A sütőtök jótékony hatása
Ha ősz, akkor sütőtök! Az őszi szezon egyik kedvenc zöldsége a sütőtök. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, a XVI. század végén érkezett meg Európába. Azóta is kifejezetten népszerű, igazi kedvenc. Sajnos a szezonja nem tart túl hosszú ideig, szeptembertől november végéig, ezért érdemes ezidő alatt minél többet fogyasztani belőle. Sajnos nem minden tök ehető, azonban sok ehető fajtája kapható a piacokon és a bevásárló központokban. Legnépszerűbbek a sonkatök, a Hokkaido tök, a Nagydobosi tök és a Japán sütőtök.
Azon túl, hogy finom, számos jótékony egészségügyi hatása is van. Sokan úgy tartják, hogy már pusztán gyönyörű narancssárga színe hangulatjavító hatású, a borongós őszi napokon. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Kiválóan illeszthető szinten bármely étrendbe, hiszen kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag. Összességében elmondható, hogy a sütőtök jótékony hatással van az egészségre. De nézzük meg pontosan, mi mindenre jó ez a szuper zöldség!
Csökkenti a magas vérnyomást
A sütőtöknek igen magas a káliumtartalma, ami segíti a vérnyomás szabályozását. C-vitaminban gazdag, ami köztudottan vérnyomás csökkentő hatású. A sütőtökben lévő A-vitamin pedig hozzájárul a szív, a vesék és a tüdő megfelelő működéséhez. A sütőtök magas rosttartalma pedig szépen szinten tartja a koleszterint, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát.
Fiatalítja a bőrt
A sütőtök A-vitaminban gazdag, így segíti a fiatalos bőr fenntartását. Béta-karotin tartalma pedig csökkenti a nap okozta bőrkárosodást. B5-vitamin tartalma és a sütőtökben lévő pantoténsav pedig csökkenti a pigmentfoltok kialakulásának esélyét. A sütőtökből készített pép éppen ezért arcmaszknak is kiváló, ami megnyugtatja a bőrt és enyhén hámlasztó hatású.
Segíti az emésztést
A sütőtök igen gazdag rostokban, ez pedig segíti az ételek megfelelő emésztését és a tápanyagok felszívódását. A nyers sütőtöklé pedig semlegesíti a gyomorsavat.
Javítja a látást
A sütőtökben megtalálható A-vitamin köztudottan javítja a látást, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást és óvja a szaruhártyát. Az antioxidánsok és az ásványi anyagok pedig jót tesznek a retina sejtjeinek. A sütőtök zeaxanint és luteint is tartalmaz, melyek segíthetnek a szürkehályog megelőzésében.
Gyulladáscsökkentő hatású
A sütőtök élénk narancsos színét a karotinoknak köszönheti. A béta-karotin gyulladáscsökkentő hatású és segít megelőzni az érelmeszesedést. A sütőtökben található tovább E-vitamin is, ami akár az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkentheti. Mivel a sütőtökben rengeteg antioxidáns található, melyek semlegesítik a káros szabadgyököket, így megakadályozza a sejtek károsodását.
Immunerősítő
A sütőtök telis-tele van vitaminokkal: A-, E- és C-vitaminok, magnézium, karotin és vas. Ezek mind serkentik az immunrendszer működését. Ha megesszük a magot is, amiben cink található, az külön jótékony hatású.
Hozzájárul a fogyókúrához
A sütőtöknek alacsony a kalóriatartalma, mivel 94%-a víz, azonban tápanyagokban gazdag. A benne lévő rostok hosszan tartó telítettségérzést keltenek és csökkentik az étvágyat. Így a sütőtök kiválóan illeszthető bármely diétába.
Családbarát étel
A sütőtök azon zöldségek közé tartozik, amit már kicsi babák is fogyaszthatnak, 6 hónapos kortól. Ekkorra a baba már készen áll az új ízek felfedezésére és az édes sütőtök igen népszerű szokott lenne a picik körében is. Kisbabáknak érdemes párolva adni, hogy ne sérüljenek a zöldségben található vitaminok.
A kisbabákon kívül a házikedvenceknek is nyugodtan adható, ugyanis a vitamin és ásványianyagtartalma miatt kutyusok is fogyaszthatják. Esetükben az emberekhez hasonlóan elősegíti az egészséges szív-és érrendszer fenntartását. Fontos, hogy a kutyáknak semmiképp ne fűszerezve adjuk a tököt.
Pumpkin Spice Latte
Bizony hazánkban is egyre népszerűbbé válik a sütőtökös tejeskávé, ami Amerikából indult térhódító útjára. Elsőre kicsit furának tűnhet, de az őszi időszakban mindenképp érdemes kipróbálni ezt a kellemes, forró italt. Igazi íz és illatkavalkád és már szinte itthon is minden kávézóban elérhető.
A rengeteg kedvező hatása mellett elmondható, hogy a sütőtök nagyon finom és rengetegféleképpen variálható étel. Így nagyon könnyen beillesztheted étrendedbe. Kiváltható vele a köret, jól illik a sós ételekhez. Készíthetsz belőle levest vagy szószokat. Édes íze miatt akár süteményekbe is használhatod. De egyszerűen, önmagában megsütve is jó ötlet a bekuckózós őszi napokra. Ne feledd, hogy a tökmagot külön is felhasználhatod!