Skip to main content

Íme, a tökéletes túrógombóc

| Blog

A túrógombóc egy igazi közönségkedvenc, ami egy forró nyári napon és egy bekuckózós téli estén is istenien tud esni. Az elkészítése némi odafigyelést igényel annak érdekében, hogy az eredmény tökéletes legyen, érdemes azonban próbálkozni, hiszen megéri! Nézzük, mi a tökéletes túrógombóc recept!

A túrógombóc egy olyan édesség, amit mindenki szeret. Az egyik legfinomabb klasszikus desszert, ami kívül roppanós, belül pedig puha, szinte elolvad a szájban. Az édes ízvilágot és a gombóc textúráját a tejföl kompenzálja, így alakul ki a tökéletes ízharmónia.

Az étel hazai pályafutása a 19. századig nyúlik vissza. Az osztrákok jóvoltából ismerhették meg a magyarok a túrógombócot, ami aztán a század második felében kezdett egyre népszerűbb lenni. Ez történetesen egybeesett azzal az időszakkal, amikor a tejipar rohamos fejlődésnek indult Magyarországon.

Habár nálunk a főtt túrógombóc a legnépszerűbb, vannak sült változatok is, sőt ma már olyan receptekre is bukkanhatunk, amelyeket sem sütni, sem pedig főzni nem kell. Mi most egy klasszikus receptet hoztunk nektek, ami után a család apraja-nagyja megnyalja mind a 10 ujját!

A tökéletes túrógombóc receptje
 

A hozzávalók a gombóchoz

  • 50 dkg áttört rögös túró
  • 7 evőkanál búzadara
  • 3 nagy tojás, ha kisebb méretűek, akkor lehet 4 is
  • 1 csipet só
  • vaníliás cukor
  • citromhéj
  • 1 evőkanál cukor

A hozzávalók a morzsához:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál étolaj

A hozzávalók a tálaláshoz:

  • tejföl ízlés szerint
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés citromhéj 

Az elkészítés

A jó minőségű rögös túró a legszerencsésebb választás a túrógombóchoz, felhasználás előtt azonban érdemes áttörni, hogy a textúrája finom legyen, a gombóc össze tudjon állni. A túróhoz adjuk hozzá a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sót és a búzadarát, majd jól keverjük össze ezeket a hozzávalókat. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd laza mozdulatokkal forgassuk a túrós egyveleghez. Ettől lesz igazán könnyed majd a gombóc. Ha ez megvan, akkor 1 órán keresztül pihentessük a hűtőben.

Ez idő alatt készítsük el a morzsát. Ehhez nem kell mást tenni, mint az olajat egy serpenyőbe önteni és ezen megpirítani a zsemlemorzsát. Érdemes folyamatosan kevergetni, mivel könnyen odakap!

Az 1 óra letelte után jöhetnek a gombócok! Vegyük elő a túrós masszát és formáljunk belőle közepes méretű gombócokat. Kezdődhet a kifőzés! Tegyél fel egy nagy fazékban vizet a tűzhelyre, ha forr, akkor engedd bele óvatosan a gombócokat. Egy idő után a víz felszínén bukkannak fel. Ha ez megtörtént, akkor várj még pár percet, majd emeld ki őket és forgasd meg az aranybarnára pirított szemlemorzsában.

Tálalás során tejfölt és porcukrot kínálj hozzá és szórd meg a tetejüket egy leheletnyi citromhéjjal 

Tökéletes túrógombóc szerencsére nem csak otthon készülhet, hanem egy étterem konyhájában is. Ez nagyon nagy szerencse, hiszen nem biztos, hogy mindig van kedvünk bíbelődni a főzéssel és időt sem mindig tudunk erre szakítani.

A KIOSK séfje a város legfinomabb túrógombócát készíti el, amit porcukorral és édes citrusos tejföllel tálalunk! Megkóstolnád? Várunk szeretettel a KIOSK-ban egy jó túrógombócra!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.