Skip to main content

Aphrodité szent gyümölcse: a gránátalma

| Blog

A gránátalma származását tekintve perzsa, azonban ez a csodálatos gyümölcs már Ázsián kívül megterem Dél-Amerikában és Európába déli részein, sőt az utóbbi időben a klímaváltozás okán már Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk gránátalma fákkal. Az amúgy külsejében valóban egy almára hasonlító gyümölcs belseje, az almával ellentétben több száz apró, ehető magot tartalmaz. Az alábbiakban azt járjuk körbe kicsit tüzetesebben, hogy milyen az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásokkal bír ez a gyümölcs.

Melyiket válasszam?

Mindenekelőtt ejtsünk néhány szót a vásárlásáról, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen gránátalmát választunk. A friss egészséges gyümölcs héja mindig élénk piros színű, héjának felülete pedig kemény és fényes. Ha ilyen példányokat találunk, érdemes akár egyszerre többet is megvásárolni, hiszen 2-4 fok között, hűtőszekrényben tárolva akár hónapokig is eláll. Miután megvásároltuk a gyümölcsöt azt gondolhatnánk már csak a mennyei ízek élvezete van hátra, azonban még egy komoly feladat áll előttünk, ez pedig a gránátalma megpucolása. Ennek módszere első ránézésre nem egyszerű, de ha az alábbi praktikát követjük, akkor biztosan sikerülni fog: vágjuk fel a hártyák mentén a gyümölcsöt és helyezzük néhány percre egy edénybe, hideg vízbe, ekkor a magvak a héjtól elválva az edény alján maradnak, a héj pedig a felszínen.

A gránátalma jótékony hatásai

Térjünk most már valóban a lényegre, a gránátalma jótékony hatásaira, hiszen nem is gondolnánk, hogy ez a rostban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs mekkora tápanyag, valamint vitamintartalommal és ezáltal milyen gyógyhatásokkal rendelkezik.

Mindezek közül elsősorban antioxidáns tartalma kiemelkedő, hiszen háromszor annyi található benne, mint a narancsban, a vörösborban vagy akár az áfonyában. Csökkenti a vér sűrűségét, a vérrögképzési hajlamot, ezáltal csökkentve az embólia és a szívinfarktus veszélyét is, de rendszeres fogyasztásával elkerülhető az érelmeszesedés és a magas vérnyomás is.

Ne feledkezzünk meg jelentős C-vitamin és ellegsav tartalmáról sem.

Álljon itt a teljesség igénye nélkül néhány betegség, amelynek kezelésére és megelőzésére a gránátalma fogyasztása kifejezetten jó hatással van:

  • Koleszterinszint csökkentő hatású;
  • Gyulladáscsökkentő hatású, amelyet leginkább a bélrendszerben fejt ki;
  • Csökkenti a tumorok, elsősorban a bőrrák, a mellrák, a májrák, a vastagbélrák és a prosztatatrák kialakulását;
  • Jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre;
  • Gátolja a rákos sejtek kialakulását, osztódását;
  • Kedvező hatással alkalmazható depresszió vagy klimaxos panaszok ellen;
  • Hatásos candida fertőzések megelőzésben és kezelésben.

Elkészítési tippek

Az alábbiakban nézzük meg milyen ételeket érdemes készíteni ebből a csodagyümölcsből. Hogy ne menjünk messzire, az apró, ehető magok egyszerűen magában is fogyaszthatók. De természetesen felhasználható salátákba, ragukhoz, mártásokhoz és desszertek ízesítésére is.

Természetesen KIOSK őszi - téli kínálatából se hiányozhat ez a vitaminbomba, ezúttal a KIOSK Superfood salátáját ajánljuk, amelyben a gránátalmán kívül ánizsos sütőtök, csicseriborsó, narancs, dió, mustár vinaigrette gondoskodnak a tökéletes összhatásról.

További felhasználási terület, érdekességek

A gránátalmának nem csak elfogyasztása, hanem a bőr felületén történő alkalmazása is csodatévő hatású: Magjaiból egy kis mézzel elkeverve pakolást készíthetünk, amely arcunkra kenve azon kívül, hogy megnyugtatja és ápolja bőrünket, de rácainkat is kisimítja.

És végül néhány érdekesség a gránátalmáról: Aphrodité szent gyümölcsének is nevezik, piros színe és magjai miatt pedig a termékenység szimbóluma is, az ősi Perzsiában a legyőzhetetlenséget szimbolizálta. Mivel a kártevők nem támadják meg ezért sok helyen a tisztaság szimbólumaként tartják számon. Bár elsősorban terméséért és az abban található rengeteg magjáért termesztik, de gyümölcsének leve és héja évszázadok óta szőnyegek színezőanyagaként is használatos.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.