Az ezerarcú karfiol

David Fehérvár

A tél és a kora tavasz még nem bővelkedik a friss hazai idényzöldségekben és gyümölcsökben. A szezonalitás trendjét viszont érdemes a fenntarthatóság miatt is szem előtt tartanunk, még ezekben a cudar időkben is.
A sokáig nem túl jól interpretált karfiolból például csodás és változatos fogásokat varázsolhatunk, amelyekről még a húsevők is garantáltan áradozni fognak.

A karfiol története

A karfiol a legendák szerint Kis-Ázsia területéről származik és úgy vélik, hogy a 16. századig kizárólag Itália területén alkalmazták. Ezt követően berobbant a franciák konyhájába, utána pedig egész Európába, az 1600-as évektől pedig a tengerentúlon is meghódított mindenkit.

A karfiol egy gyorsan és könnyen elkészíthető konyhai alapanyag: nem kell hámozni, gyorsan megfő vagy megpárolódik és nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is pompás. A rózsák gyakorlatilag a virágzatnak felelnek meg, ezt a részét fogyasztjuk – a brokkolihoz hasonlóan.
A legelterjedtebb fajtája fehér színű, de léteznek lila árnyalatúak is. Ezeknek a színét a vörösbor és a lilakáposzta színéért is felelős antocianin idézi elő. A „színanyag” értékes tulajdonságokkal rendelkezik kiváló esztétikai tulajdonságain túl: csökkenti a koleszterinszintet és a rákos elváltozások megelőzésében is szerepet játszik.

A karfiol nagyon gazdag B-, illetve C-vitaminban, ezen felül folsavban, káliumban, kálciumban és magnéziumban. Rostban gazdag, szénhidrátban és zsírban viszont szegény, így a diétások egy nagyon kedvelt étele, alapanyaga.

Karfiolos receptek

A karfiol kiválóan alkalmas levesek alapanyagként, rántva, pörköltként hús helyett, egyben megsütve, de curry-ként is remekül elkészíthető.

Most először egy egyszerű, de annál finomabb egytálétel receptjét hoztuk el:

Csőben sült karfiol

Hozzávalók:

1 fej karfiol
1 jó nagy kanál vaj
2 evőkanál finomliszt
1,5 dl tej

őrölt bors
1 kiskanál szerecsendió

A karfiolt először is megfőzzük. A főzés után alaposan lecsepegtetjük a fejet, majd szétszedjük rózsáira és kivajazott tepsibe rakjuk és enyhén sózzuk.
Ezt követően besamel mártást készítek. Ehhez megolvasztjuk a vajat, amiben enyhén megpirítjuk a lisztet is és tejet adok a keverékhez. Habervővel simára keverjük az egyveleget. Mihelyst elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük a mártást és ráöntjük a karfiolra. A tetejére ízlés szerinti reszelt sajtot halmozunk és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz az egész.

A második receptünk egy fasírt alternatíva. Íme a csodás karfiolfasírt receptje:

Karfiolfasírt

Hozzávalók:

1 fej karfiol
2 db tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
1 dl zsiradék
só, bors, majoranna ízlés szerint

A karfiolt rózsáira bontva megfőzzük. Ha megpuhult leszűrjük és villával összetörjük. Sóval, borssal és majorannával fűszerezzük.

Ezt követően adjuk hozzá a fűszeres karfiolhoz a tojásokat, a zsemlemorzsát és dolgozzuk össze az alapanyagokat. Amennyiben túl lágy a keverék, adjunk hozzá még plusz zsemlemorzsát.
Ha a massza gyúrhatóvá vált, akkor készítsünk belőle pogácsákat és forró zsiradékban süssük ki oldalanként 2-2 perc erejéig, míg piros és ropogós nem lesz.Kínáljuk salátával és szószokkal, mártogatósokkal.

Kóstold meg étlapunk karfiolos fogásait, inspirálódj a KIOSK kínálatából!