Skip to main content

Fagylalt, a nyár slágere

| Blog

A nyári szezon közeledtével egyre inkább úgy érezzük, hogy az étkezések méltó lezárása a sütemények helyett egy finom fagylalt, jégkrém, esetleg sorbet. De mi is a különbség a három finomság közt?

Fagylalt

Az igazi fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és tojássárgájából készül. A tejes-tojásos alap biztosítja a fagylalt megfelelő selymességét és zsírosságát, mely általában 20% körül mozog.

A fagylalt nagy valószínűséggel a kínaiak leleménye. Körülbelül 5000 évvel ezelőtt fogyasztották először, melynek receptje a hó, a tej és a gyümölcsök lehettek. A fagylalt ezután Egyiptomon keresztül jutott a Földközi-tenger térségébe.

A 19. századra egészen komoly kedvelői köre alakult ki és a nívósabb kávéházak kínálatába észrevétlenül is bekúszott. Charles E. Miches révén 1904-től már tölcsérben is fogyaszthatjuk, amely csak még tovább növelte az amúgy is népszerű édesség hírnevét.

Magyarországot a 18. században érte el a láz, melyben az osztrákoknak volt jelentős közvetítő szerepe, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

A fagylaltkészítés többféle módon is lehetséges. A tradicionális iskola szerint a fagylaltot főzni kell, ezt tekintik a cukrászok „A” fagyinak. Az olaszok fagyija főzést mellőzve, speciális gépek segítségével készül.
Az alap fagylaltot a legtöbb esetben ízesítik, így például friss gyümölcsökkel vagy gyümölcspürével. Ami minden esetben fontos, hogy ételfestéket vagy egyéb adalékanyagot ne tartalmazzanak.

Jégkrém

A jégkrémet sokszor a fagylalt szinonimájaként használják – tévesen. A jégkrém – ha egyszerűen fogalmazunk – nem más mint, csomagolt fagylalt. A két desszert azonban másban is különbözik. Míg a fagylalt jellemzően a fogyasztás helyszínén, cukrászati technológiával, főzve, fagylaltporból vagy sűrítményből, esetleg kézműves módszerrel készül és speciálisan fagyasztják, addig a jégkrémet jellemzően nagyobb üzemekben tej, tejszín, zsiradék, gyümölcsök felhasználásával, hőkezeléssel és legtöbbször homogénezéssel állítják elő.

 
 

Sorbet

A sorbet a perzsáktól ered, a sherbet szóból eredeztethető. A gyümölcsös-jeges édességet minden bizonnyal a törökök ismertették meg velünk Magyarországon.

A sorbet abban különbözik a fagylalttól és a jégkrémtől, hogy nem tartalmaz sem tejet, sem tojást, hanem víz-jég az alapja és ehhez adják hozzá a különféle gyümölcsöket. Kalóriatartalma így jelentősen kevesebb a fagyihoz képest, zsírtartalma is mérsékelt, valamint laktóz- és tejfehérje allergiások is fogyaszthatják.

Fogyasztása nemcsak a menüsor legvégén, hanem a két fogások közt is lehetséges, ugyanis segíti az emésztést és az ízlelőbimbókat is lehűti, semlegesíti a korábbi ízeket. 

A KIOSK-ban ezeket a fagylaltokat találod meg!

Ezen a nyáron nagyot durrantunk: kiváló minőségű, házilag főzött fagylaltokkal hódítjuk meg a szívetek. A KIOSK minőség természetesen itt sem marad el. Az alábbi szuper ízekkel kedveskedünk nektek:

  • vanília (GLM)
  • étcsokoládé (GLM)
  • pisztácia 100% (GLM)
  • citrom (LM, GLM, vegán)
  • mangó kókusz (LM, GLM, vegán)
  • bazsalikomos málna (cukormentes, LM, GLM, vegán)

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.