Skip to main content

Isteni töltött karalábé

| Blog
Gyermekkoruk menzás élményei kísértenek sokaknál a karalábé hallattán. És mitagadás valóban tényként könyvelhető el, hogy csak nagyon elenyésző volt azon diákok aránya, akik egyáltalán hajlandók voltak megkóstolni az ebből a zöldségféléből készült bármely ételt. Alábbi cikkünkben megpróbáljuk azonban megváltoztatni ezt a gondolkodást, hiszen higgyük el lehet ebből a mostohaként kezelt növényből is csodákat alkotni, hogy ne menjünk messzire nem véletlenül került fel étlapunk tavaszi/nyári kínálatába is. Ajánljuk tehát magunkat és persze az isteni töltött karalábét.

Bevezetés a karalábé világába

A zöldségfélék kapcsán általában jól meghatározható azok eredete, azonban ez a karalábé esetében máshogyan van. Pontos származása mind a mai napig tisztázatlan, de minden jel arra mutat, hogy a vadkáposzta és a fehérrépa kereszteződéséből jöhetett létre egykoron, ha pedig tulajdonságait vizsgáljuk, elmondható róla, hogy jól ellenáll a hidegnek, termesztése egyszerű, nem kell különösebben foglalkozni gondozásával, egyetlen dolgot kivéve: rengeteg vizet igényel. Bár a káposztával összevetve a karalábénak csak a gumóját fogyasztjuk, azonban leveleiben mégis jóval több tápanyag található, nézzük melyek ezek.

A karalábé jótékony hatásai az emberi szervezetre

A karalábé, bár nem gondolnánk, de szuperélelmiszernek számít, ami annyit tesz, hogy nagy mennyiségben tartalmaz az emberi szervezet számára létfontosságú és könnyen feldolgozható tápanyagokat. A káposztafélék családjába tartozó növény bármilyen hihetetlenül hangzik is több C vitamint tartalmaz, mint a citrom vagy bármely citrusféle! A hozzáértők azt mondják, hogy nyersen elfogyasztva akár már 100 grammal is fedezhetjük aznapi C-vitamin szükségletünket. És a felsorolás itt még közel sem ér véget, hiszen szinte végtelen azon vitaminok és egyéb anyagok száma, amelyek jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Így a vitaminok közül megtalálható benne a folát, a B1-, B3, B5 és B6vitaminok, valamint az E-vitamin. De nincs híján az antioxidánsoknak sem, hiszen ezek közül a C-vitaminon és az E-vitaminon kívül mangánt, izotiocianátokat és polifenolokat valamint glükozinolátokat is bőségesen tartalmaz. De a felsorolás még tovább folytatódik, hiszen a mangán, a foszfor a réz, a kalcium, a vas, a klorofil, a magnézium, a jód, ezenkívül fehérjék és minimális cukor is megtalálhatók benne. Mindezeken felül fontos megemlíteni vitalizáló hatását is, amely alatt azt értjük, hogy fogyasztása után rövid időn belül sokkal jobb közérzetet, frissességet biztosít, valamint feltölt energiával.

További jó hír a fogyókúrázók és diétázók számára, hogy nem hizlal, mivel kalóriatartalma nagyon alacsony, továbbá zsír és koleszterinmentes.

És hogy milyen konkrét hatásai vannak a karalábénak az emberi szervezetre, a teljesség igénye nélkül álljon itt az alábbiakban egy szintén nem is oly rövid felsorolás: méregtelenítő hatású, védi a szívet és az ereket, megelőzi a rákot és a magas vérnyomást, javítja a vércukorszintet, amely segít a cukorbetegség elkerülésében, de mindezeken felül óvja a csontokat és különösen jó hatással van az emberi szemre is.

Isteni töltött karalábé a KIOSK étlapjáról

Reméljük tehát, hogy a fentiekkel sikerült átállítanunk jónéhány kétkedőt a karalábé oldalára és meggyőznünk őket arról, hogy adjanak még egy esélyt ennek a tényleg nem mindennapi zöldségnek.  Ahogy cikkünk bevezetőjében említettük már, a karalábé felkerült éttermünk tavaszi/nyári étlapjára is, mégpedig nem is akármilyen formában. Töltött karalábénkat garam masalával, répapürével, fermentált karalábéval, bulgurral és pisztáciával tálaljuk, de rendelhető mellé akár kakukkfüves csirkemell, a vegetáriánusok számára pedig grillezett tofu vagy rántott idényzöldség is.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.