Skip to main content

Babka: a jeruzsálemi kalács nyomában

| Blog

Egyre népszerűbb hazánkban a babka, mely könnyen felismerhető különleges fonási technikájáról és gyakran merész ízkombinációjáról. Édes változata lett ismert és elterjedt az egész világban, de a neten egyre több sós verziót találhatunk, ha kísérletező kedvűnkben vagyunk.

A babka története

Ma már számtalan ízesítésben kapható a babka, azaz a jeruzsálemi kalács, amelynek csokoládés verziója 2016-ban robbant be hazánkba. Történelme bizonytalan, sokan a zsidó kultúrához kötik, azonban figyelembe kell venni, hogy kevés olyan zsidó étel van, mely csokoládét tartalmaz, ez pedig a csokoládé történelméből ered. A csokoládé – pont úgy, mint a narancs, banán vagy akár a paradicsom – évszázadokkal ezelőtt luxuscikknek számított, csak a 19. században kezdték el édességként fogyasztani. Ennek köszönhetően megkérdőjelezhető, hogy egy egyszerű kalácsba, miért is került, ez a luxustermék, illetve, hogy hány család tudta megengedni magának, hogy otthon elkészítse ezt a péksüteményt.

Egy másik elmélet szerint a babka Ukrajnából származik, ahol is a csokoládét a termékenység szimbólumaként tartották számon, emiatt került bele az akkoriban csak ünnepnapokon készített édességbe. Van, aki úgy véli, hogy a jeruzsálemi kalács Olaszországból ered. Bona Sforza lengyel királynő, a klasszikus olasz pannetone – kalács, melyet eredetileg szárított citrusfélékkel és mazsolával ízesítettek – és az orosz kalács keverékeként alkotta meg a ma ismert babkát. A gasztronómiai történészek szerint a babka a Közép-Európából kivándorolt zsidósághoz köthető, akik magukkal vitték Amerikába az édes kalács receptjét. Az Egyesült Államokban pedig akkora sikert aratott, hogy a kint élő zsidó pékségek alapvető termékévé vált.
A babka elnevezése eredetileg baba volt, melynek jelentése nagymama. Egy sokkal nagyobb kalácsot takart, alakja pedig a nagymamák szoknyájára emlékeztette a fogyasztóját. Az évek alatt kisebb lett az édesség, így vált babkává, melynek jelentése nagymamácska.

Babka recept

Az eredeti babka egy sokkal szárazabb sütemény volt, mint amit manapság lehet kapni. Tésztája hasonlított a brióséhoz, ez annak köszönhető, hogy vaj helyett olajat és olajos magvakat használtak. A ma ismert babka alapja egy tömény, lassan keltetett tészta, melybe sok vaj és tojás kerül. Hoztunk Nektek egy könnyen elkészíthető változatot. Előre szólunk: készíts belőle többet, mert hamar el fog fogyni, ez a csokoládés műalkotás!

Hozzávalók 1 db babka elkészítéséhez:

Tészta

  • 270 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 ek. szárított élesztő
  • 80 g vaj
  • 2 db tojás
  • 90 ml langyos víz

Töltelék

  • 100 g min. 80%-os étcsokoládé
  • 60 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 50 g kakaópor

Cukormáz

  • 100 ml víz
  • 4 ek. cukor
  • 2 ek. méz

Tészta elkészítése:

Beletesszük egy robotgépbe a lisztet, cukrot, sót, élesztőt és a tojásokat. Alacsony fokozaton elkezdjük összekeverni a hozzávalókat, közben fokozatosan adagoljuk először a vajat, majd a vizet. A jól összekevert masszát letakarva 3 órán keresztül keltetni kell.

Töltelék elkészítése:

Az étcsokoládét apróra törjük, majd a vajjal megolvasztjuk. A kakaóport, a porcukrot és a sót összekeverjük, beleöntjük a csokoládés masszába.

A babka összeállítása:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a csokoládés töltelékkel. A hosszabb oldalától feltekerjük, késsel kettévágjuk, ügyelve arra, hogy a csokis része felfele nézzen. A tésztát ezek után félretesszük pihenni 1 órára, ez idő alatt a duplájára fog dagadni. A pihentető idő leteltével, mehet be a tészta a sütőbe, nagyjából 30-35 perc alatt megsül a kalács – sütő típusától függ -.

Cukormáz készítése:

Amint kész a babka, lehet készíteni hozzá a cukormázat, ugyanis fontos, hogy a forró babkára kell rálocsolni a szintén forró szirupot. A sziruphoz a hozzávalókat alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztom, figyelve arra, hogy ne karamellizálódjon. A kész szirupot pedig gyorsan ráöntöm a kalácsra.
Ezek után a legnehezebb az, hogy ne egyszerre fogyjon el a babka. Érdemes belőle többet készíteni, hiszen nem csak desszertként, hanem reggeliként is remekül megállja a helyét. A délutáni kávé mellé pedig egyenesen fenséges.
A KIOSK-ban is gyakran találkozhatsz a jeruzsálemi kalács számtalan ízkombinációjával, hiszen szezonális kínálatunkat, mindig az aktuális ünnephez igazítjuk. A húsvéti babkánkat kóstoltad?

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.