Skip to main content

Csodatévő zeller

| Blog

Már a görögök által is ismert és közkedvelt fűszernövény csodatévő, gyógyító hatásáról mostanában rengeteget olvashatunk. Olyannyira, hogy Anthony William amerikai író egy egész könyvet szentelt ennek a növénynek, amely a New York Times sikerlistáit is vezette és ennek nyomán egy egész zellermozgalom indult világhódító útjára. Nem véletlenül, hiszen ez a Dél-Európából származó növény valódi csoda. Ebben a blogcikkünkben most a zeller történetét és értékeit járjuk részleteseben körül és természetesen írásunk végén a KIOSK kínálatából is ajánlunk egy kapcsolódó fogást.

Rövid zellertörténelem

Az amúgy ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt már az ókorban is csodatévő tulajdonsággokkal ruházták fel, sőt egyenesen afrodiziákumként is tekintettek rá, bár ezen hatása mind a mai napig nem bizonyított. Olyannyira tisztelték, hogy például az atlétikai versenyek győzteseinek is zellerlevelet adtak, a rómaiak pedig vértisztító hatásában hittek, így nyakukban zellerlevelekből készített koszorút hordtak a másnaposság ellen. A középkorban itáliai földművesek kezdték terjeszteni az akkor még vadon termő, hegyi zellerként ismert ősi formáját és végül egy nagyobb nemesítést követően csak a XIX. századra nyerte el jelenlegi változatát és terjedt el világszerte.

Miért csodatévő a zeller?

A zellernek mely alapvetően egy napos, meleg helyeket kedvelő növény alapvetően három fajtáját különböztetjük meg. Hazánkban a gumós változata a legelterjedtebb. A zellernek mind a szára, mind a gumója, mind pedig levelei egyaránt fogyaszthatók. Érdekes tény, hogy a kutatók mind a mai napig fedeznek fel újabb és újabb vegyületeket, amelyek a zellerben, főleg annak szárában találhatók és az egészségre nagyon jó hatással vannak.

Az alábbiakban vegyük sorra a zeller kedvező tulajdonságait:

A legfontosabb és listánkon az első helyet foglalja el magas szerves nátriumtartalma, de emellett megtalálható benne a vas, a foszfor, a kalcium és kálium, a folsav és magnézium, valamint bizonyos nyomelemek is. Fogyasztása serkenti a veseműködést, de étvágytalanság és emésztési panaszok esetén is alkalmazható, hatóanyagai által pedig immunerősítő hatása sem elhanyagolható.

Gumója mellett szára is fogyasztható, az alábbiak miatt:

Segít csökkenteni a koleszterinszintet,

Megelőzhető vele a magas vérnyomás,

Jelentős gyulladáscsökkentő hatású,

Jó hatással van a máj működésére,

Felgyorsítja az emésztés, ezáltal segíti a fogyást,

Csodaszer szinte valamennyi gombás és vírusos fertőzésre, köztük a húgyúti fertőzésekre is.

Zeller a konyhában

A fentiekben végig vettük a zeller egészségre gyakorolt hatásait, azonban a tudományos megállapítások mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ez elsősorban egy igen jó íztulajdonságokkal rendelkező, finom fűszernövény, amely az elmúlt évszázadokban egyaránt beépült a magyar és a nemzetközi gasztronómiába is.

Még mielőtt sorra vennénk a zellerből készíthető ételeket, ejtsünk néhány szót italként történő felhasználásáról is, ugyanis főleg a téli hónapokban vidéki nagyszüleink is előszeretettel facsarták ki levét és akár almával, akár répával ízesítve készítettek belőle immunerősítő, frissítő italokat. De szintén ősi gyógymódként összepréselt leveléből és magjából vízhajtó teát is főztek.

A hozzáértők elmondásai alapján a zeller jótékony hatásai nyersen történő fogyasztása esetén érvényesülnek a legjobban. Napjainkban szerencsére már bármelyik áruház zöldségpultjában találhatunk például szárzellert is, amelyet akár magában elrágcsálva, akár salátákba vágva, akár valamilyen krémmel feldobva nyersen is elfogyaszthatunk.

Hihetetlen finom krémlevesként elkészítve, de természetesen egy valamire való húslevesbe is illik belefőzni legalább egy zellert, mert elengedhetetlen hozzávalója a tökéletes ízhatásnak. Ugyanezen pozitív tulajdonsága érvényesül a főzelékekben is.

Zeller a KIOSK kínálatában

Ígéretünkhöz híven cikkünk végén következzen egy zelleres ajánlat a KIOSK őszi/tél kínálatából. Ez pedig a sóban sült zeller, melyet lencsesalátával, szezámmal és korianderrel szolgálunk fel. Ha cikkünket olvasva kedvet kaptál és megkóstolnál egy igazán jól elkészített zellert, térj be hozzánk a KIOSK-ba, foglalj asztalt még ma: http://kiosk.meraki.hu/kapcsolat

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.