Skip to main content

Hogyan és miért vált egyre népszerűbbé a hummusz fogyasztása?

| Blog

A hummusz, mely arabul csicseriborsót jelent, a Közel-Keletről származó, mára igen népszerűvé vált mártogatós és kenhető étel. Sikere egyszerűségében és sokszínűségében rejlik, hiszen gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá sok minden, ízesítni viszont számtalan fűszerrel és zöldséggel lehet, így nem könnyű megunni. Nagyon egészséges és tápláló ételről van szó, amit a vegetáriánus és vegán étrendbe is beilleszthetünk.

A hummusz rövid története

Ahogy azt már fentebb említettük, a hummusz gyökerei a Közel-Keletre vezethetőek vissza, azonban pontos eredete nem ismert. Indiában és a Közel-Keleten évezredek óta termesztik a csicseriborsót, mely a hummusz alapja, azonban akkoriban nem csak ételként, hanem kávéhelyettesítőként is felhasználták ezt a zöldséget. Az első feljegyzések a mártogatósról a 13. századi Egyiptomhoz köthetőek, ahol az akkori receptkönyvben ,,hummus bi tahini”, azaz csicseriborsó tahinával néven emlegették az ételt.

A hummusz a görögök nagy kedvencévé is vált már az Oszmán Birodalom korában. Nem véletlen, hiszen az egyiptomiak és a görögök évszázadokon át kereskedelmi partnerek voltak, így az arab és görög konyha számos eleme cserélődött és összeolvadt. A görögök is hamar elkezdték termeszteni a csicseriborsót, és a hummusz számos verziója megtalálható konyhaművészetükben.

Mi az a hummusz és hogyan érdemes fogyasztani?

A hummusz csicseriborsót, olívaolajat és tahinit, azaz szezámolajat tartalmazó étel. Hasonló a tahínához, másnéven szezámpasztához, amely egy sűrű, paszta állagú krém, citrommal és fokhagymával ízesítve. A hummuszt számtalan fűszerrel lehet ízesítni, leggyakoribbak a római kömény, pirospaprika, chili, fahéj, gyömbér és a különböző zöldfűszerek, mint a petrezselyem, illetve menta. Ízletesebbé és textúráját színesebbé tehetjük a különböző feltétekkel is, a ropogósra sült hagyma például remekül ellensúlyozza az étel krémességét, azonban ízesített olívaolajokkal még krémesebbé, és lágyabbá varázsolhatjuk csicseriborsó krémünket. A hummusz hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, általában pita, vagy falafel mellé kínálják, gyakran előételként fogyasztják, sűrű, krémes állaga miatt, viszont főételként is megállja a helyét, főleg, ha valamilyen zöldséggel vagy hússal párosítjuk. Egyre népszerűbb a családi, baráti összejöveteleken is, mint mártogatós, de nassolnivalónak sem utolsó. Kínálhatunk mellé különböző kenyeret, húst vagy zöldségeket, mint például répát vagy zellert. Sokan sósan készítik ezt a mártást, azonban a bátrabbak az édes verzióját is kipróbálják, a csicseriborsókrémhez ugyanis remekül passzolnak a gyümölcsök is, például az epres változata önálló desszertként is megállja a helyét. Egyre több étteremben lehet kapni, illetve kész változatát boltokban is meg lehet vásárolni, azonban otthon is könnyen elkészíthető fogás.

A hummusz jótékony hatásai, avagy miért érdemes fogyasztani?

A hummusz egy igen egészséges táplálék, hiszen telítetlen zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Emellett kiváló rostforrás, támogatja az emésztést és a bélfalakon lerakodott salakanyagoktól is segít megszabadulni. Lassú felszívódásának, alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Fogyasztása ajánlott kismamáknak magas folsavtartalma miatt, emellett szülés utáni depresszióban szenvedőknek, fáradt és kimerült felnőtteknek, illetve gyerekeknek pedig triptofántartalma segíthet. Gyulladáscsökkentő, a hummuszban található szezámmag ugyanis csökkenti a vérben lévő CRP-makereket. Magas fehérjetartalmú, így sportolók és diétázok is előszeretettel fogyasztják. Glutén- és laktózmentes.

Hummusz recept

Ahogy írtuk, a hummusz számtalan módon elkészíthető. Mi most egy igazán formabontó recepttel készültünk Nektek, mely nemcsak nagyon finom, de egyben egészséges édesség is. Lássuk, hogyan is készül a csokoládés hummusz.

Hozzávalók

  • 40 dkg főtt csicseriborsó
  • 2 ek. tahini
  • 3 ek. juharszirup
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg törökmogyoró
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 1 tk. fahéj
  • víz

Elkészítés

A törökmogyorót aprítóba rakjuk, majd finomra őröljük. Hozzáadjuk a kókuszolajat és tovább aprítjuk. A masszát átöntjük turmixgépbe, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, tahinit, juharszirupot, kakaóport, fahéjat és vaníliát. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, sűrű masszát kapunk, melyet ízlés szerint vízzel hígíthatunk. Tálaláskor friss gyümölcsökkel kínáljuk.

Ezt a sokféleképpen elkészíthető közel-keleti finomságot a KIOSK csapata sem hagyhatta ki a repertoárból. Gyere és kóstold meg a mi újragondolt hummuszunkat!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.