Skip to main content

Burrata: Az délolasz konyha krémes csodája

| Blog
A világszerte híres olasz konyha egyik legnagyobb kincsét a különleges sajtok jelentik. Mai cikkünkben egy olyan délolasz sajtról lesz tehát szó, amely már régóta tekeri ujjai köré a világ kulinária iránt rajongó közönségét. A burrata egy igazán exkluzív sajtféle, melyet főleg krémes állagáról és különlegesen finom, egyedi, semmihez sem hasonlítható ízéről ismernek, egyre népszerűbbé válik, mind magában, mind pedig hagyományos és modern ételek egyik összetevőjeként fogyasztva. Alábbi cikkünkben fedezzük fel együtt a burrata eredetét, jellemzőit és kulináris sokoldalúságát.

A burrata eredete, irány Puglia

A burrata sajt dél-olaszországi, Puglia régiójából származik, történelme pedig több mint egy évszázadra nyúlik vissza. Neve, melynek szószerinti jelentése "vajas", tökéletesen meg is fogalmazza gazdag ízét és puhán selymes textúráját. A burratát először tehát az 1900-as évek elején készítették el a délolasz sajtkészítők azzal a céllal, hogy a mozzarella sajtból megmaradt darabokat felhasználják. Hagyományosan tehéntejből készül, de elterjedtek bivalytejből készült változatai is. A burrata elkészítésekor finom szálas túrót vagy bizonyos receptekben mozzarella darabokat kevernek az olaszok által stracciatellának nevezett tejszínhez ezzel krémes tölteléket hozva létre, majd ezt a töltik bele egy külső héjba, amely mozzarellából készül, ezzel zsebszerű alakot adva neki. Ezek egyedülálló kombinációja adja tehát a burrata jellegzetes ízvilágát, különlegesen egyedi megjelenését és lágy állagát.

Különleges textúra, kulináris sokoldalúság

A burrata különlegességét tehát a fentiekből következően egyértelműen selymes textúrájának köszönheti, amely ezáltal merőben megkülönbözteti a többi sajttól. Amikor belevágunk a puha, finom külső héjába, a krémes belseje lágyan folyik ki, így esetében maximálisan érvényesül az „először a szemünkkel eszünk” igazsága. A sima és krémes töltelék, finom túróval, mozzarellával és friss tejszínnel készül, így íze rendkívül gazdag és kényeztető, enyhén vajas jellegű, de hordoz magában némi édes ízt és finom savasságot is, ezzel tökéletes összhangot alkova.

A burrata kulináris sokoldalúsága okán népszerű alapanyagává vált mind a hagyományos olasz konyhának, mind az újító szellemű, modern felfogást képviselő irányzatoknak. Krémes állagából adódóan nagyszerűen harmonizál a legkülönbözőbb ízekkel és hozzávalókkal. Klasszikus elkészítésekor a burratát egyszerűen friss paradicsommal, bazsalikommal és egy kevés extra szűz olívaolajjal tálalják, mert ilyen egyszerű módon fogyasztva is tökéletesen kiragyog csodálatos íze. De kiválóan alkalmas még ropogós kenyér mellé, salátákhoz, feltétként tésztaételekhez, rizottóhoz vagy akár pizzákhoz is. Természtesen ennél tovább is mehetünk, hiszen simulékony íze miatt gyakorlatilag összekomponálhatjuk akár gyümölcsökkel, például grillezett őszibarackkal, de akár sült céklával vagy pirított dióval is.

Hasznos tippek a burrata fogyasztásához

Szobahőmérsékleten tálald! A burratát szobahőmérsékleten fogyaszd, mert így sokkal jobban kiemelkedik krémes textúrája és fenséges íze.

Óvatosan nyúlj hozzá: A burrata törékeny, ezért légy óvatos, hogy elkészítése közben, ne nyomd össze túlzottan, mert elveszítheti alakját, könnyen kifakadhat a zsebszerű külső héja.

Párosítsd friss hozzávalókkal! ahogy a fentiekben is írtuk mégjobban kihozhatod különleges ízét, ha friss hozzávalókkal, például érett paradicsommal, minőségi extra szűz olívaolajjal és friss bazsalikommal fogyasztod.

Fogyaszd frissen! A burratát a vásárlást követően minél hamarabb fogyaszd el, mert textúrája és ízei frissen érvényesülnek a legjobban. Az a város legenda járja, hogy az olaszok kizárólag aznap hajlandók csak elfogyasztani, amikor készült.

Burrata a KIOSK étlapján is

Ha még nem jártál Dél-Olaszországban, vagy esetleg már voltál és szeretnéd újra felidézni a burrata semmihez sem hasonlítható különleges ízvilágát, térj be hozzánk a KIOSK-ba! Már csak azért is, mert nálunk egy olyan Magyar kézműves burratát próbálhatsz ki, melyet mangóval, mentával és törökmogyoróval teszünk igazán feledhetetlené.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.