KIOSK-Budapest

webshop
Foglalás | Booking

A Márai-Gundel palacsinta története

| Blog

A palacsinta több száz évvel ezelőtt jelent meg először a köztudatban. A szó maga a latin placenta, azaz lepény és a román plăcintă szavakból eredeztethető. A készítés leírását egy 16. századi szakácskönyből, az „Erdélyi fejedelmi udvar főszakácsa” című kötetből ismerhetjük.

A felsőbb rétegek vékony palacsintája a paraszti konyha számára ekkor még ismeretlen volt: az alsóbb rétegek vastagabb, árpából, kukoricából készülő lepénye inkább a mai amerikai palacsintára emlékeztetett. A polgári konyha elegáns, vékony palacsintája csak a 20. századtól lett elterjedt és eleve csak a 19. századtól kezdték el megtölteni, addig üresen fogyasztották.

Ha palacsinta, akkor sokunknak jut eszébe a hagyományosan magyaros Gundel-palacsinta erről a fogásról. Noha a legendás ételt Gundel Károlyhoz kötjük, a recept története nem hozzá kapcsolódik. Most lerántjuk a leplet és felfedjük az igaz történetet!

Márai Sándor író egyik darabját, a Kaland című színdarabot 1940-ben mutatták be, melyet a Rendelés előtt című novellája ihletett. A darab hatalmas sikert aratott, több száz alkalommal adták elő a Nemzeti Kamaraszínházban. A darab bemutatója után felesége, Matzner Ilona, azaz Lola, elkészítette családjuk egy régi receptjét a bankettre, amely egy dióval, cukrozott narancshéjjal és mazsolával töltött csokoládés palacsinta volt.

A bankett helyszíne a Gundel étterem volt, így a tulajdonosnak is volt lehetősége megkóstolni. Gundel Károlynak annyira ízlett ez a desszert, hogy azon nyomban felvette étlapjuk kínálatára „Márai palacsinta” néven.

A házaspár a későbbiekben emigrált, az éttermet pedig nem kerülte el az államosítás, így ezt a nevet többé nem viselhette a desszert. Így lett belőle Gundel palacsinta.

A desszert az évek alatt többféle változáson ment keresztül. A negyvenes években a töltött palacsintákat forró vajjal serpenyőben még egyszer megsütötték és ezután kapta meg a vaníliás csokoládémártást.

Az ötvenes évek vége felé pedig a desszertre oly jellemző dió, rum, tejszínhab csokoládé és vanília jegyek alakultak ki, melyek egy másik itt született édességben, a somlói galuskában is fellelhetők.

A klasszikus desszert természetesen a KIOSK étlapjáról sem hiányozhat: kóstold meg te is ezt a hagyományos kedvencet!

Forrás

KIOSK BUDAPEST

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-311-1969

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Vasárnap
12:00 – 24:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Az első rendelés felvételének ideje: 11:30. Kiszállítás indulása: 12:00. Az utolsó rendelés leadásának határideje: 21:15. Konyha zárása: 22:00.
Megértéseteket köszönjük!
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.

KIOSK BUDAPEST
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.