Skip to main content

Cékla – erő a természetből

| Blog

A cékla egy rendkívül sokoldalú zöldségféle, ami hála az égnek szinte egész évben elérhető. Régebben ezt a zöldséget szinte kizárólag savanyúságként fogyasztottuk, de hála az égnek rájöttünk, hogy sokkal többféleképpen is fel lehet használni.

A cékla őshazája a Közel-Kelet és a Földközi-tenger vidéke. Ennek a zöldségnek eleinte csak a leveleit fogyasztották és csak idővel fedezték fel, hogy a gumók is finomak és hasznosak. Régebben szinte csak gyógyítási célra használták a céklát, lázcsillapításra és gyomor problémákra leginkább, leveleivel pedig sebeket kötöztek.
A cékla első és egyben legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon jó hatással van az egész szervezetünkre.

A cékla csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, mert rengeteg folsavat és betaint tartalmaz. Szabályozza egyben a vérnyomást is, hiszen ereink egészségéért többek között a céklában található nitrátok felelnek, melyek segíti kitágítani és ellazítani a vérereket, így javítva a keringést. Így jobb lesz a keringésünk és alacsonyabb lesz a vérnyomásunk. Mindemellett jót tesz a májnak és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet. A cékla keringésre és erekre gyakorolt jó hatása miatt segít abban is, hogy több vér jusson az agyunkba, amitől javulhat a szellemi képességünk.

A cékla nagyon gazdag esszenciális tápanyagokban, mint például a kálium, a C-vitamin és a mangán. Rengeteg rostot tartalmaz, aminek köszönhetően segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Bőséggel tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint magas a vastartalma.

Ha céklát vásárolunk mindig igyekezzünk frisset választani. A friss céklacsokor jelei az aélnék színű levelek és a foltoktól mentes gumó. A kisebb gumók általában édesebbek. A cékla hűtőszekrényben egy hétig tökéletesen eláll.
Felhasználása rendkívül sokszínű és izgalmas. A cékla egy rendkívül sokféleképpen felhasználható alapanyag.
Fogyasztható nyersen salátában vagy szendvicsben.
Isteni melegen is, leves formájában. Fűszeres, melengető krémlevesként egy igazán egészséges és laktató étel.
Mindemellett tökéletes párolva vagy sütve is és számos izgalmas köret is készíthető belőle.
Ha sósan szeretjük, készíthetünk belőle chipset és bár furán hangzik, de desszertekbe is kiválóan alkalmazható. A cékla kiemeli a csokoládé ízét, így készíthetünk belőle browniet vagy csokis kekszet is, ha édesszájúak vagyunk.
A cékla ráadásul igazi kincs a vegetáriánusoknak és vegánoknak, ugyanis rengeteg féle ételt lehet belőle készíteni. Például hamburgert. Bizony, cékla burgert. A cékla íze sülve ugyanis teljesen más, mint a nálunk elterjedt savanyúságnak. Fetával összesütve mennyei céklafasírt készíthető belőle. 

Bátran állíthatjuk, hogy a cékla egy igazi superfood. Mindamellett, hogy számos kedvező egészségügyi hatása van, rendkívül sokszínűen elkészíthető. Úgyhogy itt az ideje kitörni a már jól megszokott savanyúság vonalból és kipróbálni egy igazán izgalmas céklás ételt.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.