Skip to main content

Hideg meggyleves – a nyár két szóban

| Blog

A nyáron tomboló zöldség- és gyümölcsszezonok bizony egyértelműen együtt járnak bizonyos ételtípusokkal: tökfőzelék, lecsó, rántott patisszon... és persze sokak kedvence, a hűvös meggyleves is porondra kerül ebben a szezonban!
 
A leves legfontosabb alapja, esszenciája a névadó gyümölcs, azaz a meggy. Nincs jobb, mint a nyári forróságban belekanalazni ebbe a csodás, krémes, hűvös és savanykás, frissítő finomságba, amely révén mindenkinek felidéződnek a nagyinál töltött nyarak.

Így készítsd el a hideg meggylevest!

Hoztunk most nektek egy egyszerű alapreceptet, hogy otthon is elkészíthessétek ezt a retro fogást.
 
A hideg meggyleves hozzávalói (nagyjából 8 adaghoz): 

  • 1 kg meggy
  • 2 liter víz
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál liszt
  • 200 ml tejszín vagy tej
  • 200 ml tejföl
  • 6-7 darab szegfűszeg
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 rúd fahéj
  • egy csipet só

Először is a fahéjjal és a szegfűszeggel kezdjük: 2 dl vízben felforraljuk őket együtt és nagyjából negyedórán keresztül főzzük, ezután pedig leszűrjük. A leszűrt fűszeres vizet félretesszük.
A maradék, 1.8 liter vízhez ezután hozzáadjuk a citrom levét és a cukrot is, szintén ezt is felforraljuk és belerakjuk a fahéj és szegfűszeg által megízesített vizet. Ezután a meggyet is hozzáadjuk és az egészet felforraljuk. Ha friss a meggyed és nincs időd a magozással bíbelődni, akkor maggal együtt is főzhető. Amennyiben viszont időnk, türelmünk engedi, természetesen ki is lehet magozni a gyümölcsöt.
 
Eközben liszt, tejföl és nagyjából 1 dl vízből készítünk egy habarást. Érdemes a meleg levesből is aztán ehhez hozzáadni 1-2 evőkanálnyit, hogy egyenletesre dolgozható legyen és egy homogén keverék legyen a habarásunk.
Amint a levesünk felforrt, hozzáadjuk ezt a keveréket a leveshez. Összekeverjük és a végén – miközben a levesünk még mindig forr – hozzáöntjük a tejszínt is, amelytől igazán krémessé válik. Ha nem elég édes az ízlésünknek, akkor még tovább cukrozható. A fent jelzett cukormennyiség leginkább irányadó, hiszen levesünk íze nagy mértékben függ a meggy savanyúságától, édességétől.
Az utolsó lépésként adjunk a levesünkhöz egy csipet sót, amely segít a benne lévő ízek még pontosabb megjelenítéséhez.
Végül lehűtjük a fogásunkat és hűtőben tároljuk, majd hidegen szervírozzuk. Tetejére ízlés szerint friss, házi tejszínhab is kerülhet.

Ha változtatnál az összetevőkön

Az egyes összetevők – érzékenységtől, diétától függően – alternatív alapanyagokra is cserélhetők. A liszt helyett használhatunk másfajta sűrítőanyagot is, például keményítőt, rizslisztet, de egy glutént toleráló diéta esetén tönkölylisztre is cserélhetjük a sima lisztet. Hasonló a helyzet a tejtermékek esetén is: a tejszínből laktózmentes verzió is használható, de vegán étrend vagy tejfehérje érzékenység esetén rizs alapú tejszínnel is dolgozhatunk.
 
A leves fűszerezése is tovább variálható a fent említett verzióhoz képest. Aki kedveli az édeskésebb ízvilágot, azoknak jó szívvel ajánljuk a vaníliát: őrlemény formájában vagy a vanília rúd kikapart magjaival szépen kidomborítható a leves desszert jellege.
 
Ha a nyár egy étel lenne, bizony a hideg meggyleves tutira versenybe szállna ezért a címért! A KIOSK-ban most megkóstolhatod aktuális menünk keretében, hogy mi miként is gondolunk erre a finomságra és eldöntheted, hogy trónra kerül-e nálad a nagy nyári befutók közt.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.