rizs fajtája kapcsán elég sok lehetőség adott – lehet az barna vagy fehér, ez utóbbin belül akár basmati vagy jázmin rizs is választható.
A típuson túl a rizs főzése is kardinális. Óvakódjunk a végletektől, a rizs ne legyen se túl ragacsos, se túl pergős.
2. Korlátozd a feltéteket adagját, de fűszered őket bátran!
Mivel a rizs az étel főszereplője, ezért nem kell a toppingok mennyiségével kapcsolatban túlzásba esni. Mindezekkel ellentétben a fűszerezés viszont lehet bátran lehet karakteres a rizs semlegessége miatt.
3. Vágni, vágni vágni
Minden egyes feltét, ami a rizsre kerül, falatnyi méretű kell, hogy legyen. Így minden egyes villára vagy pálcák közé került falatka tökéletes ízélményt garantál – egy kis rizs, egy kis hús/hal/sajt, roppanós zöldségdarabok és persze az ízes szósz.
4. A textúrák és az ízek változatossága kulcsfontosságú
A rizstálaknak mind ízben, mind állagban változatosnak kell lenniük.
- Kiemelt feltét: ez lehet hús- vagy halkocka, tofu, vagy valamilyen kiadós zöldség, például padlizsán
- Umami: kielégítő zamatot, mélységet adhat a tálnak a fent említett signature feltéten túl például a gomba vagy valamilyen fermentált, erjesztett alapanyag.
- Savak: ecet vagy citromlé – a savak nagyon fontosak!
- Egy kis csípős: jót tesz a tálnak, ha egy kis csípőssel fűszerezzük. Ez lehet chili – a pasztától a pehelyig -, de akár wasabi, torma, mustár is meghozhatja a tüzes, olykor orrvakaró érzést.
- Frissesség: vékonyra szeletelt zöldségek, friss fűszernövények hozzák meg az életteliséget a rice bowlokba.
5. A szósz fontos
A rice bowloknál elengedhetetlen az ízes szósz. Ez bevonja a feltéteket és a rizs is valamennyire magába szívja, így emeli ki az étel karakterét. Fontos, hogy a szósz ne legyen túl sok, mértékkel jelenjen meg a fogásban.
Teszteld le a KIOSK étlapjának egyik nagy favoritját, a rice bowlt! Garantáljuk, hogy sokáig emlékezni fogsz rá.