A legjobb káposztás tészta nyomában
Noha a káposztás tészta sokaknak egy igazi gyerekkori rémálom a menzáról, megfelelő alapanyagokkal és egy kis konyhatechnikai bravúrral elkészíthető a tökéletes mindennapi comfort food. Ne hagyjuk, hogy a fiatalkori traumák életünk végéig befolyásoljanak minket, adjunk egy újabb lehetőséget ennek csodás magyaros fogásnak, mert jól elkészítve hamar az egyik kedven ételünkké válhat!
Kezdjük az alapoktól
A jó káposztás tészta egyik lényege a megfelelő tészta, hiszen ez az egyik alapeleme. Válasszunk olyan típust, amely nem ázik el főzés közben, nem tapad össze, ebben az esetben lehet akár sok tojásos is a tészta, de ha bővelkedünk az időben, akár magunk is gyúrhatunk tésztát.
A második titok a karamellizálás. A lereszelt káposztát ugyanis össze kell forgatni az aranybarnára karamellizált cukorral, ettől lesz az íze kellemesen édeskés és telt.
A harmadik trükk pedig a káposztalé lesz. A káposzta lereszelése, besózása majd kifacsarása után megmaradó lé egy értékes hozzávaló a főzésünk során. Adhatunk belőle a lepirítás előtt a káposztához, a tészta főzővizéhez is – a kész fogás ízéhez, teltségéhez nagy mértékben járul ez az összetevő hozzá.
Az utolsó tipp opcionáis és persze ízlés kérdése: cukorral és borssal meghintve az elkészült ételt extra ízeket adhatunk káposztás tésztánkhoz.
Így készül a káposztás tészta
Hozzávalók:
- 1 kg fehérképoszta
- 50 dkg tészta (hagyományosan kockatészta)
- 3 ek. kristálycukor
- só
- olaj
- frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
- A káposzta külső leveleit tüntessük el, vágjuk kisebb darabokra a fejet, majd reszeljük le az egészet egy nagyobb lyukú reszelőn.
- Vegyünk egy nagy tálat és alaposan sózzuk be a lereszelt káposztát. Forgassuk át és tegyük félre, hogy álljon, körülbelül félórára.
- Az idő letelte után nyomkodjuk ki alaposan a káposztát és a levet pedig tegyük el külön, még szükségünk lesz rá.
- Hevítsünk olajat egy lábasban, majd szórjuk rá a cukrot és hagyjuk, hogy megkaramellizálódjon.