Skip to main content

Mi a tökéletes rice bowl titka?

| Blog

Mint minden ételtípusnak, az egyszerűnek tűnő rice bowlnak is vannak bizonyos íratlan szabályai, amelytől nemcsak finom alapanyagok halmaza lesz, hanem egy kiváló fogás.

Maga a rice bowl Japánból ered, melyet a helyiek donburinak hívnak, amely szó szerinti fordításban „tálat” jelent. Ez az egytálétel párolt rizs alapú, melyen hús, hal és/vagy zöldség feltétet szervíroznak jellemzően. A hozzájuk passzoló szószt évszakonként, régiónként és ízlés szerint változó, leggyakrabban szójaszószos dashiból (alaplé) és mirinből (rizsbor) áll.

Egy kiváló rice bowl elkészítésekor az alábbi szabályokat érdemes figyelembe venni:

1. A rizs

Első és legfontosabb a rice bowl alapja, mely természetesen a rizs. A rizs fajtája kapcsán elég sok lehetőség adott – lehet az barna vagy fehér, ez utóbbin belül akár basmati vagy jázmin rizs is választható.

A típuson túl a rizs főzése is kardinális. Óvakódjunk a végletektől, a rizs ne legyen se túl ragacsos, se túl pergős.

2. Korlátozd a feltéteket adagját, de fűszered őket bátran!

Mivel a rizs az étel főszereplője, ezért nem kell a toppingok mennyiségével kapcsolatban túlzásba esni. Mindezekkel ellentétben a fűszerezés viszont lehet bátran lehet karakteres a rizs semlegessége miatt.

3. Vágni, vágni vágni

Minden egyes feltét, ami a rizsre kerül, falatnyi méretű kell, hogy legyen. Így minden egyes villára vagy pálcák közé került falatka tökéletes ízélményt garantál – egy kis rizs, egy kis hús/hal/sajt, roppanós zöldségdarabok és persze az ízes szósz.

4. A textúrák és az ízek változatossága kulcsfontosságú

A rizstálaknak mind ízben, mind állagban változatosnak kell lenniük.

  • Kiemelt feltét: ez lehet hús- vagy halkocka, tofu, vagy valamilyen kiadós zöldség, például padlizsán
  • Umami: kielégítő zamatot, mélységet adhat a tálnak a fent említett signature feltéten túl például a gomba vagy valamilyen fermentált, erjesztett alapanyag.
  • Savak: ecet vagy citromlé – a savak nagyon fontosak!
  • Egy kis csípős: jót tesz a tálnak, ha egy kis csípőssel fűszerezzük. Ez lehet chili – a pasztától a pehelyig -, de akár wasabi, torma, mustár is meghozhatja a tüzes, olykor orrvakaró érzést.
  • Frissesség: vékonyra szeletelt zöldségek, friss fűszernövények hozzák meg az életteliséget a rice bowlokba.

5. A szósz fontos

A rice bowloknál elengedhetetlen az ízes szósz. Ez bevonja a feltéteket és a rizs is valamennyire magába szívja, így emeli ki az étel karakterét. Fontos, hogy a szósz ne legyen túl sok, mértékkel jelenjen meg a fogásban.

Teszteld le a KIOSK étlapjának egyik nagy favoritját, a rice bowlt! Garantáljuk, hogy sokáig emlékezni fogsz rá.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.