Skip to main content

A tökéletes szuflé nyomában

| Blog

A franciák úgy tartják, hogy a jó szuflé épp olyan, mint a macska: imádja a törődést, de a figyelem hiányát kevésbé. Megmutatjuk, mit a titok!

Sok ember a szuflé szó hallatán összerezzen és kapásból elteszi receptjét a fiók legmélyére. Bizony sokféle gond felmerülhet: nem lesz elég magas, összeesik, a szuflé elékszítése bizony ad nekünk jópár kihívást. Ám a jó hír, hogy bizonyos trükkök és persze a jó öreg rutin birtokában ezek a dolgok orvosolhatók.

A szuflé eredetileg azt jelenti „lélegzet”, tehát egy nagyon könnyű, légies desszertről van szó. Ezt a tojáshab és az alapanyagokba kevert levegő együttesen okozza, melyet a sütőben keletkező gőz csak még tovább fokoz. Legismertebb változatai édesek, de létezik sós (sajtos vagy zöldséges) verziója is.

Mi a siker titka?

Röviden: a megfelelő tojáshab. A sárgájától alaposan elválasztott fehérjét tegyük üveg vagy fém keverőtálba. Ezeken a felületeken még jobban képes a fehérje habbá verődni, a műanyagon ugyanis még alapos mosogatás mellett is maradhatnak zsíros szennyeződések.
Ezután kézi habverővel vagy robotgéppel addig verjük a habot, amíg a hab szépen bennemarad a tálban, amikor a tálat a feje tetejére fordítjuk.

A szuflé másik trükkje a huzat elkerülése. Ennek érdekében csukjunk be a készítés alatt minden ajtót, ablakot és a sütőben se használjuk a légkeveréses funkciót semmiképp sem.
A sütőben való tartózkodás alatt ne nyitogassuk a sütőajtót és elkészülés után se nyissuk azt ki rögtön, csak körülbelül 15 perccel az elkészülés után.

További tippek

Az ideális szuflé formája kerek és fala sima. Az anyag nagyjából lényegtelen, ez lehet porcelán, kerámia, de akár fém is. Csábító lehet a muffinforma alkalmazása, de tegyük messzire el, ugyanis nem könnyű belőle kiszedni a forró ételt.

Az édes recepthez 3 dl tejet 2 evőkanál liszttel kell jó sűrűre főzni folyamatos kevergetés mellett, a tűzről lehúzva 2 db tojássárgájával kell dúsítani. Ezt követően 4 db tojásfehérjét kell beleforgatni, melyet 4 evőkanál cukorral verünk fel előtte kemény habbá. Ezt tetszés szerint aztán csokival vagy vaníliával is extrázhatjuk.

KIOSK verzióját semmiképp sem hagyd ki: kardamomos vérnarancs sorbet-val kísérve felejthetetlen élményt fog nyújtani, ezt garantáljuk.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.